אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עשור יקר: החיים הטובים של ראשי הבנקים צילום: עמית שעל

עשור יקר: החיים הטובים של ראשי הבנקים

אף שהפיקוח על הבנקים לופת אותם בצוואר, ועדי העובדים מאיימים עליהם בתקשורת וכדאי להם להיזהר מהצגת תשואות גבוהות מדי - אין צורך לרחם על מנהלי הבנקים בישראל. בתום העשור הם יכולים לטפוח לעצמם על השכם על הישגיהם, לפחות בתחום השכר

28.12.2009, 17:39 | תומר זלצר

כמה טוב להיות מנהל בנק. אתה נחשב אחד האנשים החזקים והמקושרים במשק, בעלי הון מחזרים אחריך שתשחרר להם עוד קצת אשראי, אתה ממונה על אלפי עובדים, בנק ישראל מתייעץ איתך, הממשלה מחזרת אחריך. והכסף? לא יכול להיות יותר טוב. שכר של מיליוני שקלים בשנה, מענקים שמנים וחבילות אופציות נדיבות.

הסתכלו למשל על צבי זיו, מנכ"ל בנק הפועלים לשעבר: בשנת 2005 הוא קיבל שכר ומענקים של כ־21 מיליון שקל. ב־2006 הוא כבר הסתפק בכ־10 מיליון שקל. ב־2007 קיבל שכר ומענקים של 3.2 מיליון שקל, אך נאלץ להסכים להחזיר כ־13.5 מיליון שקל מהמענק שקיבל ב־2005 עקב הביקורת הציבורית. ב־2008, שנה שאותה סיים בנק הפועלים בהפסד של 895 מיליון שקל, לא קיבל זיו מענק ושכרו הסתכם ב־2.1 מיליון שקל. כל המספרים האלה לא כוללים הפרשות מעביד ותשלום מבוסס מניות (בידיו של זיו כ־1.14 מיליון אופציות על מניות בנק הפועלים). נוסף על כך, בדו"ח השנתי של בנק הפועלים שיפורסם במרץ הקרוב עתידים להופיע הפיצויים שיקבל זיו עם עזיבתו את הבנק במהלך השנה.

הסתכלו גם על אלי יונס. מלבד השכר והמענקים שקיבל בשתי כהונות המנכ"ל שלו בעשור האחרון - מנכ"ל בנק הפועלים ומנכ"ל בנק מזרחי טפחות — שתי תוכניות האופציות שקיבל יונס במזרחי טפחות יצרו לו רווחים אסטרונומיים. במסגרת תוכנית האופציות הראשונה, שקיבל עם כניסתו לתפקיד ב־2004, מימש יונס ב־2009 מניות בכ־41 מיליון שקל. ליונס עוד 1.73 מיליון מניות של הבנק, ששווי השוק שלהן הוא כ־61 מיליון שקל. בסוף 2008 האריך יונס, בעיתוי מצוין מבחינתו, את

חוזהו במזרחי טפחות בחמש שנים נוספות. במסגרת ההסכם הוא קיבל כ־5.57 מיליון אופציות. בעקבות זינוק של יותר מ־80% במחיר מניית מזרחי טפחות מתחילת השנה, צמח השווי של אופציות אלו לכ־78 מיליון שקל.

כמה טוב להיות מנהל בנק? ועדי העובדים החזקים מאיימים עליך מעל דפי העיתונים, הפיקוח על הבנקים בבנק ישראל מחזיק אותך בצוואר, הממשלה דורשת ממך להשתתף במאמצי ההצלה של מפעלים כושלים, ובכלל - בעקבות המשבר כדאי לך להיזהר לא להציג תשואות להון גבוהות, שלא יתעורר חשד שאתה נוטל סיכונים גבוהים מדי.

והשכר? כחלק מלקחי המשבר וממהפכת תקינת באזל 2 לניהול סיכונים, המפקח על הבנקים מדגיש, שוב ושוב, כי יש לשנות את עקרונות התגמול במערכת הבנקאות. לא עוד תגמול לפי יעדי תשואה להון לטווח הקצר, אלא קריטריונים המבוססים על איזון בין תשואה לסיכון ותוך התייחסות לתוצאות ארוכות טווח.

ועדיין: כמה טוב להיות מנהל בנק.

 

 

תגיות