אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
 "אם לא נציל את המלדיבים לא נוכל להציל את ניו יורק" צילום: shutterstock

"אם לא נציל את המלדיבים לא נוכל להציל את ניו יורק"

חופשה במלדיבים, במלון יוקרה לחוף מי טורקיז ועצים טרופיים, נשמעת כפנטזיה, אך שינויי האקלים עלולים להביא להיעלמות האיים. נשיא המלדיבים, מוחמד נשיד, מספר בראיון בלעדי ל"כלכליסט" וראשון לכלי תקשורת ישראלי על מלחמת ההישרדות של האיים, וגם על תוכנית יום הדין - להעביר את האזרחים לאוסטרליה אם העולם לא יתעשת

29.12.2009, 10:57 | רונית צין-קרסנטי

אם התחזיות השחורות של מומחי האקלים יתממשו, האיים המלדיביים עלולים להיעלם מתחת לפני הים. הסיכוי היחיד של קבוצת האיים באוקיינוס ההודי - לבד מעצירת ההתחממות העולמית - הוא מוחמד נשיד, הנשיא החדש. נשיד עלה לשלטון באוקטובר 2008, בבחירות הדמוקרטיות הראשונות שהתקיימו באיים וסיימו את שלטונו הדיקטטורי של מעמון עבדול גיום, שנמשך יותר משלושה עשורים. נשיד, שנבחר השנה לגיבור הסביבה מס' 1 של מגזין "טיים", חרת על דגלו את נושא הסביבה והגדיר את השמירה עליה כ"זכויות האדם" של המאה ה־21.

מוחמד נשיד, נשיא המלדיבים, צילום: איי פי אי מוחמד נשיד, נשיא המלדיבים | צילום: איי פי אי מוחמד נשיד, נשיא המלדיבים, צילום: איי פי אי

"כשאתה גר במלדיבים שינויי האקלים אינם תופעה רחוקה ומופשטת, אלא מציאות יומיומית", אומר נשיד בראיון בלעדי ל"כלכליסט" וראשון לתקשורת הישראלית. "שליש מתושבי המלדיבים סובלים מעליית מפלס הים - תוצאה ישירה של ההתחממות הגלובלית. הדייגים מתלוננים על דפוסי מזג האוויר שנעשו בלתי צפויים ובמגמת התחממות, והמים החומציים מאיימים על שוניות האלמוגים.

"החובה שלנו היא לעשות הכל כדי להסיר את האיום מעל עצם קיומם של המלדיבים. כנשיאה של המדינה הפגיעה ביותר לשינויי האקלים בעולם - המדינה הראשונה שעלולה להימחק כשמפלס האוקיינוס יעלה בצורה משמעותית - אני אחראי להביא לידיעת העולם את המאבק שלנו. אבל חייבים להבין ששינויי מזג האוויר מאיימים לא רק עלינו, אלא על העולם כולו. המלדיבים הם 'קו האש' של המאבק. אם לא נציל את המלדיבים היום, לא נוכל להציל ערים כמו ניו יורק, לוס אנג'לס, הונג קונג וטוקיו".

רק מטר מעל הים

 

את האיים המלדיביים, הידועים בעיקר בזכות היותם גן עדן תיירותי, מרכיבה רצועה של כ־2,000 איים זעירים, שרק 200 מהם מאוכלסים, וכ־80% משטח היבשה שלהם גבוה רק במטר מעל פני הים. התיירות אחראית לכשליש מהתוצר המקומי הגולמי ולכ־60% מההכנסות במטבע זר.

מחקר האקלים האחרון שערך האו"ם חוזה שבעקבות ההתחממות עלולים פני הים לעלות ב־60 ס"מ או יותר במהלך המאה הקרובה. מחקרים אחרים, המסתמכים על נתונים עדכניים יותר, חוזים אף עלייה גדולה מזו במפלס. במקביל למאבק על עתיד המלדיבים נשיד פועל גם למציאת חלופות בעבור אזרחיו, והקים קרן מיוחדת שתרכוש שטחים גדולים באוסטרליה או בהודו, כדי שגורלם לא ייחרץ לחיים במחנות פליטים שייווצרו בשטחים המוגבהים המעטים שלא יוצפו. "אנו חייבים לשרוד, והתמורות במזג האוויר הן עניין של להיות או לחדול מבחינתנו. אנשי המלדיבים חיים פה יותר מ־2,000 שנה, ואסור שחלקים מהאיים היפהפיים הללו יהפכו למחנות של פליטים סביבתיים".

תיירות במלדיבים. אחראית לכשליש מהתוצר המקומי הגולמי, צילום: רויטרס תיירות במלדיבים. אחראית לכשליש מהתוצר המקומי הגולמי | צילום: רויטרס תיירות במלדיבים. אחראית לכשליש מהתוצר המקומי הגולמי, צילום: רויטרס

נשיד בן 42, נשוי ואב לשניים, יליד האיים. בילדותו היה דייג, ואת לימודיו השלים בסרילנקה ואחר כך בבריטניה. אחרי נישואיו עבד כעיתונאי, ולאחר שבאחד ממאמריו תקף את השלטון הדיקטטורי באיים, ישב שנה וחצי בכלא. הוא עומד מאחורי ההצהרות שלו ומנסה להתאים את אורח חייו לאמונותיו. נשיד סיפר לאחרונה למגזין "טיים" שהחליט להפסיק להשתמש בלימוזינה הנשיאותית, ולכן הוא צועד מדי יום למשרדו ברגל. נשיד הוא נשיא נגיש ביותר ל־400 אלף אזרחיו, שיכולים לפנות אליו באמצעות הפייסבוק או פשוט לפנות אליו כשהוא צועד למשרדו.

האם אתה אופטימי לגבי השגת המטרה שהצבת לעצמך?

"אני מאמין באנושות ובשכל הישר, ולא מאמין שלאנשים יש יצר התאבדות. המנצחות הגדולות של המאה ה־21 יהיו אותן מדינות שנוטשות את הדלקים המזהמים ועוברות לאנרגיה ממוחזרת וטכנולוגיות ירוקות. המדינות האלה, שיהיו פורצות דרך, גם ישתחררו כך מעול המחיר ההפכפך של הנפט הזר. בזכות זאת יהיו למדינות האלה סמכות מצפונית והשפעה פוליטית גדולה יותר על העולם כולו. המלדיבים התחייבו להיות מדינה נטולת פליטות פחמן, ואני מאמין שאנחנו יכולים להשיג זאת בתוך עשר השנים הקרובות. ואם המלדיבים יכולים, אין שום סיבה שמדינות מתפתחות אחרות לא יוכלו להתנהל ללא פליטות פחמן".

תיירות במלדיבים, צילום: shutterstock תיירות במלדיבים | צילום: shutterstock תיירות במלדיבים, צילום: shutterstock

מהו המסר שאתה מנסה להעביר למנהיגי העולם?

"אני פונה אליהם בקריאה 'הצילו את העולם, והתחילו בהצלת המלדיבים'. אנחנו חייבים להפחית את פליטות הפחמן לאטמוספירה עוד מעבר לרמה שנדמה היה שתספיק ולעשות הכל כדי שהטמפרטורות לא יעלו בקצב שיוצא מכלל שליטה. כמו כן הם צריכים להיות זמינים למדינות המתפתחות, כדי שגם הן יירתמו להתמודדות עם השפעות האקלים. הטכנולוגיה כבר קיימת, צריך רק להנגיש אותה כלכלית גם למדינות המתפתחות. אם יש דבר אחד שאני יודע על פוליטיקאים, זה שהם לא יפעלו עד שהלחץ לא יבוא מכיוון הבוחרים. המסר שלי לאנשים הוא שהם צריכים לפעול כדי להניע את נבחריהם לפעולה".

איך רתמת את תושבי המלדיבים למטרה?

"רוב האנשים פה, ובעיקר הצעירים, מעורבים ומודעים לבעיות הסביבתיות. באזורים יותר מרוחקים במדינה אנשים רואים בפועל את עליית מפלס הים ומרגישים שהדיג הפך לקשה יותר".

ממשלה בצלילה

 

ב־17 באוקטובר השנה קיימה ממשלת המלדיבים ישיבה מתחת לפני המים, כאשר כל חבריה ישובים מסביב לשולחן ומשתמשים בציוד צלילה. נשיד הגדיר את המהלך כאקט שיווקי, שנועד להעלות את הנושא לסדר היום העולמי.

מוחמד נשיד בישיבת ממשלה מתחת למים ב-17 באוקטובר השנה, צילום: רויטרס מוחמד נשיד בישיבת ממשלה מתחת למים ב-17 באוקטובר השנה | צילום: רויטרס מוחמד נשיד בישיבת ממשלה מתחת למים ב-17 באוקטובר השנה, צילום: רויטרס

כך משווקים משבר כזה?

 

"זו היתה החלטה של הקבינט כולו, ואנחנו מעריכים שיותר ממיליארד איש צפו, שמעו או קראו על הישיבה הזו. אני מקווה שאנשים בעולם יפנו לנבחרים שלהם וישאלו מה הם עושים כדי לפתור את משבר האקלים. אני לא רוצה שהמדינות הפגיעות ביותר בעולם יסתפקו בהפניית אצבע מאשימה למדינות המערב, אלא שישמשו דוגמה לשאר העולם, באמצעות אימוץ של טכנולוגיות ירוקות והפחתת פליטות הפחמן עד אפס. ואם אנחנו, המדינות המתפתחות והעניות, נצליח בזה, איזה תירוץ יהיה למדינות המפותחות והעשירות שלא להתחייב לטכנולוגיות ירוקות?".

מה אתה חושב שממשלות המערב צריכות לעשות?

"זו בעיה של כולנו, ואנחנו צריכים להגיע לפתרון עולמי יחד. בעבר התחייבו מדינות ה־G8 לבלום את עליית הטמפרטורה ואת פליטות הפחמן מעל רף מסוים, ולפני שנתיים זה בהחלט נחשב לרף ראוי, אבל מחקרים אחרונים — וההתרחשויות בשטח — מצביעים על כך שצריך להוריד את הרמה עוד יותר. אנחנו חייבים לפעול לכך שיימצאו מקורות אנרגיה חלופיים מהמשאבים שיש לנו בשפע בעולם, כמו שמש ורוח".

למה הגדרת את נושא שינויי האקלים כזכויות האדם של המאה ה־21?

"כי השינויים עלולים למחוק דורות של התפתחות במדינות המאוימות ולאיים על הזכויות הבסיסיות של האדם. אם עליית מפלס המים לא תיעצר, יימחקו ערים שלמות שנמצאות לחופי הימים וייהרגו מיליוני בני אדם".

בישראל חיים יום יום בצל האי־ודאות, והמלדיבים נראים לנו כגן עדן עלי אדמות. איך אתם מרגישים את ההתמודדות היומיומית?

"הבעיות היומיומיות שלנו יחמירו אם לא יימצא פתרון. אנחנו יודעים שהמאמץ הקטן והפרטי שלנו לא ישפיע השפעה של ממש על ההתחממות הגלובלית, אבל למרות זאת החלטנו לשמש דוגמה. הקמנו טורבינות רוח, קולטי שמש ומפעל שיספק חשמל ירוק. כדי להפחית את כמות הפחמן בגין טיסות התיירים הרבים שמגיעים למלדיבים קנינו 'שטרות קיזוז' (המרה של העלות הכספית שגורמות פליטות הפחמן להשקעה בפרויקט סביבתי־חברתי). אנחנו רוצים שהמלדיבים תהיה המדינה הכי ידידותית לסביבה בעולם".

תגיות