אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מיהו הפרופסור שהוצנח לאוצר בתוך ארבעה ימים צילום: גדי דגון

מיהו הפרופסור שהוצנח לאוצר בתוך ארבעה ימים

שיחת טלפון מפתיעה עם פרופ' יוג'ין קנדל, ראש המועצה הלאומית לכלכלה, חתמה חודשים ארוכים של חיפושים. הממונה החדש על שוק ההון, הביטוח והחיסכון הוא פרופ' עודד שריג, איש אקדמיה ותיק. בענף הביטוח הדעות מעורבות: אין לנו מושג מי האיש, אבל יכול להיות שזה דווקא יתרון

30.12.2009, 07:25 | רחלי בינדמן

"אין לי מושג ירוק מי הבן אדם". כך אמר מנכ"ל של חברת ביטוח כשנשאל על מינויו המפתיע של פרופ' עודד שריג למפקח על שוק ההון, הביטוח והחיסכון. משפט זה ממצה את השיחות שהתנהלו לאחר מכן עם בכירים בענף הביטוח ושוק ההון, שמעולם לא שמעו על הפרופסור המכובד שעתיד לרשת את ידין ענתבי.

מתברר כי לא רק בכירי ענף הביטוח והפיננסים לא נתקלו בשמו של האיש. גם שר האוצר, יובל שטייניץ בכבודו ועצמו, לא העלה בדעתו את אפשרות המינוי המפתיעה עד לפני ארבעה ימים. נקודת המפנה היתה המלצה שקיבל שטייניץ מפרופ' יוג'ין קנדל, ראש המועצה הלאומית לכלכלה במשרד ראש הממשלה, המכיר את שריג.

בימים האחרונים נראה כי מאמציו של שטייניץ לאתר מועמד חיצוני, ה"מטאור" שיחולל פלאים באגף הפיקוח, ירדו לטמיון. ענת לוין, המשנה למנכ"ל מגדל, סירבה בתוקף לניסיונות השכנוע החוזרים ונשנים של שטייניץ ואפילו לאלה של ראש הממשלה בנימין נתניהו. מועמדים ראויים אחרים לא נותרו בקנה, ענתבי החל לתכנן את אירוע הפרידה שלו, והמשנה לממונה יואב בן אור והסגן הבכיר רו"ח אריק פרץ כבר היו בטוחים שהתפקיד נמצא בכיס שלהם. ואז הגיעה שיחת הטלפון מקנדל.

קודם לכן יצר קנדל קשר עם שריג, וביקש ממנו לקיים פגישת בזק של "אחד על אחד". במסגרת הפגישה הציע לו קנדל את התפקיד. אך קנדל לא נתן לשריג שהות רבה לחשוב על אפשרות השינוי הדרמטית. בארבעת הימים האחרונים קיים שריג סבב פגישות קדחתני עם בכירי האוצר, וכן פגישה אישית עם נתניהו. בסופו של מרתון השיחות הארוך נעתר שריג לקבלת המשימה המאתגרת.

באקדמיה מתלהבים

אם אנשי הביטוח הרימו גבה למשמע שמו של שריג, אנשי האקדמיה אינם זקוקים להסברים. מאחורי שריג קריירה ענפה בשלל אוניברסיטאות בארץ ובעולם. די לרשום את שמו ב־Google Scholar, ולאתר כ־540 אזכורים של מאמריו השונים בתחומי המימון והפיננסים שיוכיחו זאת.

"הוא אדם מדהים, אני לא יכול לחשוב על מינוי ראוי יותר", מתפייט פרופ' שמעון בנינגה, פרופ' למימון ולשעבר דקאן הפקולטה לניהול באוניברסיטת תל אביב. פרופ' בנינגה הוא חבר קרוב של שריג, ויש לו רק מילים טובות להגיד עליו. "עבדתי איתו גם במחקר וגם בהוראה, כתבנו ספר יחד בנושא הערכות שווי ויש לנו היכרות ארוכת שנים, גם שימשנו יחד חברי סגל באוניברסיטת וורטון. הוא אדם מאוד שקול, מאוד חכם, שקדן, לא ממהר להגיע למסקנות, הוא מכיר היטב את המציאות הישראלית של שוק ההון גם בארץ וגם בחו"ל".

לדברי בנינגה, לשריג יש גם ניסיון עסקי. "הוא ייעץ לגופים פיננסיים וסיפק הערכות שווי רבות בשוק הישראלי וגם בשוק האמריקאי", מדגיש בנינגה. "הוא לא מגיע ממגדל שן אקדמי, הוא שימש גם דקאן המרכז הבינתחומי, כך שיש לו ניסיון בניהול מערכות". באשר ליחסי האנוש שלו אומר בנינגה: "הוא אדם שמתקשר טוב מאוד עם אנשים".

ניסיון או לא ניסיון

ד"ר אבי וואהל מרעיף גם הוא מחמאות על שריג. "הוא אדם חכם מאוד, שיכול לקחת בעיות מורכבות ולפשט אותן", אומר וואהל, שכתב עם שריג ופרופ' שמואל קנדל המנוח, מבכירי חוקרי המימון בעולם, מאמר בנושא הנפקות ראשוניות בבורסה. "פרופ' שריג הוא אדם ישר שיודע להבחין בין עיקר לטפל ולגבש קונצנזוס", אומר וואהל, ומוסיף ששריג ניחן בכושר מנהיגות ובעל רקע ניהולי כדקאן במרכז הבינתחומי.

עבור ד"ר דורון קליגר, פרופ' שריג הוא מעין מורה רוחני, לאחר ששריג שימש כמנחה הדוקטורט שלו. השניים כתבו יחד מאמר בנושא השפעת דירוג אשראי על ידי חברות דירוג על מחיר איגרות חוב. המסקנה שאליה הגיעו השניים היא שדירוג אינו משפיע על ערך הפירמה, אבל כשחברת הדירוג מפרסמת מידע טוב מהמצופה יש לו השפעה על שווי החוב. "מדובר באדם נפלא ואיש מקצוע מעולה בתחום המימון", אומר קליגר. "הוא בעל ניסיון עסקי וידוע לי כי הוא נותן ייעוץ פיננסי לחברות. הוא מכיר היטב את שוקי ההון".

"דווקא שינוי מרענן"

בענף הביטוח טרם התאוששו מהמינוי המפתיע, אך מנסים לחשוב הלאה. "אני מבין את המהלך. באוצר רוצים לרענן את האגף עם מינוי מבחוץ", טוען מנכ"ל של חברת ביטוח גדולה. יו"ר חברת ביטוח אחרת מסכים עם דברי קודמו: "ניסיון מבחוץ הוא חשוב. לפי קורות החיים של שריג, נראה כי הוא מכיר את תקנות באזל 2 ומתמצא בניהול סיכונים. זו תשתית טובה להיכרות עם מערכת הביטוח, שעוסקת בדיוק בניהול והקצאה של סיכונים תפעוליים וסיכוני שוק. להכיר את הפוליסות עצמן זה ענין של מה בכך".

מנכ"ל חברת ביטוח נוספת סבור כי חוסר ניסיונו של שריג בענף הביטוח לא יהיה בגדר מכשול. "דורון שורר, אחד מהמפקחים לשעבר, היה המפקח הראשון שבנה תשתיות לפיקוח, אף על פי שקודם הוא היה מנכ"ל משרד התחבורה. כך שזה בהחלט אפשרי ללמוד". עם זאת, מסתייג המנכ"ל, "בניגוד למינויים שבהגדרה הם ראויים, כמו זה של חיים שני, מנכ"ל משרד האוצר, אין לשריג ניסיון רגולטורי. ולכן המינוי שלו הוא טעון הוכחה".

מנכ"ל אחר סבור כי דווקא האנונימיות היחסית של שריג עשויה להוות לו יתרון. "אף אחד לא מכיר אותו", הוא אומר. "זה מישהו שבא עם דף חלק, בלי דעות קדומות לגביו. הדבר יכול להועיל לו דווקא". גם מנהל השקעות בחברת ביטוח שמח על המינוי. "ברמה מסוימת אני מרגיש טוב בקשר למינוי. צריך מישהו מחוץ למערכת. אדם מבוגר ולא ילד, שרואה את הדברים פתוח, זה שינוי מרענן. מישהו שחושב מחוץ לקופסה".

האתגר המרכזי של שריג - לחולל מהפכה באגף

אגף הפיקוח על שוק ההון, הביטוח והחיסכון, למרות שמו הארוך והמרשים, לא זכה מאז היווסדו למוניטין.אך רפורמת בכר שינתה את הכל: בהדרגה נהפך האגף מגוף שעוסק בביטוחי רכב ודירות, לגוף חזק האמון על רגולציה שקשורה לשוק ההון.

ועם זאת, המשבר עורר ביקורת לא מבוטלת על האגף. נטען כי רפורמת בכר נעשתה מהר מדי, התגובה למשבר היתה אטית מדי, והרגולציה על ענף הביטוח משתנה לעתים תכופות מדי. הצרכנים, מנגד, טענו שהאגף חסר שיניים. נוסף על כך, בתקופתו של ענתבי נחשפו פרשות חמורות שנעלמו מעינו של האגף, לדוגמה ההלוואות המפוקפקות שהעניקה מנורה מבטחים ללקוחותיה או התשואות השליליות החריגות בפריזמה.

שריג פוסע לאגף הפיקוח חף מטעויות. הסיבה פשוטה: עדיין לא הזדמן לו לעשות כאלה. אבל הדרך להתלכלך מהירה. בניגוד לאקדמיה המפנקת והמחבקת, בפוליטיקה כמו בפוליטיקה הציפורניים מהירות להישלף, והביקורת מן החוץ תמהו לבוא. על שריג להוכיח את עצמו - ומהר. אולי רק אז יצליח לחולל מהפכה באגף, שתצדיק את המשך קיומו העצמאי.

תגיות