אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הרגולטור בארה"ב בודק חשדות: ענקי בנקאות פיתו משקיעים להמר על נכסים רעילים צילום: בלומברג

הרגולטור בארה"ב בודק חשדות: ענקי בנקאות פיתו משקיעים להמר על נכסים רעילים

ה"ניו יורק טיימס" טען כי כמה מהבנקים הגדולים בעולם, ובראשם גולדמן זאקס, ניצלו את העליות בשוק הנדל"ן כדי למכור אג"ח מגובות נכסים. החשד: גיבו את האג"ח בנכסים רעילים כדי לפדות את הרווח

30.12.2009, 23:40 | סוכנויות הידיעות

הרשות האמריקאית לרגולציה במערכת הפיננסית (Firna) החלה בחקירת חשדות, שלפיהם הבנקים הגדולים של וול סטריט פיתו ביודעין משקיעים להשקיע בנכסי נדל"ן רעילים בעת המשבר הכלכלי האחרון - כך מדווח "טיימס" הלונדוני.

לפי מידע שמסרו לעיתון מקורבים לחקירה, הרגולטור מתמקד בחקירתו במכשיר פיננסי מסוג התחייבויות פיקדוניות (CDO) סינתטיות, שהן בפועל הימור של המשקיע על כישלון הלווה להחזיר את חוב המשכנתה. מכשירים פיננסיים נהפכו לנפוצים בתחילת שנות התשעים, והם נחשבים לאשמים המרכזיים בהצתת המשבר ובליבויו.

CDO סינתטיות צברו פופולריות במהלך שני העשורים האחרונים, על רקע העובדה שהן מקנות למשקיע חשיפה גבוהה לשוק הנדל"ן בלי שהוא יצטרך להשקיע במשכנתאות או ברכוש. הן בנויות בצורת פוליסות ביטוח, כך שאם הלווה נכשל בהחזרת החוב, המשקיע חייב לשלם לבנק, אך אם הלווה עומד בהחזר החוב - הבנק משלם למשקיע. לפי הדיווח, שוק ה־CDO הסינתטיות הגלובליות תפח מ־10.3 מיליארד דולר ב־2002 ל־65.4 מיליארד דולר ב־2006, כאשר בראש רשימת המנפיקים עומדים הבנקים גולדמן זאקס, דויטשה בנק, מורגן סטנלי, ג'יי.פי מורגן, BNP פריבה ו־RBS.

 , צילום: בלומברג צילום: בלומברג  , צילום: בלומברג

לפי החשדות, כדי להפיק את הרווח מה־CDO הסינתטיות, הבנקים גיבו אותן ביודעין בנכסי נדל"ן רעילים, עובדה שהגדילה משמעותית את פוטנציאל הרווח שלהם. משמעות הדבר: הבנק תפקד באותו הזמן כבית הקזינו וכמהמר. לדברי הבנקים, מדובר ב"טקטיקת גידור לגיטימית לחלוטין", שהיתה כרוכה באסטרטגיית ההתמודדות הכוללת שלהם עם שוק הנדל"ן. אולם מאמר ב"ניו יורק טיימס" טען בשבוע שעבר כי כמה בנקים, ובראשם גולדמן זאקס, השתמשו בעליות של שוק הנדל"ן כדי לפתות גורמים מוסדיים להשקיע ב־CDO הסינתטיות, ביודעם כי ההשקעה תשתלם להם בתוך זמן קצר.

גולדמן זאקס פרסם באתר האינטרנט שלו מאמר תגובה להאשמות "הטיימס", באומרו כי הנפקת ה־CDO הסינתטיות "תאמה בסך הכל את הביקוש מצד המשקיעים, ולא להפך. המשקיעים שרכשו את ה־CDO הסינתטיות השקיעו בנדיבות ובאופן מתוחכם", נכתב שם. "הם סמכו על עצמם ולא על הבנק בעת ניהול החלטות ההשקעה שלהם".

תגיות