אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לחסוך במים, ובכסף

לחסוך במים, ובכסף

קיים פוטנציאל אדיר לחיסכון משמעותי במים אשר טרם ננקט כל צעד לקידומו - מים אפורים

01.01.2010, 08:16 | טניה גורליק
החל מהיום, 1 בינואר 2010, מתייקרים בהדרגה תעריפי המים וכתוצאה מכך, עד אפריל 2010 חשבון המים יתנפח ב-40% עד 50%.

רשות המים טוענת שייקור התעריפים נחוץ כיוון שעלות המים כיום לצרכן הפרטי לא משקפת נכונה את עלותם הריאלית למדינה. בו בזמן, מודה רשות המים כי ישנם מניעים נוספים מאחורי העלאת התעריפים, כמו מימון מתקני התפלה ועידוד הציבור לחיסכון במים.

נשאלת השאלה, האם טרם הקמת מתקני התפלה חדשים והעלאת התעריפים, מיצינו את כל אפשרויות החיסכון העומדות לרשותינו? התשובה היא לא. קיים פוטנציאל אדיר לחיסכון משמעותי במים שפירים אשר טרם ננקט כל צעד לקידומו - שימוש חוזר במים והטמעת מערכות לטיפול והשבה של "מים אפורים".

מים אפורים הם מי שופכין ביתיים שמקורם בכיורי אמבטיה, מקלחות, מכונות כביסה ומדיחי כלים. מים אלו אינם ראוים לשתיה או לשימוש במצבם הגולמי, אולם לאחר טיפול במערכת ייעודית ניתן לעשות בהם שימוש חוזר. לצורך המחשה, בכל הדחת אסלה נשטפים לביוב 9 ליטרים של מי שתיה טהורים. בהסתמך על הנתון של רשות המים, לפיו הדחת מי אסלה מהווה כ-35% מצריכת המים הביתית, הרי שהטמעת מערכות מים אפורים בשליש מן הבתים בארץ תוכל לחסוך כ-75 מיליון קוב מים בשנה. יתרה מכך, החיסכון הכולל הצפוי מהטמעת מים אפורים לצורך הדחת אסלות והשקיית גינות פרטיות וציבוריות, יכול לייתר לחלוטין הקמה של מפעל התפלה שלם בגודל בינוני.

נפנה חזרה אל הכיס שלנו. לאור העלאת התעריפים, החיסכון הכספי הצפוי מהטמעת מערכות מים אפורים יוכל להגיע עד ל-1,000 שקל בשנה למשפחה בת ארבע נפשות. כלומר, מדובר בפתרון זמין ויעיל אשר ישמור על הכיס שלנו וגם יחסוך במים. מה עוד אפשר לבקש? שימוש שכזה במערכות לטיפול והשבה של מים אפורים נהוג כבר במדינות רבות עם מצוקת מים, ביניהן ירדן, אוסטרליה, יפן ואפילו ארה"ב. לאור כל הנתונים הללו, היעדר מנגנון שכזה במדינה כמו ישראל הוא בגדר מחדל של ממש.

מזה מספר חודשים, קיימת הצעת חוק אשר מבקשת לאפשר הטמעה של מערכות לטיפול והשבה של מים אפורים בבנייני מגורים קיימים ומחייבת הטמעה כזו בבניינים חדשים. רשות המים, אזרחים רבים וארגונים ירוקים תומכים בהצעה, אך הדרך עד לחוק מחייב עודנה ארוכה.

נכון לעכשיו, משרד הבריאות אינו מתיר שימוש במערכות מים אפורים בשל נימוקים של בריאות הציבור ופחד מהתפשטות מחלות, אך במקביל מעדיף המשרד להעלים עין מאלפי האזרחים אשר כבר התקינו מערכות שכאלה ועל ידי כך מונע הסדרה ראויה של הנושא. למעשה, בפועלו כך הופך משרד הבריאות את עצמו שותף לכל תקלה או פגיעה בריאותית שעשויה להתרחש עקב היעדר תקנות לפיקוח על המערכות הקיימות.

מים אפורים הם משאב יקר, ולכן ממשלת ישראל לא יכולה להרשות לעצמה להמשיך להתעלם מאחד הפתרונות היעילים והחסכוניים ביותר שעומד לרשותנו. על מקבלי ההחלטות להקשיב לרחשי הציבור ולמומחים ולהתקדם אל עתיד חסכוני - במים ובכיס שלנו.

טניה גורליק היא פעילת תא קשרי ממשל במגמה ירוקה

תגיות

22 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

22.
למתעניינים : 8 טכנולוגיות שונות במחירים סבירים, לטיהור ומחזור מים אפורים
חברת המטהר - הנדסה וטיהור מים היא בעלת ותק של 31 בטיפול בשפכים, מיחזור והנדסת מים. אתם מוזמנים לבקר באתר ולהתרשם: http://www.hametaher.co.il/ לכניסה ישירות למערכות ביתיות לטיהור מים אפורים: http://www.hametaher.co.il/index.php?option=com_content&view=article&id=14&catid=17&Itemid=10 אתם מוזמנים להתקשר איתי ישירות לדוא"לי בצירוף פרטיכם והמערכת בה אתם מתעניינים: ram@hametaher.co.il
רמי אור , פ"ת  |  07.06.11
21.
מערכות להשבת מים אפורים במחיר סביר באיכות גבוהה
חברת פלסגן מיצרת ומשווקת מזה כ 10 שנים מערכות להשבת מים אפורים מדגמים שונים. בארץ מותקנות מאות מערכות מתוצרתינו. אתם מוזמנים לבקר באתר הבית שלנו כתובתו www.plasgan.co.il או לפנות למייל המצויין מעלה תשובה תינתן לכל דורש. אנו מייצרים גם מערכות להשבת מי מזגנים המיועדות לבתים משותפים ומוסדות תודה
נבות ניר  |  18.01.10
19.
בדקתי את הנושא לעומק, לא מסכים עם טניה
המאמר של טניה מציג את הנושא בצורה וורודה מדי ולא מביא בחשבון את כל הבעיות ועלויות. מחזור מים אפורים לא כדאי לבתים פרטיים (8000 שח עלות לפני התקנה ושנויי צנרת) ומוטל בספק לבתים משותפים. הכתבה מתעלמת משנויי צנרת יקרים (הפרדת מים אפורים משאר הביוב, וניתוב שלהם למיכלי הדחה) שיש לעשות בכל דירה, מהצורך באגירת המים כדי לווסת הפרשי זמן בין צריכה לביקוש (כלומר מים זמינים להדחה / השקיה כל הזמן), ומכך שמי כביסה ניתנים למחזור רק אחרי מעבר לחמרי כביסה ללא מלח. והכי חשוב - מחזור מלא של מים אפורים בכל הדירות יביא לריכוז יתר של מי הביוב הנותרים ולעלות טיפול שפכים גבוהה מאד בהשוואה להיום. כך שבשורה התחתונה מחזור מים אפורים ברמת הצרכן הפרטי היא כיום יקרה מדי או לא חוסכת מספיק, ובשני המקרים לא כדאית כיום כלכלית. מה שכן, צודק מגיב מס' 9 שהטיפול כדאי ונכון כלכלית ברמת המתקן המרכזי לכל עיר, ושם המקום לשפר (למרות שישראל היא מהמובילות בעולם באחוז השפכים המטוהרים, למי שלא יודע). והכי חשוב - חייבים להוציא חוק מחייב להפרדת צנרת אפורה בכל הבנייה החדשה כך שאם המשוואה תשתנה בעתיד לפחות תהיה תשתית תומכת בכל הבתים משנת 2010.
ארנון , קדימה  |  02.01.10
18.
אורי שני מתנגד למים אפורים כי זה מה שנערי האוצר אמרו לו לעשות
התקנת מערכת של מים אפורים תחסוך במים ובכסף שאמור להגיע לתאגידי המים. אם לא יגיע מספיק כסף לתאגידי המים הם לא יהיו ריווחיים ואף טייקון לא ירצה לקנות אותם כשהם יופרטו. זו הסיבה שמשרד האוצר מתנגד למים אפורים ולכן גם אורי שני(מנכל רשות המים) שהוא בובה שלהם מתנגד אף הוא. אורי שני מייצג את האינטרסים של משרד האוצר(מס בצורת, העלאת תעריפי מים, התנגדות למים אפורים) ובגלל זה לא יכול להישאר מנכל רשות המים.
נער מים , מרכז  |  02.01.10
לכל התגובות