אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"הסיוע לבעלי הבתים בארה"ב מעכב את ההתאוששות הכלכלית" צילום: בלומברג

"הסיוע לבעלי הבתים בארה"ב מעכב את ההתאוששות הכלכלית"

כלכלנים בארה"ב טוענים כי יוזמתו של הנשיא אובמה לצמצם את גל העיקולים גרמה ליותר נזק מתועלת - מאחר שהביאה להפחתה זמנית בלבד בגובה תשלומי ההחזר

02.01.2010, 16:41 | סוכנויות הידיעות

תוכניתו של נשיא ארה"ב ברק אובמה להזרים 75 מיליארד דולר לכלכלה במטרה להגן על בעלי הבתים מפני עיקולים הוגדרה על ידי אנליסטים ומוחי נדל"ן ככישלון, כך דיווח "הניו יורק טיימס".

מאז הושקה התוכנית בפברואר 2009, היא אומנם הביא להפחתה זמנית בלבד בגובה תשלומי ההחזר של מאות אלפי בעלי משכנתאות, אולם לא הצליחה להבטיח הקלה קבועה בעומס התשלומים. מבקרי המהלך טוענים כי התוכנית, הקרויה " Making Homes Affordable", יצרה למעשה מצג שווא עבור בעלי בתים שאינם מסוגלים לממן עוד את הנכס שברשותם.

העיתון מדווח כי ההפחתה הזמנית הביאה לכך שבעלי בתים הוציאו כספים על תשלומי המשכנתאות, בחושבם כי הדבר יסייע להם בטווח הארוך להמשיך ולהחזיק בנכס שברשותם. לדעת מומחים מדובר היה בביזבוז כספים שהיו עשויים לעזור לבעלי הבתים לפעול למכירת הנכס ולעבור למגורים זולים יותר. טענה נוספת שנשמעה כלפי היוזמה היא שההשתתפות בה הביאה, בניגוד למתוכנן, לפגיעה בהסיטורית האשראי של בעלי הבתים.

כלכלנים בארה"ב סבורים כי תוכניתו של הנשיא מהווה מכשול להתאוששות כלכלית בארה"ב. לטענתם, על אף הכאב והקושי הכרוך בכך, יש להניח לעיקולים להתרחש משום שמדובר בשלב הכרחי בדרך להבראת הכלכלה ולייציבותם של מוסדות בנקאיים, המתמודדים עם נכסים רעילים בשווי שהיקפו טרם התברר סופית.

"ההחלטה להזרים כספי סיוע לבעלי בתים המתקשים בתשלומי משכנתאות גרמה להארכת השפעות המשבר", אמר קווין קייטרי, מנהל השקעות בקרן הגידור ווטרשד מסן פרנציסקו. "כל מה שהשגנו בכך הוא האטה בתהליך בלתי נמנע, במסגרתו יאבדו חלק מבעלי הבתים את הנכס במוקדם או במאוחר".

לטענת קייטרי, בנקים ניצלו את ההקלות שנידרשו על ידי הממשל להחיל על תנאי ההחזר של משכנתאות כדי להימנע מדיווח מדויק על גובה ההפסדים שצברו בשוק המשכנתאות. לטענתו, רק לאחר שהבנקים יחשפו את כלל הפסדיהם, ושוק הנדל"ן יספוג את גל העיקולים הבלתי נמנע, מחירי הבתים ירדו לרמה אותו יוכלו מחלק ניכר מתושבי ארה"ב לממן.

במשרד האוצר האמריקאי חולקים על עמדה זו וטוענים כי היוזמה נחלה הצלחה והשיגה את יעדיה. "התוכנית מספקת את הסיוע הדרוש לבעלי הבתים ברחבי המדינה", אומרת דוברת משרד האוצר. עם זאת, שלא לציטוט מודים באוצר כי מספר הלווים שלא עומדים בתשלומי המשכנתאות הולך וגדל ויש להקטין את מספרם באמצעות השלמת תהליך עיקול הנכסים. 

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
ל-2 - לא מסכים שאתה מפוכח. הרעיונות שלך היו מביאים לאסון!!!
הממשל האמריקאי הציל את המערכת!!! אם היו נותנים למחזירי המשכנתא הללו ליפול, גם הבנקים הגדולים באמריקה היו נופלים ובמשך שנות דור כולנו היינו אוכלים לכל היותר מרק מקליפות של תפוחי אדמה. עכשיו, קודם כל נבלמה נפילת מחירי הנדל"ן בארה"ב ולכן ליותר בנקים ואנשים פרטיים יש מוטיבציה להמשיך לשלם משכנתא ו/או סיכוי לממש את הנכסים שלהם בשווי שיחזיר משהו מהמשכנתא. חלק מהאנשים שקיבלו עזרה מהממשל יוכלו למצא עבודה כששוק העבודה ישתפר, אם וכאשר, ולמעשה הלוואת הגישור הממשלתית תאפשר להם בסופו של דבר לעמוד בהתחייבויותיהם. לסיום, הבנקים הגדולים הצליחו בזכות ההלוואות להמנע או לפחות לדחות דיווח על הפסדים עוד יותר גדולים, מה שהוסיף להם מעט זמן ואויר לנשימה כדי לגייס סכומי כסף גדולים ולגלגל/לפרוס את החוב. לגבי העתיד, אני ממליץ לכל החכמים להפסיק לנסות ולהתנבא. לפחות משהו תלמדו מהמשבר. לגבי העבר וההווה, בינתיים נראה שפעולה חכמה ומשולבת של הממשל האמריקאי והבנקים המרכזיים בכל העולם, הצילה את כולנו ומהר משניתן היה לצפות.
הכלכלן הסמוי , ישראל  |  03.01.10