אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שוק קפוא: חלון ההעברות הראשון של העשור נפתח צילום: אי אף פי

שוק קפוא: חלון ההעברות הראשון של העשור נפתח

מילות הקסם לחלון העברות השחקנים הנוכחי: "השאלה", "טרייד", "בקיץ", "שחקנים חופשיים". המילה "מזומן" לא מתאימה לתקופה

03.01.2010, 09:18 | אוריאל דסקל

דילמה (מיוונית δί-λημμα, "טענה כפולה" או "קביעה כפולה") הנה מונח מתחום הרטוריקה והלוגיקה; במקורו התייחס המונח למצב שבו קיימות שתי חלופות גרועות באותה המידה שיש לבחור ביניהן. כיום התרחב השימוש במונח, ולעתים קרובות הוא משמש במשמעות של בעיה או התלבטות גרידא.

מצד אחד

אין כסף. כן, אולי המשבר הגדול בשלבי סיום (או ככה רוצים שנאמין), אבל בשטח הכסף לא בנמצא. לפחות אצל רוב הקבוצות אין סתם כסף לזרוק. בטח לא בחלון ההעברות של ינואר - שידוע בתור חלון העברות שבו מחירי השחקנים מופקעים; משאים ומתנים לוקחים יותר מדי אנרגיה; ובסופו של דבר קונים שחקנים שלוקח להם כמה חודשים להתחיל להתרגל לקבוצה החדשה ובשיא העונה אין יותר מדי זמן.

"אנשים לא מבינים שאין כסף בכדורגל באירופה", אמר ארסן ונגר, מנג'ר ארסנל. "מספר הקבוצות שמתקשות להתקיים בפרמיירליג ובליגות הנמוכות באנגליה מדהים, הגיע הזמן שכולם יתעוררו מהעולם שהם חיים בו".

ובאמת, אין בשוק יותר מדי מזומנים לרכוש שחקנים חדשים. קבוצות גדולות בחובות, קבוצות בינוניות מתקשות לרשום עלייה בהכנסות וקבוצות קטנות מתקשות לשלם משכורות. רק למנצ'סטר סיטי יש כסף בלי הגבלה. אפילו צ'לסי, שממומנת על ידי אוליגרך שעושה מסיבת יום הולדת לבנו ב־3 מיליון ליש"ט, לא נכנסת לשוק עם צ'ק פתוח. פשוט אין כסף מיותר. ושוק ההעברות הוא גם לא ממש שוק יעיל שאפשר להפיק ממנו רווחים לטווח הקצר.

סיימון קופר וסטפן סיזמאנסקי, שכתבו את הספר המצוין "Why England Lose", חקרו במשך עשרות שנים מאות אלפי העברות של שחקנים בין קבוצות וגילו שרכישות שחקנים חדשים משפרות את ביצועי הקבוצה בליגה רק ב־16% מהמקרים. עם זאת, שמירה על הסגל הקיים ושיפור תנאיו משפרים את ביצועי הקבוצה ב־92% מהמקרים. אז בכל מקרה, זה לא ששחקן שאתה מביא בשוק החורפי יעזור לך, לפחות לא ברוב המקרים.

ארשאבין. הציל את העונה של ארסנל בשנה שעברה. מי יציל את ליברפול השנה?, צילום: אי פי אי ארשאבין. הציל את העונה של ארסנל בשנה שעברה. מי יציל את ליברפול השנה? | צילום: אי פי אי ארשאבין. הציל את העונה של ארסנל בשנה שעברה. מי יציל את ליברפול השנה?, צילום: אי פי אי

מצד שני

יש קבוצות שממש חייבות שחקנים חדשים. ולמרות הקושי הגדול, יש רכישות שממש מצילות עונה. אנדריי ארשאבין, למשל, הגיע לארסנל בדקה ה־94 של חלון ההעברות הקודם ומיד הפך את הקבוצה לחדה וטובה יותר. בזכותו הבטיחה ארסנל את השתתפותה בליגת האלופות - והכנסה נוספת של בערך כ־50 מיליון יורו.

"מצאנו את ארשאבין בשנה שעברה", אמר ונגר. "הוא היה החתמה טובה. אבל שוק ההעברות בחורף קשה מזה שבקיץ".

מצד שלישי

"הפייר פליי הפיננסי" - התוכנית של מישל פלאטיני לצמצום ההוצאות של קבוצות הכדורגל - ייכנס לתוקף רק ב־2012, אבל קבוצות כבר מודעות לכך שבקרוב לא יוכלו להוציא יותר מאשר הן מכניסות. ולכן, קבוצות רבות מקצצות בהוצאות. מן הסתם, הפייר פליי הפיננסי אמור גם להשפיע על שוק ההעברות הנוכחי.

הקבוצות

למרות הכל, כל מנג'ר וכל אוהד מצפים לחלון ההעברות. אולי יגיע השחקן שישנה הכל. אולי יגיע הכוכב של העונה הבאה. אולי, אם עושים עסקים טובים, אפשר לסכם את העונה ברווח כספי. עם זאת, ניתן להעריך כי הסכומים שמתגלגלים כיום בשוק העברות השחקנים לא צפויים לגדול. 

מנצ'סטר סיטי

כמו בשנה שעברה וכמו בקיץ האחרון, הפעילה העיקרית בשוק העברות השחקנים (לפחות זה האנגלי) אמורה להיות מנצ'סטר סיטי עם הסכומים הנכבדים ביותר. יש מאמן חדש, רוברטו מאנצ'יני, שלבטח מעוניין בשחקן אחד או שניים כדי להעניק לקבוצה גוונים שלו. אנטוניו קסאנו מסמפדוריה נראה כמו רכישה אפשרית - בסכום של כ־25 מיליון יורו. גםסרחיו אגוורו, מאתלטיקו מדריד מוכת החובות, עשוי להיות רכש מפתיע שישדרג את רמת הכישרון בסגל של הסיטיזנס. לפי הדיווחים מחפש מאנצ'יני גם אחר שחקני הגנה. הקבוצה של אבו דאבי תשלם מחיר מופקע כמעט על כל שחקן - וזה בגלל שבשוק יודעים שיש לה כסף בלי סוף. כל אגורה שיצליחו להוציא ממנה, ככל הנראה, תחזור לשוק השחקנים.

ריאל מדריד וברצלונה

התחרות בשיאה. ריאל מדריד על הזנב של ברצלונה, וכל שינוי בסגל - פציעה או רכישה - עשוי לשנות את גורל העונה. האם שתי הגדולות של ספרד, שהן בעצם היחידות שיכולות לבצע רכישות משמעותית כי רוב הקבוצה האחרות עמוסות בחובות, ירכשו שחקן משמעותי בחורף? קשה לדעת. פלורנטינו פרס, נשיא ריאל מדריד, לא רוצה להוציא כלום אחרי שהוציא סכום שיא של כ־270 מיליון יורו בקיץ. מצד שני, הצוות המקצועי מחפש בלם. פרס עשוי לאשר רכישת שחקן נוסף אם יצליחו בסגל למכור חלק מהשחקנים שהוא רוצה להיפטר מהם - רפאל ואן דר וארטים למיניהם.

ברצלונה גם לא יכולה להוציא יותר מדי כסף בשוק החורף. המזומן הלך על רכישת זלאטן איברהימוביץ'. פפ גווארדיולה, מצדו, רוצה להיפטר מתיירי הנרי, אפילו בהשאלה או בסכום מינימלי, ולהביא במקומו את דויד סילבה או חואן מאטה מוולנסיה. גם לואיס סוארס מאייאקס במשוואה.

אגב, בספרד יתחילו ב־1 בינואר לשלם 43% מס על כל השחקנים (בניגוד ל־23% ששילמו על שחקנים זרים בשנים האחרונות) - גם את זה יביאו הקבוצות בחשבון כשהן ירכשו שחקן בחורף.

סמואל יבואה. בהפועל ישתמשו בכסף שהשיגו ממכירתו כדי לרכוש שחקנים חדשים?, צילום: ראובן שוורץ סמואל יבואה. בהפועל ישתמשו בכסף שהשיגו ממכירתו כדי לרכוש שחקנים חדשים? | צילום: ראובן שוורץ סמואל יבואה. בהפועל ישתמשו בכסף שהשיגו ממכירתו כדי לרכוש שחקנים חדשים?, צילום: ראובן שוורץ

ליברפול

אח, ליברפול ליברפול. המצב לא טוב במרסיסייד. רפא בניטס צריך שחקנים חדשים אבל הקבוצה בחובות לבנקים, שאותם היא חייבת להחזיר עד הקיץ (ותודה לבעלים האמריקאים שהעמיסו את המועדון בחובות). בניטס, כמו בקיץ, יצטרך למכור כדי לקנות. העניין הוא שאין יותר מדי מה למכור - וזה לא שראיין באבל או אנדריי וורונין יימכרו במחירים גבוהים במיוחד. בניטס יחפש שחקנים שיעשו אימפקט מיידי בזול או בהשאלה. רוד ואן ניסטלרוי עשוי להגיע מריאל מדריד.

מנצ'סטר יונייטד

אלכס פרגוסון אומר שעומדים לצדו 60 מיליון ליש"ט לרכש - תוצאה של מכירת כריסטיאנו רונלדו לריאל מדריד ב־80 מיליון ליש"ט. בתקשורת הכלכלית בטוחים פחות בנתון הזה. מנצ'סטר יונייטד מטפלת בחובות של 700 מיליון ליש"ט (ושוב, תודה לבעלים האמריקאים שהפכו מועדון מנקי מחובות לקבוצה שבעצם בבעלות של קרנות גידור שונות ומשונות). בכל מקרה, אם פרגוסון ירכוש שחקן בכסף גדול, הוא אמור להיות צעיר (מתחת לגיל 25) ולשרת את המועדון לטווח הארוך. הקבוצה תנסה למכור שחקנים מאכזבים כגון נאני. לא בטוח שיש קבוצות שיהיו מוכנות לשלם עבורו סכומים שיספיקו לפרגוסון לרכוש שחקנים חדשים.

צ'לסי

"אני ארוץ עירום במגרש האימונים אם נרכוש מישהו בשוק ההעברות", הבטיח קרלו אנצ'לוטי. מבהיל לחשוב על זה, אבל ייתכן מאוד שזה יקרה. צ'לסי חייבת לרכוש בחלון ההעברות הנוכחי, ולא - היא עשויה למצוא את עצמה ללא שחקנים חדשים בשנה הקרובה. פרשת ההחתמה הלא חוקית של גאייל קאקוטה עשויה להביא לכך שהיא תיענש בהרחקה מחלון ההעברות בקיץ 2010 וחורף 2011. צוות עורכי הדין שלה הצליחו למנוע את ההשעיה משוק ההעברות עד הדיון בבית המשפט הגבוה לערעורים בספורט (CAS) ולפי הדיווחים הבטיח רומן אברמוביץ' בין 50 ל־100 מיליון ליש"ט (תלוי לאיזה עיתון אתם מאמינים) כדי לבצע רכש בינואר הקרוב. מה גם שיש את אליפות אפריקה בינואר ופברואר, שאליה שולחת צ'לסי לא מעט שחקנים משמעותיים. מי מועמד? פרנק ריברי, סרחיו אגוורו, לואיס סוארז, אדין דז'קו, סיימון קייאר ועוד כל מיני שחקנים שעולים הרבה מאוד כסף.

ארסנל

ונגר צריך חלוץ מאחר שכל החלוצים שלו פצועים, חלודים או עדיין לא מתגלחים. יש לו גם מחסור בשחקני הגנה ויש לו כסף, כנראה, וזאת לאחר שהקבוצה מכרה שני שחקנים ב־40 מיליון ליש"ט בקיץ שבו החתימה רק שחקן אחד ב־10 מיליון ליש"ט (תומאס ורמלן). מצד שני, ארסנל צריכה להחזיר חוב גדול ב־2011 על בניית פרויקט "הייבורי סקוור", והמועדון ידוע ככזה שהקמצנות טבועה בדנ"א שלו. ובכל זאת, העיתונות האנגלית מקשרת את התותחנים לשחקנים כגון אדין דז'קו מוולפסבורג, מרוואן צ'אמח מבורדו וקלאס יאן הונטלאר ממילאן.

שאר קבוצות הפרמיירליג

קבוצות כגון אסטון וילה וטוטנהאם רודפות אחרי מקום בצ'מפיונס ליג וצריכות שחקן נוסף או שניים כדי להוות אתגר קשה יותר לארבע הגדולות. הן יצטרכו למכור כדי לקנות ואין יותר מדי קונים. בברמינגהאם יש בעלים חדשים שהבטיח 40 מיליון ליש"ט לרכש. המצב הכלכלי לא טוב אצל רוב קבוצות הפרמיירליג. פורטסמות', למשל, לא מצליחה להחזיר כסף על רכישות שחקנים מוגזמות והפרמיירליג עשויה לא לאפשר לה לרכוש שחקנים בחורף הקרוב. ווסטהאם עשויה למכור את השחקנים הטובים שיש לה בגלל חובות. בשאר הקבוצות גם אין יותר מדי כסף לזרוק – ורק מכירות שחקנים למנצ'סטר סיטי או צ'לסי יעירו את השוק המקומי. זה לא יקרה.

איטליה

אם המצב באנגליה פקקט, אז המצב באיטליה עוד יותר גרוע. יובנטוס כבר הודיעה שלא תרכוש שחקנים. גם מאסימו מוראטי, הבעלים של אינטר, אמר לז'וזה מוריניו שיעשה מה שהוא יכול לעשות עם הסגל הנוכחי. מילאן תצטרך למכור כדי לקנות כי סילביו ברלוסקוני לא יכול להרשות לעצמו מבחינה פוליטית לשפוך כסף על שחקן רכש. הקבוצות הקטנות יותר מקוות למכור את השחקנים הטובים ביותר לאחר סיום העונה, ואולי אחרי המונדיאל, כדי למצות את הפוטנציאל של שווי השוק שלהם. בקיצור, אין מה לצפות לחדשות גדולות מאיטליה בחורף.

גרמניה ושאר אירופה.

המאבק הצמוד בבונדסליגה עשוי להוביל את ראשי הקבוצות להמר על רכש משמעותי. בשאר אירופה, בגלל מחסור כללי במזומנים, אין סיכוי סביר להוצאות מופקרות.

מילות הקסם לחלון ההעברות הנוכחי: "השאלה", "טרייד", "בקיץ", "שחקנים חופשיים". המילה "מזומן" לא מתאימה לתקופה.

ישראל

לשתי קבוצות בלבד יש המזומן להביא שחקן אחד או שניים באיכות גבוהה - מכבי חיפה עם ההכנסות האדירות מהצ'מפיונס ליג והפועל תל אביב עם ההכנסות הנאות מליגת אירופה (וממכירת סמואל יבואה ב-700 אלף יורו). שאר הקבוצות יצטרכו לחפש מציאות נדירות בשוק החורפי או להעביר שחקנים תמורת שחקנים.

תגיות