אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האוצר שוקל לבטל את זיכיון ההתפלה למקורות צילום: shutterstock

האוצר שוקל לבטל את זיכיון ההתפלה למקורות

עוד עיכוב בדרך למים מותפלים: מקורות מתעקשת כי מחיר המים שתרכוש המדינה ממתקן ההתפלה באשדוד, שבו זכתה ללא מכרז, יהיה גבוה בכ־21% מהמחיר שקבע האוצר. גם האוצר מתעקש

03.01.2010, 22:28 | רויטל חובל

חברת מקורות פיתוח וייזום, חברה־בת של מקורות, ערערה על המחיר שקבעה ועדת המכרזים בראשות סגן החשב הכללי במשרד האוצר, גיל שבתאי, לרכישת מים מותפלים במתקן ההתפלה באשדוד.

באוצר מתעקשים על כך שהמחיר שנקבע יישאר, ואפשרו למקורות להגיב עליו עד 10 בינואר. אם תודיע מקורות כי לא תוכל לעמוד במחיר שנקבע, הזיכיון שניתן לה עתיד להתבטל.

לפני כשבועיים הודיעה ועדת המכרזים למקורות שהמחיר הריאלי של רכישת המים המותפלים יהיה 2.36 שקלים למ"ק מים, בהתבסס על המחיר שנקבע במתקן ההתפלה בשורק, שבו זכו IDE וקרן האצ'יסון — 2.01 שקלים למ"ק מים. בחברת מקורות לא צפו כי המחיר שייקבע במכרז שורק יהיה כה נמוך.

למכרז בשורק יש יתרון הגודל (150 מיליון מ"ק בשורק לעומת 100 מיליון מ"ק באשדוד) והאפשרות לספק חשמל עצמאי באמצעות הקמת תחנת כוח פרטית. לפיכך קבעה ועדת המכרזים פער של 35 אגורות בין שני המתקנים. במקורות טוענים שהפער צריך להיות 85 אגורות, ולכן דורשים שהמחיר ייקבע על 2.86 שקלים למ"ק מים.

התעקשות האוצר לא להיכנע לדרישות מקורות נובעת גם מהמכתב שקיבלה לידיה לפני כמה ימים מ־IDE. חברת IDE, שהתמודדה במכרז הקבלנות ולא עלתה לגמר, טוענת שנפסלה מכיוון שסירבה לעמוד בלוח הזמנים של המכרז, שאותו היא מגדירה במכתב כ"לא סביר". IDE טוענת שנפסלה אף שהצעתה היתה נמוכה ב־280 מיליון שקל מההצעה הזוכה של חברת מנרב עם שתי חברות מים ספרדיות, ואף שביכולתה לספק מים בתעריף זול יותר מהתעריף שקבעה הוועדה למקורות.

ההחלטה להתקשר עם מקורות לצורך הקמת מתקן ההתפלה באשדוד התקבלה עוד ב־2001 וקיבלה תוקף של החלטת ממשלה ב־2007, בניגוד לעמדת האוצר. באותה החלטה נקבע כי מקורות תקים את מתקן ההתפלה באשדוד ללא מכרז ותתחייב ללוחות זמנים נוקשים ולמחיר תחרותי. במכתב טענה IDE עוד כי לפער בין שני המחירים בשני המתקנים אין הצדקה והוא נוגד את האינטרס הציבורי, שלפיו יש לשלם את המחיר הנמוך ביותר עבור מים מותפלים.

הנושא עתיד לעלות היום לדיון בוועדת הכספים של הכנסת לאחר שח"כ מירי רגב (ליכוד) יזמה דיון בפער המחירים בין שני המתקנים. רגב אמרה ל"כלכליסט" כי אינה מתעניינת בזכייתה של חברה זו או אחרת, אלא בדרישה להוזיל את המים. "כל הזמן אומרים שהמים עומדים להתייקר, כי התפלה עולה כסף ולכן צריכה להיות תחרות. צריך לאפשר למי שמציע את המחיר הנמוך ביותר להקים את המתקן".

סמנכ"ל כספים במקורות, אבי גפן, אמר בתגובה: "לנו לא ידוע על אולטימטום מהאוצר. ועדת המכרזים כללה מערכת של שיקולים לא נכונים. הם משווים את אשדוד בצורה שגויה למתקן בשורק. זו השוואה לא מקצועית. צריך להשוות את המתקן באשדוד לפלמחים ולחדרה. השאלה היא מה עומד מאחורי זה ומדוע הם אינם מוכנים לבחון את כל החומר המקצועי שנמסר להם?".

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
מקורות חצופים ... שימכרו ב- 2.01 שקל לקוב ... 2.50 לצרכן הסופי
היום ברור שבמחיר שך 2.10 שקל לקוב היזם מרוויח ... לא לוותר למקורות ... להעמיד את מחיר המיים לכל הספקים של מיים מותפלים למחיר שך 2.10 שקל לקוב מים .... להעמיד את מחיר המים לצרכן הסופי ל- 2.5 שקל לקוב ... מספיק לשוד הגדול .... העיריות יכולות להסתפק ברווח של 25%
יורם מראשון  |  04.01.10
3.
הכל פוליטיקה ואינטרסים - מקורות רוצה גם כסף וגם מונופול
יוזמה פרטית כבר הייתה מייצרת מים מותפלים עוד לפני שנים . לא היינו נדרשים בייקור תעריפי מים ולא למס בצורת כדי לכסות על מחדלי הממשלה ובעלי התפקידים האינטרסנטים למיניהם כמו מקורות ועוד שמונעים ומנעו כבר שנים פתרון לבעיית המים. אין בעיית מים במדינה יש פוליטיקאים ובעלי עניין שגורמים נזק לכולנו. כאלה שיוצרים בעייה ומנעו עשייה במשך שנים. פשע שאיש עדיין לא נתן עליו את הדין.
מיכל  |  04.01.10
1.
יש כל כך הרבה בריוקרטיה סביב התפלת מים בישראל בפשטות תוקעים מקלות בגלגלים שלנו
המדינה יורה כדור ברקה של עצמה סביב הנושא התפלת המים בישראל , במקום ללכת להתחיל עוד קודם להגיע לטיפול דחוף בנושא המים " בארץ המובטחת " אנחנו הולכים ומערמים קשאים ומה לא עושים לגרום לנזק ישיר בכל הנושא של התפלת המים בישראל . לדעתי המשלה צריכה לקבל תעודת עניות על היחס המזלזל ועל הנזק הישיר לכיס של כל אזרח בארץ .
נטו מניות  |  03.01.10