אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ראיון "כלכליסט" - מנהל ההשקעות בתחום המניות בקבוצת דה רוטשילד: "רוסיה היא מדינה מסוכנת ולא יציבה. אל תשקיעו בה"

ראיון "כלכליסט" - מנהל ההשקעות בתחום המניות בקבוצת דה רוטשילד: "רוסיה היא מדינה מסוכנת ולא יציבה. אל תשקיעו בה"

ברונו ונייה חושב שהצרכנים בשווקים המתעוררים יצילו את הכלכלה העולמית: "הנס של ברזיל תלוי בסין שקונה בהיקף גדול מהתעשייה הברזילאית. למרות ההתאוששות, למשקי הבית במערב יש חוב אדיר"

05.01.2010, 12:50 | ענת ציפקין

ברונו ונייה, מנהל ההשקעות הראשי של תחום המניות בקבוצת אדמונד דה רוטשילד פריז, סבור כי מי שיצילו את הכלכלה העולמית מהמשבר הגדול הם הצרכנים בשווקים המתעוררים.

"יש שתי תופעות ברורות שהחלו לתפוס תאוצה בשנתיים האחרונות בהשפעת המשבר העולמי שפגע בבטן הרכה של השווקים המפותחים", אומר ונייה. "התופעה הראשונה היא 'דרום אל דרום' (South to South) - מסחר בהיקפים חסרי תקדים של סחורות ומוצרי צריכה בין השווקים המתעוררים בדרום־מזרח אסיה לשווקים המתעוררים בדרום אמריקה. הסיבה לנס שקוראים לו ברזיל היא סין, שקונה היקף גדול מאוד מהתוצרת הברזילאית. לדוגמה, VALE הברזילאית, החברה השנייה בגודלה בעולם בייצור עפרות ברזל, מוכרת את רוב התוצרת שלה לחברות סיניות.

"התופעה השנייה מתרכזת בצרכנים. לפני המשבר הגלובלי הצרכן האמריקאי הוביל את הצמיחה העולמית, אולם כעת הדברים נראים אחרת. הצרכן האמריקאי ממשיך להוריד את רמות החוב שלו, בניגוד לצרכן בשווקים המתעוררים. נתונים משנת 2007 מראים שהתוספת המצרפית בביקוש הסיני גדולה יותר מהירידה המצרפית בביקוש של הצרכן האמריקאי".

חיסכון שלילי בארה"ב

קבוצת אדמונד דה רוטשילד (LCF Rotschild Group) שנוסדה לפני 200 שנה בצרפת, מנהלת כ־100 מיליארד יורו, ונחשבת לקבוצת ניהול הנכסים בבעלות משפחתית הגדולה ביותר בעולם. עסקיה מנוהלים בארבעה מרכזי פעילות גלובליים. הגדול בהם (חברת ניהול הנכסים של הקבוצה - Edmund De Rotschild Asset Management) נמצא בפריז ובו מנוהלים נכסים של לקוחות פרטיים וגופים מוסדיים בהיקף של כ־30 מיליארד יורו. בז'נבה נמצא המרכז לבנקאות פרטית של הקבוצה, ושני מרכזים נוספים ממוקמים בלוקסמבורג ובלונדון. הקבוצה מנוהלת על ידי הברון בנימין אדמונד דה רוטשילד, נינו של "הנדיב הידוע" הברון בנימין דה רוטשילד, שפרס את חסותו על היישוב היהודי המתחדש בארץ ישראל בסוף המאה ה־19. קבוצת LCF Rotschild מחזיקה בארץ בשליטה בבית ההשקעות אדמונד דה רוטשילד.

ונייה, האחראי על ניהול של כ־12 מיליארד יורו בחברת ניהול הנכסים של הקבוצה בפריז, מתייחס למצבן של מדינות אירופה, ארצות הברית ובריטניה כמקשה אחת, אבל זהיר. "רואים התאוששות מסוימת, אך מדינות אלו אינן הבחירה הראשונה שלנו. למשקי הבית שם יש נטל חובות אדיר. בארה"ב שיעור החיסכון היה שלילי במשך הרבה מאוד שנים. הוא עדיין לא הגיע לרמות נורמליות". לדבריו, שיעור החיסכון הסיני תמיד היה גבוה: "גם אם נדמה שסין סוציאליסטית, בפועל היא קפיטליסטית מאוד. מי שמאבד את מקום עבודתו לא זכאי להרבה זכויות סוציאליות, מה שמסביר בין היתר את שיעור החיסכון הגבוה שם".

מדוע מצבם של משקי הבית בשווקים המתעוררים טוב יחסית למדינות המערב?

"החוב של משקי הבית בשווקים המתעוררים נמוך מאוד. אחת הסיבות העיקריות לכך היא שיעורי הריבית שבאופן היסטורי היו גבוהים מאוד. ברמות ריבית כאלה, שלעתים הגיעו ל־30%, הצרכן לא רצה ללוות כסף. לאחרונה שיעורי הריבית ירדו באופן דרמטי, והצרכן החל לקחת הלוואות, ומשנה את הרגלי הצריכה שלו. במקום לחסוך ולצרוך בעתיד, הוא מתחיל לצרוך עכשיו".

1.5 מיליארד יורו מתוך 12 מיליארד היורו שמנהל ונייה מושקעים בסין באמצעות שתי קרנות ייחודיות. "הראשונה משקיעה רק במניות של חברות סיניות הרשומות למסחר בהונג קונג, ושבהן קל מאוד לסחור", אומר ונייה. "הקרן השנייה משקיעה בשווקים המקומיים בסין, באמצעות השקעה במניות הנסחרות בבורסות שנגחאי ושנזן. למשקיעים זרים אסור להשקיע ישירות במניות שנסחרות בבורסות אלו, אלא אם כן יש להם אישור מיוחד מהרשויות הסיניות. קיבלנו את הרישיון להשקיע בבורסות אלה ביולי 2006 ומשקיעים זרים יכולים להשקיע במניות אלו באמצעותנו".

שוק הרכב הגדול בעולם

האם סקטור הרכב בסין סובל כמו עמיתו האמריקאי?

"לדעתי, תעשיית הרכב העולמית תהיה אחת מהתעשיות המבטיחות ביותר, אף שרבים כבר הספידו אותה בעיקר בשל הזעזועים שספגה ב־2008. ארבע מתוך עשר מכוניות חדשות בעולם נמכרות בשווקים המתעוררים. בשנה הבאה המספר יהיה חמש מתוך עשר. בשנת 2009 צפויות להימכר בסין כ־12 מיליון מכוניות, מה שיהפוך את סין לשוק הרכב הגדול או השני בגודלו בעולם, תלוי כמובן במה שיקרה בארה"ב, שם נרכשו בכל שנה בסביבות 16 מיליון מכוניות, אך המספר הזה הולך ויורד בהדרגה, בעיקר בגלל תוכנית התמריצים לגריטת מכוניות ישנות (cash for clunkers) שהגדילה את המכירות בטווח הקצר, אך היא צפויה לנגוס מהמכירות העתידיות בתעשיית הרכב".

לדברי ונייה, תשע מכוניות מתוך עשר נמכרות בסין בתמורה למזומן, ורק אחת נמכרת באשראי. "המשמעות היא שהצרכן הסיני יכול להגדיל הרבה יותר את היקף האשראי שהוא לוקח מהבנקים. המצב דומה גם בברזיל, וגם בהודו, בשונה מארצות מזרח ומרכז אירופה שם נטל החוב הצרכני הוא אדיר". מגמה זו, לדעתו של ונייה, צריכה להשפיע על החלטות ההשקעה. " שווקים מתעוררים הם כבר לא השקעה אקזוטית. מדובר בשווקים מתוחכמים. היסטורית, משקיעים מהמערב היו שמים פחות מ־10% מפורטפוליו ההשקעות שלהם בשווקים המתעוררים", אומר ונייה. "כעת הם הבינו שהמצב שונה, ועוד ישתנה, והם רוצים להגדיל את החשיפה שלהם לשווקים אלו. הביקוש העתידי למניות של חברות מהשווקים המתעוררים יהיה חזק מאוד".

ניסיון רב בהשקעות

לונייה ניסיון רב בהשקעות בשוקי המזרח הרחוק. הוא התחיל לעבוד בתאילנד בשנת 1988 כנציג של הבנק הצרפתי Credit Lyonnais. כשנתיים לאחר מכן הצטרף לקבוצת BNP Paribas בהונג קונג, והמשיך להתמחות בתחומי ההשקעות בשוקי דרום־מזרח אסיה עד שנת 1995, אז הצטרף לקבוצת אדמונד רוטשילד ניהול נכסים, שבה ניהל קרן המתמחה בהשקעות בשוקי המזרח הרחוק. מאז הקים ונייה כמה קרנות השקעה המתמחות רק בשווקים מתעוררים, והוא מנהל את נכסי קרן אסיה הישראלית. ב־2007 קודם לתפקיד ראש תחום השקעות גלובליות, ושנה לאחר מכן קודם לתפקיד מנהל השקעות ראשי של הבנק.

אילו סקטורים מעניינים להשקעה בשווקים המתעוררים?

"אני ממליץ על השקעה בחברות בתחום הנדל"ן והייזום בסין בערי פריפריה קטנות יותר, בעלות 3 מיליון תושבים לפחות, ולא בשנגחאי או בבייג'ינג. כ־40% מאוכלוסיית סין כבר חיים בערים, ואנחנו סבורים שגל ההגירה לעיר מהכפר צפוי להימשך, ומכאן יגדל הביקוש לנדל"ן למגורים". בתחום הפיננסים ממליץ ונייה על ברזיל. הוא מאמין בחברות הנפט, הסחורות והטלקום בשווקים המתעוררים וגם יצרניות הפלדה הסיניות נראות לונייה מעניינות מאוד.

היזהרו מרוסיה וממקסיקו

איפה לא להשקיע ?

"לא אמליץ להשקיע ברוסיה. מבחינה אסטרטגית, אני מתייחס לרוסיה כאל מדינה מסוכנת בשל חוסר היציבות הפוליטית שם. אנחנו גם מתרחקים מהשקעות במדינות מזרח אירופה. מבחינת השקעות במדינות דרום אמריקה, הייתי מתייחס בזהירות להשקעות במקסיקו, בעיקר בשל החשיפה הגבוהה שלה לארה"ב. באופן כללי, נעדיף להשקיע בכלכלות הגדולות והיציבות, כדוגמת סין, הודו, ברזיל, וגם אינדונזיה, שכבר יש דיבורים שהיא מצטרפת ל־BRIC והופכת אותו ל־BRICI. איני ממליץ להשקיע בכלכלות הקטנות יותר, כדוגמת הפיליפינים או תאילנד, שגם הן סובלות מחוסר יציבות פוליטית. לגבי מדינות המערב, למרות דיבורים רבים כאילו הסיטי של לונדון מתה, לא הייתי ממהר להספיד אותה. יש בבריטניה חברות מעניינות, במיוחד בתחום הבריאות והפארמה, אך באופן כללי, גם שם אנחנו לא נלהבים להשקיע".

תגיות