אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי ל"כלכליסט" - הסטארט־אפ הסודי: פיתוח רפואי במטבח הביתי צילום: shutterstock

בלעדי ל"כלכליסט" - הסטארט־אפ הסודי: פיתוח רפואי במטבח הביתי

חברת RF-Dynamics מכפר סבא משתמשת בטכנולוגיה של הפשרת איברים להשתלה, כדי לפתח תנור שיחמם מזון בעשירית הזמן של מיקרוגל. חברות עולמיות לציוד בישול כבר מתעניינות

06.01.2010, 07:14 | אסף גלעד

פיתוח חדשני של חברה ישראלית משתמש בטכנולוגיה רפואית - לטובת חימום והפשרה של מזון במטבח ביתי. מאחורי היוזמה עומד פרופ' שלמה בן חיים, שמוכר כיזם סדרתי בתחום מדעי החיים. בן חיים הוביל בשנים האחרונות כמה אקזיטים, בהם של החברות ביוסנס ודיסק־או־טק, בסכום כולל של כמיליארד דולר. הוא מנהלה של קרן מדינווסט, המשקיעה בחברות סטארט־אפ רבות בתחום הציוד הרפואי.

אלא שאחת החברות הבולטות והמבטיחות כיום בקבוצת החברות שמנהל בן חיים עוסקת כאמור בתחום מעט שונה. חברת RF-Dynamics, הממוקמת בכפר סבא ומעסיקה כ־50 עובדים, מפתחת בחשאיות מוחלטת תנור מהפכני המבוסס על גלי רדיו. הגלים מתמקדים בפריט מזון מסוים ומחממים אותו בעשירית מהזמן הנדרש לחימום במיקרוגל ביתי רגיל.

חימום בטמפרטורה משתנה

הפיתוח מתבסס על פטנט שפותח בקבוצה, שמשמש גם להפשרת רקמות שהוקפאו או איברים להשתלה. זאת מכיוון שגלי הרדיו מסוגלים להפשיר את כל הרקמה במידה שווה ובאופן אחיד.

יישום הטכנולוגיה בחימום של מזון מאפשר חימום של פריטים מסוימים בתנור בטמפרטורה אחת, ופריטים אחרים באותה צלחת בטמפרטורה אחרת. לחלופין, אפשר לשים בצלחת שני מוצרי מזון, שאחד מהם יתחמם בעוד השני ייוותר קר. בתנור שמפתחת RF-Dynamics פועלת מערכת מבוססת אלגוריתמים, המסוגלת לכוון את גלי הרדיו לאובייקטים שונים.

התנור עשוי להתחרות במיקרוגל הביתי, שעושה שימוש בקרני מיקרוגל ומחמם את הפריטים שמוכנסים בו באופן לא אחיד, ומשתמש באנרגיה רבה.

מקורות בתעשיה מדווחים שלמשרדי RF-Dynamics הגיעו חברות ציוד בישול ומוצרי מטבח מהמובילות בעולם, כדי לבחון אפשרות לרכוש את הטכנולוגיה. לאחרונה אף ביקר בה בחשאי נשיא המדינה שמעון פרס.

בבקשת הפטנט שהגישו בספטמבר האחרון שלמה בן חיים, מנכ"ל החברה ערן בן שמואל ועובדי החברה אלכסנדר בילצ'ינסקי, אודי דמארי, עומר אלינב ובני רוסו, נכתב: "המכשיר יכול להפשיר באופן סלקטיבי רק חלק מהפריט, למשל חלק מפרוסת בשר. את שאר הפרוסה אפשר באותו זמן לקרר באמצעות אלמנט של הקפאה".

בן חיים. איש של אקזיטים, צילום: יואב גלאי בן חיים. איש של אקזיטים | צילום: יואב גלאי בן חיים. איש של אקזיטים, צילום: יואב גלאי

גורם המקורב לחברה סיפר ל"כלכליסט" כי בניסוי של הטכנולוגיה החדשה הוכנס לתנור שיפוד בשר, ולאחר דקות ספורות הוא הוצא ממנו מבושל לחלוטין, בעוד מקל השיפוד נותר קר כקרח.

איש של אקזיטים

בחברת RF-Dynamics, הנמצאת בתהליך של צמיחה מתמדת, הושקעו עד כה מיליונים בודדים של דולרים על ידי בן חיים, חברת האחזקות מדינווסט ושותפו של בן חיים לעסקים לואיס פל.

באחרונה עברה החברה לבניין חברת סנדיסק שבכפר סבא, לאחר שזו נאלצה לפטר עשרות עובדים ולפנות כמה משרדים.

בן חיים ופל השלימו בשנה החולפת גיוס של 129 מיליון דולר לחברת האחזקות המשותפת שלהם מדינווסט, בסיועו של דן זיסקיד, לשעבר סמנכ"ל הכספים של טבע.

בן חיים, רופא קרדיולוג, חתום על שבעה אקזיטים בתחום הציוד הרפואי. עם האקזיטים הבולטים נמנים מכירת חברת אינסטנט למדטרוניק ב־220 מיליון דולר ב־1991; מכירת ביוסנס לקורדיס, חברה־בת של ג'ונסון אנד ג'ונסון ב־1997 תמורת 400 מיליון דולר; מכירת אקס טכנולוג'יס לגאיידנט תמורת 60 מיליון דולר ב־2003; ומכירת דיסק־או־טק לקייפון

תמורת 240 מיליון דולר ב־2006.

לפי הערכות, גרף בן חיים קרוב ל־140 מיליון דולר לכיסו מהמימושים השונים. בשנת 2008 רכש 7% מפריזמה לפי שווי של 1.22 מיליארד שקל.

מחברת RF-Dynamic ומבן חיים לא התקבלה תגובה על הידיעה.

תגיות

25 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

23.
ל-13: מדובר כנראה במיקוד הקרניים
במקום לשלוח גלים שיכסו באופן יחסית אחיד את כל חלל המיקרו, הם כנראה ממקדים אותם בעזרת Phased arrays (אפשר לחפש בויקיפדיה). הרעיון פותח בשנת 1905, ומשמש בתקשורת וברפואה בעיקר. הגאונות כאן היא בחיבור הפשוט בין משהו שקיים ומבוסס בשטחים אחרים, ומיושם לצורך יומיומי. אין כאן כמעט עבודת מחקר (בחינת הפיזור/בליעה בחלל של המכשיר). קישור לסרטון שמדגים את מיקוד הקרן על ידי הפעלה מדורגת (מן החוץ פנימה) של המתמרים (הנקודות הירוקות הבהירות): http://www.youtube.com/watch?v=mtja8-7XDKA&feature=related ועוד קישור לסרטון שמדגים הסטה של הקרן הצידה: http://www.youtube.com/watch?v=fCHWGlAQQOw&feature=related על ידי שילוב של שני התזמונים הנ"ל ניתן למקד ולהסיט את הקרן בו זמנית, ואפשר גם לשלוט בנפח בו מרוכזת מרבית האנרגיה. כך ניתן לחמם את כל המזון או רק נקודות ספציפיות בו. החסכון באנרגיה נובע ממיקודה במזון בלבד, בניגוד למיקרוגל רגיל, בו הרבה מהאנרגיה מתבזבזת לשווא.
מהנדס  |  10.01.10
22.
לא הבנתם ! תחשבו על הורדת עלויות של מסעדות אולמות ומפעלים שמייצרים מזון
תחשבו על כך שרק חצי שעה לפני הארוע הטבח מחנה את הרכב שלו בכניסה לאולם. תחשבו על כך שמנה תוגש לכם 2 דקות לאחר שהזמנתם אותה. תחשבו על מפעל לעוגות שמצליח לאפות את העוגות שלו בעשירית הזמן חיסכון באנגריה ובזמן ועלות העובדים. ועוד ועוד זו מהפיכה בסדרי גודל שעוד לא הצלחנו להבין
יובב השובב  |  08.01.10
לכל התגובות