אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
יוזמה: מתן תמריצים לדיירים שישפצו את הבניינים למבנים ירוקים צילום: יובל חן

יוזמה: מתן תמריצים לדיירים שישפצו את הבניינים למבנים ירוקים

יו"ר ועדת תכנון ובנייה בהתאחדות הקבלנים: "תחום הבנייה הוא בעל המשקל הגבוה ביותר בפליטת גזי החממה בישראל"

06.01.2010, 13:37 | אורי חודי
התאחדות הקבלנים יוזמת תוכנית ארצית למתן תמריצים ממשלתיים לדיירי בניינים קיימים שישפצו את המבנים ויהפכו אותם לבניינים ירוקים וחסכניים באנרגיה. יוזמה זו הוצגה היום (ד') בוועידה השנתית השנייה לבנייה ירוקה אותה ארגנו התאחדות התעשיינים, התאחדות הקבלנים והעמותה לבנייה ירוקה.

לדברי מאיר ברקן יו"ר ועדת תכנון ובנייה בהתאחדות הקבלנים וחבר במועצה הישראלית לבנייה ירוקה: "על פי דו"ח מקנזי שהוזמן על ידי המשרד להגנת הסביבה, לקראת ועידת קופנהגן , תחום הבנייה הוא בעל המשקל הגבוה ביותר בפליטת גזי החממה בישראל. הבניינים הקיימים והדיירים המשתמשים בהם מהווים 60% מהצמצום הנדרש לצורך הפחתת פליטת גזי החממה. לכן, לצד עידוד של בניית מבנים ירוקים יש לטפל במבנים הקיימים".

על פי היוזמה של התאחדות הקבלנים, בניינים קיימים שדייריהם יתארגנו לצורך שיפוץ הבניין והפיכתו לבניין ירוק וחסכוני באנרגיה יקבלו תמריצים מהמדינה. לדבריו של ברקן, הפעולות שיש לעשות על מנת להפוך בניין ישן לבניין חסכוני באנרגיה כוללות איטום קירות חיצוניים, איטום חלונות ופתחים ,החלפת חלונות והתאמתן לתקנים קיימים, יצירת הצללות (תריסים מצללות), ואיטום. "החזר ההשקעה הממוצעת לדירה הינו קצר ויכול להגיע לחיסכון בצריכת החשמל לקירור, חימום ותאורה בהיקף של כ25% לשנה ואף יותר" הוסיף ואומר ברקן. עם זאת, הודה ברקן כי הוא מודע לכך שלא הרבה דיירים ייקחו על עצמם מטלה כספית ללא תמריץ ממשלתי וללא קמפיין מודעות לגבי החיסכון הצפוי כתוצאה משיפוץ המבנה. לכן נחוצה כאן יוזמה ממשלתית וציבורית שתסייע בעידוד הנושא.

על פי נתוני התאחדות הקבלנים, בניית בניין ירוק מייקרת את עלויות הבנייה ברמה שבין 6% ל-8% בממוצע. הקמת בניין ירוק מתחילה משלב התכנון וכוללת את מיקום המבנה על הקרקע, בנייה בחומרים מבודדים ומשמרי אנרגיה, מיקום חלונות בהתאם לחשיפת השמש, יצירת הצללות על המבנה ועוד. בשל העלויות המיוחדות לבנייה הירוקה מבקשת התאחדות הקבלנים לפעול בכמה מישורים שלדבריה יבטיחו באמצעות תמריצים את הבנייה הירוקה וקידומה בישראל. בין השאר מדובר במתן זכויות בנייה נוספות בשיעור שבין 5% ל-8% למתחמים או מבנים אשר יבנו בהתאם לקוד בנייה ירוקה, הקלות במס רכישה לרוכשי דירות במבני מגורים הנבנים על פי קוד הבניה הירוקה, הקלות במס הכנסה ופטור מועדף למשכירי דירות בבניינים ירוקים וזיכוי במס הכנסה לרוכשי דירות ירוקות בעת מכירתן ליד שנייה.

במהלך הוועידה הציגה ד"ר רינה דגני, מנכ"ל גיאוקרטוגרפיה העומדת בראש צוות העורך מספר תוכניות אב להפחתת גזי חממה ביישובי ישראל מספר נתונים מהמחקר בנושא. לדבריה, "בעשור הקרוב, בנייה ירוקה תצמצם את צריכת החשמל במשקי הבית בהיקף של 570 מליון קוט"ש שהם שווה ערך ל-330 מיליון שקל". עוד הוסיפה ד"ר דגני שמשקי הבית בישראל יוצרים כיום על ידי צריכת חשמל כ-30% מפליטת גזי החממה העירוניות וכי ניתן להפחית את צריכת החשמל של משקי בית בכ-10%-15%, שהם כ-5% מפליטת גזי החממה בישראל אם מדינת ישראל תשקיע במסע הסברה מתאים, שיגיע אל חלק נכבד משכבות הציבור. "כיום רק כ-16% בלבד מהציבור מכירים או שמעו על בנייה ירוקה" סיכמה ואמרה דגני.

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
הראיון נפלא צריך לראות שבאופן הביצעו לא יהרוס אותו.
הרעיון נכון לגבי בתים ישנים וחדשים. הבאיה שאין בארץ מפרטים מלאים לבנייה ירוקה . יש היום בשוק חומרים מצוינים וגם יכולות הנדסיות טובות. אבל אין את החיבור הנכון שיתן מוצר טוב בסוף. צריך תמיד לזכור שבסופו של דבר בנושא של בידוד טרמי שרוצה לשמר אנרגיה החיבור בין החומרים הוא קריטי להצלחה. והדוגמה הטובה ביותר זה מקרר מעולה עם גומיה דפוקה. כך גם בבניין צריך ליצר מפרטים נכונים לחיבורים השונים שקיימים בבניין שיתנו את המענה הנכון גם ברמת המעטפת וגם בתוך הבתים. נכון להיום אין התיחסות בכלל לנושא של בידוד כל חדר בנפרד כיחידה אטונומית למרות שברמת מיזוג האוויר ההתיחסות היום היה כזאת. מפוצלים או מיני מרכזי אינורטרים . כדי ליצר צריכה אנרגיה לפי צורך. אז כמו שזה נכון לקרר את האזור שנימצאים בו זה נכון לבודד אותו.
חיים , מרכז  |  08.01.10
1.
צריך לחייב את זה משלב הבנייה, כמו דודי השמש והלבנים המבודדות
אנשים לא יכולים להעריך את כל הפרטים הקטנים הללו בשלב הקנייה, במיוחד לא כשיש עוד אלף שיקולים אחרים. אחר כך מצטערים שכל החימום בורח, אבל בשלב הזה לתקן כבר עולה הרבה יותר ומסובך הרבה יותר, לעיתים בלתי אפשרי.
בעל נסיון  |  06.01.10