אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אהוד אולמרט, איש עסקים צילום: אלכס קולומויסקי

אהוד אולמרט, איש עסקים

"בעולם העסקי הצלחה פירושה אחד ויחיד - רווחים לבעלי המניות, אבל מי שמכיר את קבוצת לבנת יודע שיש בה הרבה מעבר לזה", אומר אהוד אולמרט בראיון ראשון לאחר מינויו ליו"ר קבוצת לבנת

07.01.2010, 15:30 | שאול אמסטרדמסקי
בן 64. עזב את לשכת ראש הממשלה ב-31 במרץ 2009, וכחודש לאחר מכן הקים את "אהוד אולמרט שירותי ייעוץ בע"מ". במקביל מרצה ברחבי העולם. השבוע מונה ליו"ר קבוצת לבנת, מהחברות החזקות במשק, שלה אחזקות באי.די.בי, בגאון השקעות, בנשר מפעלי מלט, בחברת האחזקות של קובי מימון ובגופים נוספים. השבוע העניק למוסף "כלכליסט" ראיון עבודה ראשון.

אברהם (בונדי) לבנת, צילום: כפיר סיון/ישראל סאן אברהם (בונדי) לבנת | צילום: כפיר סיון/ישראל סאן אברהם (בונדי) לבנת, צילום: כפיר סיון/ישראל סאן

1. ממתי אתה מכיר את בני משפחת לבנת, ואיך נוצר הקשר ביניכם, בעבר ובהווה?

"הקשר בין אברהם (בונדי) לבנת למשפחתי החל עוד לפני קום המדינה. כלוחם באצ"ל הוא נהג להתארח לארוחות שבת אצל הוריי, שהתגוררו אז בשוני עם חברי אצ"ל רבים נוספים, שעמם הקימו לאחר מכן את נחלת ז'בוטינסקי. היו אלה יחסים חמים ויוצאי דופן שנרקמו על בסיס של ציונות, אחדות מטרה וחזון. לאחר הקמת המדינה אבי מרדכי פנה לפעילות פוליטית ובונדי נמשך לתחום העסקי, אך הקשרים נשמרו. בעשר אצבעותיו, בכישרון והתמדה אין קץ ובצניעות האופיינית כל כך לו ולבני משפחתו הקים בונדי חברות לתפארת, מן המשמעותיות והמרכזיות במשק הישראלי.

"לאחר סיום כהונתי כראש ממשלה נפגשתי פעמים מספר עם בונדי ועם הבנים צביקה, שי וזאב, פגישות שכללו זיכרונות מן העבר הרחוק וציפיות אל העתיד. בעקבות המפגשים הגישו לי בני משפחת לבנת הצעה לעבוד יחד. אף שבחודשים שחלפו מאז סיום כהונתי התמקדתי בעסקים בחו"ל, היה לי ברור שלבונדי אני לא יכול לסרב - ולא היה בי אפילו בדל של פקפוק או היסוס בטרם נעניתי להצעה".

2. מה מהות התפקיד החדש כיו"ר קבוצת לבנת?

"ככלל מדובר בקבוצה סולידית, יציבה ורצינית, והמטרה היא לבסס את פעילותה ולהבטיח את המשך קיומה והצלחתה. נעשתה כאן עבודה נפלאה, במשך עשרות שנים, מתוך חזון, שקדנות ואמונה, ואת המורשת הזאת יש להמשיך ולשמר. בתפקידי אהיה מעורב בעשייה של חברות הקבוצה, בהחלטות האסטרטגיות הנוגעות לפיתוח החברות, כל אחת בנפרד ובהתאם לצורכי הקבוצה כקבוצה".

3. מה ייחשב מבחינתך הצלחה בתפקיד? למה מצפים בעלי השליטה בחברה, ומה ייחשב מבחינתם הצלחה?

"בעולם העסקי הצלחה פירושה הוא אחד ויחיד - רווחים לבעלי המניות. אבל מי שמכיר את קבוצת לבנת יודע שיש בה, ובדרך שבה היא מנהלת את ענייניה, הרבה מעבר לזה. זו קבוצה שהשירותים שהיא מוכרת באמצעות החברות הקשורות בה נוגעים כמעט לכל אזרח בישראל. תפקידי המרכזי יהיה לעמוד בראש חברת א. לבנת בע"מ, שהיא בעלת כל נכסי המשפחה בכל תחומי פעילותה. עם זאת, אין בכוונתי לעסוק בהשקעותיה של משפחת לבנת בחברת אי.די.בי. נציגי המשפחה באי.די.בי הם צביקה ושי לבנת, ובראשה עומד נוחי דנקנר וישנו אבי פישר ורבים ומצוינים שאינם זקוקים לתרומתי. תפקידי כיו"ר א. לבנת יהיה להבטיח את המשך הצלחתה בישראל, תוך ניצול הידע, האיכות והיכולות האינסופיות שנצברו בה גם לטובת שווקים חדשים שמחוץ לגבולות המדינה".

אהוד אולמרט, צילום: מיכאל קרמר אהוד אולמרט | צילום: מיכאל קרמר אהוד אולמרט, צילום: מיכאל קרמר

4. כלכלנים מציינים שהמשק התאושש במהירות דווקא משום שהממשלה נקטה מדיניות של איפוק והתערבות מינימלית, להבדיל מזו שבארה"ב ובאירופה. מה עמדתך בנושא זה?

"עם פרוץ המשבר, ומול גל פופוליסטי של קריאות להתערב ולהזרים את כספי משלם המסים לטובת יוזמות שלא היה ברור אם וכיצד יועילו לציבור ולמשק, נקטנו מדיניות מאופקת ומחושבת. באותם ימים של שיא המשבר, ניהלתי עם שר האוצר אז רוני בר־און ונגיד בנק ישראל פרופ' סטנלי פישר התייעצויות יומיומיות כדי לעקוב אחר ההתפתחויות ולהגיב בהתאם. יחד הובלנו מדיניות שאני מודה שחרגה ממה שהתרחש במדינות מערביות אחרות, אשר היו מוכנות 'למשכן' נכסי ציבור קיימים ועתידיים והזרימו מיליארדים לשווקים, ובכלל זה לחברות וגופים פרטיים שעמדו בקשיים. ההנחה שלנו היתה ששנות השיא של הכלכלה הישראלית (בתוצר, בצמיחה, ביצוא) אשר קדמו לתקופת המשבר יצרו בסיס איתן למשק, כדי שיוכל להתמודד עם תוצאות המשבר. לשמחתי, ההנחה הזאת התאמתה. העמדנו במרכז את העובדים ואת החוסכים לפנסיה, והשתדלנו להעניק להם טיפול פרטני וממוקד. בכלכלה, כמו בתחומים אחרים, מנהיגות נמדדת בשעת משבר וביכולת לקבל החלטות בקור רוח - והתוצאות מוכיחות שעמדנו בכך".

5. למה אתה מתגעגע בלשכת ראש הממשלה? ולמה לא?

"אין ספק שתפקיד ראש הממשלה בישראל הוא פסגת השאיפות של כל איש ציבור, וזהו גם תפקיד קשה, תובעני, אינטנסיבי ומורכב, אשר הקדשתי לו את מלוא מרצי ויכולותיי כדי להבטיח את עתידה וביטחונה של המדינה הזאת שאני כל כך אוהב. עם זאת, קשה לפרוט את התפקיד לגעגוע כזה או אחר. כיום אני מביט אחורה בסיפוק על הרבה דברים שעשינו, בטיפוח מעמדה הבינלאומי של ישראל, בביסוס יכולותיה, בביטחון, בחינוך, ברווחה ובכלכלה. לעומת כל אלה, כל הרגעים הפחות נעימים והאכזבות מתגמדים ונראים חסרי משמעות".

לכתבות נוספות במוסף "כלכליסט" לחצו כאן

 

תגיות

54 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

53.
"זה מקום העבודה שלי", געה בזמנו אולמרט המותקף, בעקבות כשלונו בניהול מלחמת
לבנון השניה (=הצבא היה מבולבל, העורף הוזנח...ובסוף באה הכניסה הקרקעית המיותרת שהביאה ל-33 הרוגים). היום אולמרט זקוק למימוש קשריו (=צריך הרבה כסף ,כנראה, לעזרה מישפטית), ומכל החברים הטובים נראה שרק לבנת מוכן לעזור לו (=למה מי רוצה להעסיק אדם שחשוד בפלילים ובבעיות "הון שלטון"?). אבל לקשריו של אולמרט, נראה שיש עדיין משמעות בקדום עסקים בעולם (=קראתי שהוא היה בגיניאה באפריקה, אצל איזה רודן צבאי). בהצלחה למנחשים.
לדוד אהוד , היתה פרה  |  09.01.10
51.
פעם הוא אמר שראשות הממשלה "זה מקום העבודה שלו"...כלומר, זה לא שליחות ולא דרך,
סתם גו'ב שתפס במקרה...ועכשיו מתברר שאכן זה כך. העיקר שהעטים היפים נשארו אצלו, כחוק...ועכשיו יוכל לקבל עטי מתנה, כיד המלך. השאלה היא, האם עכשיו "יש לו מה למכור"?...כי הרי, היום יתקשה מאד להזיז דברים בארץ...ועד שעננת המשפט לא תוסר מעליו, יהיו רבים שיחששו מקירבתו...לכאורה,כמובן.
אודי לא חמודי , הכי טוב שיש  |  09.01.10
50.
בונדי היקר - חבל על העסק שלך,גם אותו הוא יהרוס...
משפחת בונדי תפקחו 7 עיניים עליו,כי את התירוץ לכשלון שלו בתפקיד הוא כבר נתן עכשיו : " "בעולם העסקי הצלחה פירושה הוא אחד ויחיד - רווחים לבעלי המניות. אבל מי שמכיר את קבוצת לבנת יודע שיש בה, ובדרך שבה היא מנהלת את ענייניה, הרבה מעבר לזה: אולמרט רק הרווח והשורה התחתונה של הביזנס חשובה,ולא הקישקושים שלך על "הרבה מעבר לזה".....כבר מכין אליבי לכשלון....!!!!!!!!!
יוסי  |  08.01.10
לכל התגובות