אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אם המתים יכלו להפסיק לדבר איור: רחלי שלו פלאוט

אם המתים יכלו להפסיק לדבר

חשבתם שקרוב המשפחה השתלטן שהלך לעולמו לא ינסה להשפיע עוד על חייכם? חשבו שוב. יש כאלו שמתנים את קבלת הירושה בחתונה, בגירושים או אפילו בפטירת בן הזוג הנוכחי. כך הופכים המתים את החיים לגיהינום

07.01.2010, 11:51 | צמרת פרנט

על שולחנו של עו"ד בעז קראוס, מומחה בדיני צוואות, מונחות שתי צוואות המקוטלגות תחת הכותרת "שלטון היד המתה". הקיטלוג הציורי לא הומצא על ידי קראוס כדי להכניס קצת הומור לעבודתו. הוא הוזכר לראשונה בשנת 1975 בפסק דין של בית המשפט העליון ועורר באותם ימים סערה תקשורתית.

אותו תיק מפורסם עסק בנוסח יוצא הדופן של צוואתו של יוסף גרייבר, שהוריש את כל רכושו לאשתו ולשלושת בניו, כשחלקו של הבן גד בירושה היה הגדול ביותר. אלא שהאב המנוח הציב תנאי אחד לבנו גד: אם יתגרש מאשתו ינושל מהירושה וחלקו בירושה יועבר לילדיו. עוד בטרם עברה שנה ממותו של האב התגרש גד מאשתו - ונושל.

עו"ד קראוס. "הנקמנים ישאירו אחריהם הוראות נקמה, כמו להוריש לאחד מבני המשפחה שקל אחד בלבד", צילום: א. גדלוב עו"ד קראוס. "הנקמנים ישאירו אחריהם הוראות נקמה, כמו להוריש לאחד מבני המשפחה שקל אחד בלבד" | צילום: א. גדלוב עו"ד קראוס. "הנקמנים ישאירו אחריהם הוראות נקמה, כמו להוריש לאחד מבני המשפחה שקל אחד בלבד", צילום: א. גדלוב

בערעור שהגיש על הצוואה לבית המשפט העליון טען גד כי התנאי בצוואת אביו המנוח פוגע בחירותו להתגרש ולמעשה מכתיב לו את אורח חייו. ערעורו נדחה בטענה כי בכל צוואה קיים "שלטון הרפאים" של המת, ובמקרה האמור לא חרגה הצוואה מגדר המותר.

האב שדחף לחתונה

צוואות שבהן המת ממשיך, או לפחות מנסה, לשלוט מקברו באלה שנותרו אחריו הן המסובכות ביותר לביטול על פי חוק הירושה. המת משאיר אחריו הוראות שאינן נוגדות את החוק, אך מורות באורח שהוא לעתים מקומם על האופן שבו ינהלו היורשים את חייהם, ומאחוריהן עומד כוח מניע אחד ויחיד - כסף.

באחת הצוואות מתיק "שלטון היד המתה" של קראוס הורישה סבתא את כל רכושה לשני נכדיה בחלקים שווים. היא הורתה שעם פטירתה יעבור חצי מעיזבונה לאחד הנכדים והחצי השני יישאר בנאמנות אצל האם. התנאי להעברת הירושה לנכד השני הוא גירושים או אלמנות.

צוואה נוספת שבה מטפל קראוס עוסקת במקרה הפוך. אב הוריש את רכושו לבתו ולבנו. בצוואה הותיר שתי הוראות: הראשונה, הבת תקבל 60% מהרכוש והבן 40%; והשנייה - והירושה תעבור לשניים רק בשנת 2029. "עם זאת, האב השאיר בצוואה פיתוי לבנו", אומר קראוס. "אם יתחתן בשנית ויגור עם אשתו החדשה במשך שנה ישתחרר הכסף באופן מיידי ומאזן החלוקה ישתנה: הבן יקבל 60% והבת 40%". קראוס מוסיף כי "בצוואה הזו אני מייצג את הבן, אבל גם הבת אינה מעוניינת להמתין שנים למימוש הצוואה ותומכת בביטול התנאי".

בצוואות ברוח הדברים נתקל גם עו"ד אורי צפת, מומחה בדיני משפחה. צפת מספר על צוואה שבה קבע סב כיצד יתנהלו בעתיד חייהם של נכדיו. "המנוח ציווה את רכושו לכל אחד מנכדיו בתנאי אחד", מספר צפת, "שכל אחד מהם יעשה הסכם ממון עם בן זוגו בטרם יתחתן, ורק אז יקבל את חלקו בירושה. לסב היה חשוב כנראה שהממון שצבר יישאר בחזקת המשפחה". צפת מוסיף כי תנאי כזה עלול להכביד מאוד על הנכדים, או גרוע מכך יעודד אותם להתחתן בנישואים פיקטיביים, לקבל את הרכוש ולהתגרש אחרי שבוע. "הסב במקרה הזה לא טרח, למזלם של הנכדים, להתנות את תקופת הנישואים", אומר צפת.

שלטון המתים, איור: רחלי שלו פלאוט שלטון המתים | איור: רחלי שלו פלאוט שלטון המתים, איור: רחלי שלו פלאוט

שתלטנות או נקמה

אם מנסים לשרטט פרופיל נפשי של כותב צוואה בנוסח "שלטון היד המתה", מתגלה פרט אחד שאינו מפתיע: השולטים במותם נהגו לשלוט גם בחייהם. "מניסיוני, אלה שהשליטה היתה דרך חייהם בעודם בחיים, מתקשים מאוד לוותר עליה, גם כאשר הם הולכים לבית עולמם", אומר קראוס. "אלה אנשים שבדרך כלל עשו שימוש בממון כדי לשלוט בקרוביהם והם ממשיכים לעשות את זה גם אחר כך. סוג נוסף של אנשים הם כאלה שצברו את הונם בעבודה קשה ולא יכולים לסבול את המחשבה שכעת ייעשה ברכושם ככל העולה על דעת היורשים".

אורי צפת, צילום: גרמי פלדמן אורי צפת | צילום: גרמי פלדמן אורי צפת, צילום: גרמי פלדמן

"אנשים עם יצר שליטה באים תמיד עם צוואות מוכנות ולעולם לא מוכנים לשמוע הצעות, גם כאשר ההוראות שלהם סותרות, או ניתנות לביטול", אומר צפת, "עורך הדין עבורם הוא בסך הכל כתבן". לדברי צפת, הרוב המוחלט של מורישים מהסוג הזה הם גברים ולא נשים. "אנשים כאלה משאירים בצוואות הוראות על גבי הוראות: מנהלים את אופן מכירת ביתם גם אחרי מותם, קובעים באיזה עיתון תתפרסם מודעת האבל ולכמה קונים להראות את הבית".

לדברי קראוס, יש הבחנה בין מורישים שתלטנים לבין נקמנים: "הנקמנים ישאירו אחריהם הוראות נקמה, כמו להוריש לאחד מבני המשפחה שקל אחד בלבד, או להורות להעביר את כספם למישהו ששנוא על בני המשפחה".

לתחמן את המתים

רוב הצוואות המכילות תנאים שמשנים סדרי עולם מופקדות אצל רשם הירושות או אצל נאמן, מחשש שהיורש הממורמר ישמיד אותה. ביטול צוואות מתבצע רק בבתי משפט, והמדינה, אם אין גורם אחר, מקבלת עליה לייצג את המת בבית המשפט. "במקרים כאלה מנסים לאזן בין הרצון להגביל את 'שלטון היד המתה' לבין רצון המת", אומר פרופ' פנחס שיפמן, מומחה לדיני משפחה וירושה וראש המרכז האקדמי למשפט ועסקים ברמת גן.

"המקרים שבהם לא יכבדו את רצון המת נמנים בחוק הירושה, שקובע כי הוראות בלתי מוסריות או בלתי חוקיות יבוטלו", אומר שיפמן. בצוואת הסבתא שדורשת מנכדהּ להתגרש, שבה מטפל קראוס, ינסו לערער על מוסריות התנאי שנקבע. "בבית המשפט יהיה צורך להיכנס ממש לראשה של הסבתא", אומר קראוס, "להביא את אשת הנכד או עדים נוספים שיעידו כי מדובר באשה תומכת, ורצונה העז של הסבתא לכפות על הנכד את פירוק נישואיו הוא בקשה לא מוסרית שנובעת אולי מרשעות".

במקרה השני, שבו התנה האב את חלוקת הירושה בנישואי הבן, הפתרון קצת יותר מסובך: "נישואים, שלא כגירושים,

נחשבים כעידוד לביצוע מעשה שיתרום לחייו של הבן, אלא שגם על טענה זו אפשר להתווכח", אומר קראוס. "אם נניח כי לבן יש נטיות הומוסקסואליות, או שהוא אדם שסולד ממוסד הנישואים באופן ערכי, האם עדיין יהיה זה מוסרי לדרוש ממנו להתחתן? גם אם טענה זו לא תתקבל, עדיין ניתן לעקוף את הצוואה באמצעות נישואים פיקטיביים", אומר קראוס.

אם כך, מדוע לא לוותר על החלק בירושה ולמנוע בכך את התערבות המת באורח חייו של היורש? "כאשר מדובר ברכוש ובכסף רב", מסביר קראוס, "הפיתוי הוא עצום. יש סכומים שאדם לא יכול להתגונן בפניהם והוא יעדיף לבצע את התנאי מאשר לוותר".

קבלו ישירות למייל שלכם את החדשות האחרונות בתחום המשפט. לחצו להרשמה

תגיות

23 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

23.
זו לא חובה ולא חוק - להוריש למי שחושב שצריך לרשת.
רואים שהמאמר נכתב מצד עורכי-דין בלבד. אני בתור אדם מהצד רואה דברים בשונה מהם א. זכותו של אדם (כל זמן שהוא צלול ולא מושפע שלילית), לחשב בחייו בדיוק למי הוא רוצה להוריש את הונו, ובאילו תנאים. אם זה לא מתאים ליורש, לא יועבר לו הרכוש המורש.הרי לא יתכן, שמי שחושב עצמו כיורש, יתנהג בניגוד לרצונו של המוריש ועדיין ידרוש לקבל את הירושה. זו לא חובה הורשת הירושה !!!! זו לא חובה לקבל ירושה. !!!חובה לגדל, לחנך ילדים, נכדים. אך אם הם בגדו ברצונו של המוריש או הכפישו אותו, או ביישו אותו , או חיו ונהגו בניגוד למוסריותו, אין שום סיבה שיתנהל כנגד צוואתו, משפט !!! נניח שבת נישאה לאדם שהאב התנגד בכל תוקף שבעולם שהיא תינשא לו. האב מתנה את ירושתו בכך שהיא תתגרש מבעלה . ככל שהיא אוהבת את בעלה, ונשארת נשואה לו, זכותו המוסרית המלאה של האב למנוע ממנה את רכושו !! זהו רכושו וכך הוא רוצה !!! אין חוק ואין חובה בעולם המחייבת להוריש !!! שהכסף ילך להחזקת חתולים, ושהבת תישאר נשואה באושר (ואולי לא בעושר) לבעלה בו היא מעוניינת. דןגמא, פסיכולוגית נישאה לרוצח היושב במאסר על הרצח שביצע, והיה פציינט שלה , בו היא התאהבה. הוריה דחו את נישואיה אלו , וביטלו את צוואתם להוריש רכושם לה , בהינשאה לאדם בניגוד למוסריותם.
שלום  |  29.09.10
22.
המתים...למגיב 18 20שזה אותו אדם הפסק לבלבל במוח תנבור קצת בפסקי דין...
ואז תראה כמה קשישים הולכו שולל גם בבתי כנסת שיתרמו את כל כספם ולשופטים לא היה לאל ידם לשנות דבר. למרות שהבינו את הלחץ שהפעילו וזאת ללא ידיעת המשפחה הקרובה...או על כל מיני נוכלים למיניהם שמשתלטים בחמדת שפתיים ומביאים אותם לתלות ברצונם ...כולל מסייעות ועוזרות למיניהם.ובמיוחד קרובי משפחה רחוקים.. שוב הנך מזכיר את הקטע הכספי והקטע שזה הכל רק בגלל הפסד ממון. מה בדיוק מפריע לך ומציק לך ....אני מהרבה ספורים ששמעתי אני כן מאמין למגיב17אגב מאיפה אתה מסיק שהבת והנכדות לא ביקרו?הבחור פרס סיפורו והיה יכול שלא.אלא בגלל שמאמין שנגרם עוול..ואתה קופץ... בדוק עצמך פנימה ידידי אתה לא מריח טוב.........נכון אולי זו לא יהירות אך נשמה ורגישות אין בך....הטעונים והססמאות באות אצלך מהפה החוצה ללא שיקול וידיעה מעמיקה הכל בלה בלה בלה הצדק נעשה וזהו.....אל תגיב מיותר...שמענו ולא הבנו......
מנחם , אשקלון  |  11.01.10
20.
למגיב 19 ולמגיב 17
הכאב עליו אתה מדבר, הכאב שלך הוא כאב של הפסד כספי. הכאב של אדם מבוגר, שהיקרים לו - בתו ונכדותיו, הזניחו אותו במשך שנים, לא ביקרו ולא התקשרו הוא כאב גדול הרבה יותר. אני טוען שהצדק בפסק הדין נעשה במובן המוסרי והמשפטי. במובן המוסרי האדם שטלפן אל הקשישה מדי ערב, ואפילו "טחן לה את המוח" הוא זה שגם שמע אותה ! הוא זה שבפניו יכלה לשפוך את צערה. לכן שאלתי (ולא נענתי) - האם קיבלה הישישה ביקורים ושיחות טלפון גם מיתר בני המשפחה או רק מבן אחיה ? אני מדגיש לכל הקוראים - הקשישים הם בני אדם ! הם זקוקים לאוזן קשבת, לביקורי קרובים ומשפחה ולתשומת לב. מי שמזניח את אביו ואמו, אל יתפלא אם האב או האם יתנו את כספם למי שטרח והקשיב וסייע להם בימים הקשים ביותר - לעת זקנה. לסיכום - "אל תשכחני לעת זקנה", ואם תשכח אותי - אל תתפלא שגם אני אשכח אותך בצוואתי. נ.ב., אין פה שום יהירות, רק מצוות כיבוד אב ואם, שמשום מה לא עולה לדיון כאן !
סתם מגיב  |  08.01.10
19.
האם המתים יכלו....למגיב 18
תגובתך הייתה יהירה חסרת רגש , הפנתה שאלות כאילו בחקירה נגדית . ועל תשובות שאינך יודע הסקתה שהצדק נעשה , איך ? מה ? מו? ובאותה נשימה הפכתה את מגיב 17 לרודף בצע , דבר נורא כשלעצמו. בוש לך , הארס נודף ממך ידידי. "הבקיאות" שנובעת מידע במשפטי הירושה. ועל עדות העדה , לכן לא אתפלא ידידי שאתה משוחד בקטע , או אולי חלק ממנו . אז לגביך הצדק נעשה ?! עד שלא תעבור אתה דבר דומה , לא תבין כאב זה ומהו....
אהוד כהן , נתניה  |  08.01.10
לכל התגובות