אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עובדים על מדדים

עובדים על מדדים

נתוני התעסוקה שייתפרסמו בסוף השבוע ישפיעו מאוד על המסחר בארה"ב

07.01.2010, 08:46 | מאיר מזוז ומורן נחשוני

בסוף השבוע הקרוב יתפרסמו נתוני שוק העבודה האמריקאי. נתונים אלה צפויים לשפוך עוד אור על מצב הכלכלה האמריקנית ועשויים לרמוז על עתיד תכניות הסיוע המוניטריות והפיסקליות. כיום, לאחר הזרמות מאסיביות של הממשל והורדת ריבית ל-0%-0.25% על ידי הבנק המרכזי, נראה כי מצב הכלכלה מתייצב – התעשייה רושמת גידול בהזמנות ובייצור, מחירי הבתים רושמים עליות מתונות מידי חודש והצרכן חוזר, אם כי לאט, לחנויות ולקניונים.

נראה כי אחד הפרמטרים אשר עדיין אינו מראה על שיפור מהותי, אך חשיבותו לכלכלה, המקומית והעולמית כאחד, מכרעת – הוא סעיף התעסוקה. רמת האבטלה בארה"ב עומדת על 10% מכוח העבודה, כאשר ברור כי נתון זה לא יכול להישאר ברמה גבוהה כל כך אם ברצוננו לחזור לצמיחה בת קיימא. בסוף השבוע הקרוב יפורסמו נתוני שוק העבודה, ואם לשפוט על פי החודש שעבר, השפעתם צפויה להיות קריטית על שוק האג"ח והמניות.

אילו נתונים מתפרסמים ומה חשיבותם?

שיעור האבטלה. אחוז הבלתי-מועסקים מתוך סה"כ כוח העבודה. חשוב להבין כי אדם אשר יצא מכוח העבודה כיוון שהתייאש מחיפוש עבודה איננו נחשב כמובטל. בחודש שעבר הפתיע הנתון לטובה לעומת תחזיות הכלכלנים, מה שהיווה טריגר לעליית התשואות של אג"ח ל-10 שנים מ-3.36% עד ל-3.84% כיום, מה שמשקף הפסד הון של מעל ל-3% למחזיקים באג"ח זה, עקב הציפיות לעליית ריבית.

מבחינת שוק המניות, ירידה ברמת האבטלה מביאה עמה רווחה כלכלית וביטחון צרכנים גבוה יותר, מה שאמור להביא, בסופו של דבר, לעליה בצריכה ובכך גם ברווחי החברות. מאז פרסום הנתון עלה מדד ה-S&P500 בכ-3%, הדאו-ג'ונס ב-2% והנאסד"ק ביותר מ-5%. כעת ציפיות השוק עומדות על יציבות ברמת האבטלה על 10%.

שינוי משרות חדשות. הנתון מודד יצירה או גריעה של משרות חדשות במשק האמריקאי בניכוי המגזר החקלאי, והוא מהווה נתון מקדים וקשור לנתוני הצריכה. בחודש שעבר הפתיע הנתון בעוצמתו כאשר הצביע על גריעה של 11,000 משרות לעומת צפי של 119,000.

החודש צפוי הנתון, בפעם הראשונה מזה 23 חודשים, להצביע על יציבות ביצירת וגריעת המשרות. שיפור נוסף בנתון זה מביא להמשך ציפייה לעליית ריבית. מעבר המשק האמריקאי ליצירת משרות מצביע על שיפור הן במצב החברות אשר שבות לגייס עובדים והן במצב הצרכנים. שיפור ברווחיות החברות אמור להתגלגל גם למחיר המניות.

שכר לשעה. הנתון מודד את השינוי במחיר אותו משלמים עסקים עבור שעת עבודה, בניכוי המגזר החקלאי. לעליה בשכר לשעה קשר ישיר עם הנטייה השולית של האזרח לצרוך ולכן גם עם רמת האינפלציה. עליה בשכר השעתי תגדיל את הסבירות להקדמת העלאת הריבית ולכן הינה שלילית עבור שוק האג"ח. הקשר בין השכר לשעה ובין הנטייה השולית לצרוך הינו קשר חזק, ולכן עליה מעל לצפי עשויה להיטיב עם שוק המניות.

ממוצע שעות עבודה. שוק העבודה אינו נמדד רק במספר המועסקים או בשכרם לשעה, כי אם גם בסך השעות אשר עבדו. מועסק אשר ירד לחצי משרה אינו מוגדר מובטל ושכר השעתי שלו לא בהכרח ירד, אך ההכנסה האישית אכן התכווצה. ציפיות השוק עומדות על יציבות בממוצע שעות העבודה, על רמה של 33.2. מעליה בממוצע שעות העבודה ניתן להסיק כי בטחון המעסיקים עולה והם חוששים פחות להעסיק עובדים במשרות מלאות.

גם המועסקים מרוויחים יותר בסה"כ, מה שמיתרגם בסופו של דבר לצריכה ולהסתברות לעליית ריבית. ממוצע שעות העבודה הינו כלי אמין יחסית לבחינת מצבו האמתי של שוק העבודה, שכן הוא כולל גם את העובדים במשרות חלקיות אשר מתקשים מידי חודש להוציא כספים למרות שאינם מובטלים. עליה בממוצע שעות העבודה יצביע על שיפור במצב הצרכן.

תגיות