אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הקאמבק של כיל

הקאמבק של כיל

הביקושים לדשנים חוזרים והמניה תגיב בהתאם. להכות את המדד – חלק חמישי

10.01.2010, 09:07 | מאיר מזוז

אומרים שכל בועה כלכלית מתחילה מסיפור אמיתי. ועוד אומרים, שכאשר יש דם ברחובות אז זה הזמן לרכוש נכס (או מניות). השבוע נתמקד במגזר אשר נהנה וסבל בצורה קיצונית מחרב הפיפיות הנקרא שוק ההון – מגזר האגרוכימיה.

רק לפני פחות משנתיים, כאשר הבורסה הייתה קרובה לשיא כל הזמנים ידעו לדקלם מנהלי השקעות, יועצים בבנקים והציבור הרחב כאחד את המנטרה אשר נראתה שיצאה ממוחם הקודח של אנשי מיתוג ממולחים העובדים בשירותם של חברות הדשנים: "תהליך העיור המואץ בסין מביא יותר ויותר אנשים לצאת מהכפרים ולשנות את הרגלי התזונה שלהם, מה שמביא לביקוש גבוה לבשר. על מנת לעמוד בביקוש זה, נדרשים מגדלי הבקר והעוף להגדיל את תוצרתם. המזון אותו צורכות הפרות והתרנגולות, הוא תירס, אשר משמש בנוסף גם ליצירת אתאנול לאנרגיה. על מנת לעמוד בביקוש זה על החקלאים להשתמש ביותר ויותר דשנים בכדי להגביר את התפוקה, ומי שמרוויח בסופו של דבר הן חברות הדשנים".

סיפור הגיוני שכזה הצליח להביא את מניית כיללשיא של 73 שקל. ההיסטוריה ידועה כמובן – המשבר העולמי ואובדן הנזילות הביאו הן למכירה מסיבית של מניות על ידי משקיעים מוסדיים וקרנות גידור, בייחוד כאלו אשר זוהו עם שווקים מתעוררים וסחורות חקלאיות.

מצד שני, המשבר הריאלי חיסל את הביקושים הגבוהים לתוצרת הדשנים, מה שהביא לנפילה בכמויות המכירה ובמחירים. דבר זה הפיל את מניית כיל למחיר שפל של כ-17 שקל, קריסה של 76% במחיר. גם חברותיה של כיל מעבר לים לא יצאו בזול: מניית פוטאש הקנדית ואגריום נפלו ב-80% כל אחת ומוזאיק צללה 86% מהשיא עד השפל.

נקודת פיתול

בשנה האחרונה התהפך הגלגל ותהליך הפוך קרה – הכסף שב לשוק המניות ולשווקים המתעוררים, מה שהרים את שוק המניות מעלה, וכעת, נראה שגם הביקושים הריאליים לתוצרתן מתחילים להגיע. סנונית ראשונה לכך הגיע לאחר חתימת חוזה של חברת BPC מול הסינים במחיר שפל של 350 דולר לטונה, אשר רבים מסמנים אותו כרצפת המחירים.

מכאן והלאה, כך אומרות החברות והאנליסטים המסקרים את התחום, המחירים במגמת עליה, כאשר מחיר של 500 דולר לטונה כבר לא נראה מופרך לשנה הקרובה. מחירי התירס אשר עלו מעל ל-4.2 דולר לבושל תומכים גם במחירי הדשנים, שכן רווחיות החקלאים אשר עולה מאפשרת להם להוציא מעט יותר על דישון.

כעת נראה כי אנו נמצאים בדיוק בנקודת הפיתול בה הביקושים עולים על ההיצעים, ועליות מחירים בדרך. למניות התחום, זה כמובן שעושה רק טוב. מניית כיל עלתה בשבוע האחרון ב-8%, לעומת מדד ת"א 100 אשר עלה ב-2.5%. בהינתן המשך חדשות טובות, אנו צפויים לראות את כיל ממשיכה להניב תשואה עודפת על המדד.

נשארים בפוזיציה בשאר התיק

בשבוע האחרון הסתיים אפקט החלפת המדדים בקול תרועה. חוסר היעילות של השוק בא לידי ביטוי בירידה ועליה טכנית של מניות, דבר אשר יצר עיוותים, אשר נסגרו לבסוף השבוע. כך למשל, מניות נפטאו יואלהציגו השבוע עליות של 25% ו-17% בהתאמה, וסגרו חלק מהפער אשר נפתח מול שווי אחזקותיהן בחברת הבת ישראמקו.

אנו ממשיכים בחשיפה גבוה יחסית למניות הנפט והגז באמצעות אבנר, נפטא וישראמקו, וכמובן חברת יואל, אך מודעים לכך שלאחר מהלך העליות החזק, הפוטנציאל קטן יותר. אנו נשארים בחשיפה גבוהה לשוק התקשורת, אך עם העדפה ל-HOT בזק ונטוויז'ן תוך הקטנת משקלה של פרטנר. לעומת זאת, את בהתגוששות בין קמעונאי המזון ליצרני המזון, אני מעדיף שלא לקחת צד, ונשאר בחשיפה נמוכה למגזר.

מאיר מזוז מכהן כיו"ר דירקטוריון אקסלנס קרנות נאמנות. קרנות נאמנות בניהול אקסלנס קרנות נאמנות בע"מ וכן חברות מקבוצת אקסלנס מחזיקות ו/או עשויות להחזיק ני"ע ונכסים פיננסיים המוזכרים בכתבה. הכתבה אינה מהווה המלצה לרכישת ני"ע ואינה מתחשבת בנתונים האישיים של כל אדם. 

תגיות