אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תעריף החשמל למתקן סולארי עלה ל-2.04 שקלים צילום: חיים הורנשטיין

תעריף החשמל למתקן סולארי עלה ל-2.04 שקלים

רשות החשמל עדכנה את התעריף שניתן ליצרני חשמל פרטיים והעלתה אותו ב-4% בהתאם לעליית המדד

13.01.2010, 09:44 | ליאור גוטמן ורויטל חובל

הרשות לשירותים ציבוריים חשמל עדכנה היום (ד') את התעריף שניתן ליצרני חשמל פרטיים שברשותם מתקן פוטו-וולטאי. התעריף החדש נקבע על 2.04 שקל לקילו-וואט לשעה, עלייה של 4% לעומת תעריף של 1.97 שקל שהיה נהוג עד כה.

מדובר בעדכון שוטף המבוצע על ידי רשות החשמל אחת לחצי שנה ביחס לשינויים במדד המחירים לצרכן.

התעריפים לטורבינות רוח חדשות שיחלו לפעול במהלך השנה יעודכן בשיעור של 1.8% ויעמוד על 1.68 שקל לקוט"ש במקום 1.65 שקל לטורבינות רוח בהפסק של עד 15 קילוואט, ועל 1.31 שקל לקוט"ש במקום 1.29 שקל לקוט"ש לטורבינות רוח בהספק של מ-15 קילוואט ועד 50 קילוואט; התעריף לטורבינות רוח שהחלו לפעול במהלך שנת 2009 יעודכן בשיעור של 4.5%.

במקרה של ייצור באמצעות טורבינות רוח נקבעה מכסה של 30 מגה וואט, מתוכם נוצלו 0.3 מגוואט, ואילו למתקנים פוטווולטאים לצרכן הביתי נקבעה מכסה של 15 מגה וואט, מתוכה נוצלו כ- 1.2 מגאווט.

טכנולוגיה פוטו־וולטאית מבוססת על מוליכים למחצה שממירים אנרגיה מקרינת השמש ישירות לחשמל. מדובר בטכנולוגיה נקייה לייצור חשמל, אולם העלויות הכרוכות בהקמתה גבוהות יחסית. השימוש בטכנולוגיה זו מתבצע רק במדינות שמעודדות את התפתחות התחום באמצעות מיסוי נוח או תעריפים אטרקטיביים. אורך חיי המתקן נאמד ב-20 שנה, הזהה לחוזה התשלומים שמועבר לבעלי מתקנים אלו מחברת החשמל. על פי החישוב הכלכלי הנפוץ, החזר ההשקעה הנדרש למתקיני מערכות אלו נע בין 7 ל-10 שנה. גורמים במערכת האנרגיה מעריכים כי במידה שהתעריף החדש יישאר על כנו, עשויה להתקצר תקופת החזר ההלוואה עבור בניית מערכת לייצור חשמל מחום השמש בשמונה חודשים עד שנה.  

התעריף החדש תקף רק עבור יצרני חשמל שברשותם מערכת פעילה, או יצרנים שקיבלו אישור להתקין אחת טרם ההכרזה כי המכסה להפקת חשמל מחום השמש הסתיימה. כפי שנחשף ב"כלכליסט", המכסה המקורית שיועדה למגזר העסקי, בהיקף של 35 מגה וואט, הסתיימה מספר חודשים טרם התכנון המקורי. ההכרזה הפתיעה את כל הגורמים המעורבים, לרבות רשות החשמל ומשרד התשתיות הלאומיות, מה שהביא לאישור בדיעבד של פרויקטים שלא קיבלו אישור, בהיקף משוער של כ-11 מגה וואט. לאחרונה הוגדל היקף הייצור עד מכסה של מאה מגה וואט.

תגיות