אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האם כלכלנים קמצנים מלידה? ולאן לא כדאי לצאת איתם לבילוי צילום: shutterstock

האם כלכלנים קמצנים מלידה? ולאן לא כדאי לצאת איתם לבילוי

במחקר סוציולוגי, כלכלנים הזמינו את המנה היקרה במסעדה כשידעו שכולם יתחלקו בחשבון שווה בשווה - והזמינו מנה זולה כשהחשבון הוגש לכל אחד אישית

14.01.2010, 11:07 | שיזף רפאלי

מקצוע ואופי – האם השניים קשורים זה בזה? האם אחיות באמת רחמניות ורופאי שיניים באמת סדיסטים? סטריאוטיפ עדכני טוען שכלכלנים הם קמצנים. ואת הסטריאוטיפ הזה מקדמים מחקרים אמפיריים וגם "הוול סטריט ג'ורנל", העיתון הכלכלי הנפוץ בארצות הברית.

את סיקור הכנס השנתי של איגוד הכלכלנים האמריקאים (AEA) פתח העיתון דווקא בתלונה על אתר המפגש: במקום אתר שטוף שמש או שמורת טבע יפה בחר האיגוד באטלנטה, עיר ממוצעת ומשעממת שידועה בעיקר במחירים הזולים של המלונות והמסעדות שבה. כדי להבהיר שלא מדובר בצירוף מקרים, העיתון מאשר עם גזבר האגודה, פרופסור לכלכלה מאוניברסיטת ונדרבילט, שזהו הנימוק לבחירה, ואף מצטט את הפרופסור שמספר כי הוא עצמו קנה מכונית בצבע שאינו אוהב כדי לחסוך 100 דולר במחיר.

 מי ישלם?, צילום: shutterstock מי ישלם? | צילום: shutterstock  מי ישלם?, צילום: shutterstock

את הסגפנות המופלגת חולקים לא רק משתתפי אותו כנס, אלא גם כמה מהכלכלנים המפורסמים בעולם. חתן פרס נובל ומוביל האסכולה המוניטרית מילטון פרידמן נודע בכך שהיה משיב לטלפונים של עיתונאים בשיחות גוביינא בלבד. חבריו של הכלכלן ג'ון מיינרד קיינס, שדווקא האיץ בממשלות להרחיב את הוצאותיהן בעתות משבר, נהנו לספר על הרגלי האירוח הצייקנים שלו, ועל התקרובת המצומצמת שהיה מגיש לאורחיו. ויוזכר שגם פרידמן וגם קיינס היו "מסודרים היטב" מבחינה כלכלית אישית.

כשהסיפורים האלה באים עם הנטייה של גזברים, רואי חשבון ואגפי תקציבים להמליץ תמיד על קיצוץ, הידוק, חיתוך וסגירת ברזים, קל להבין כיצד נולד הסטריאוטיפ הלא מחמיא הזה.

גם אישושים מחקריים לשם הרע של הכלכלנים הביא העיתון. במחקר שנערך ב־1980 בוויסקונסין ובניו יורק, סטודנטים לכלכלה הראו נטייה לסוציומטיות בעת יציאה למסעדות: כשחברים במסעדה החליטו מראש להתחלק בחשבון שווה בשווה, הכלכלנים נטו להזמין את המנות היקרות ביותר – ביודעם שאחרים יחלקו איתם את ההפרש במחיר. אותם נבדקים בדיוק הזמינו מנות צנועות בהרבה כשחשבון ארוחתם הוגש להם אישית. בניסויי מעבדה שבהם ניתנה לנבדקים הזדמנות להרוויח על חשבון עמיתיהם, הסטודנטים לכלכלה הוכיחו עליונות על סטודנטים מתחומי לימוד אחרים.

פסיכולוגים שסקרו התנהגות פילנתרופית בקרב מרצים באוניברסיטאות גילו שמרצים לכלכלה הם הממעטים לתרום. שיעור מרצי הכלכלה שאינם תורמים כלל לצדקה גבוה פי שניים מהממוצע בכל המקצועות האחרים.

מה הסיבה לכך? האם טבע קמצני מוביל אנשים לעסוק בכלכלה, או שלימודי הכלכלה הם שמקנים את הקמצנות? נטיית הלב היא להאמין בסיבה השנייה: בכלכלה, חסכנות היא ביטוי לאחריות. כפי שרופאי שיניים מכאיבים לא מרשע אלא מכורח העבודה, גם הכלכלנים למדו שחסכנות יתרה וויתור על מחוות של נדיבות הם הכורח. ושכמו לרופאי השיניים, גם לכלכלנים יודו בסוף.

אבל במחקר שפורסם ממש לאחרונה, מראים (דווקא) הכלכלנים יורם באומן ואלינה רוז מאוניברסיטת וושינגטון שהקמצנות טבועה עמוק, ומבית, בקרב העוסקים בכלכלה. מחקרם, שבמשך שלוש שנים עקב אחר תרומות של סטודנטים לצדקה, גילה כי בקרב תלמידי כלכלה הנטייה להימנע מתרומות גבוהה ב־30% מבקרב תלמידי כל מקצוע אחר. הקמצנות הזאת התגלתה כבר מהשנה הראשונה ללימודים.

באומן, דרך אגב, מפתח לעצמו קריירה מקבילה כסטנדאפיסט ומפעיל את האתר standupeconomist.com.

אני משוכנע שהכלכלנים עוד יבואו חשבון עם מי שמאשימים אותם בלב קר. אבל כעת, כשעם מבקריהם נמנים כלכלנים אחרים, נראה שהחשבון יהיה בתוך הבית. ואולי, בניגוד למקובל במקצוע, הוא יצטרך להיעשות ברוחב לב. האם הוא ייעשה גם בחיוך?

פרופ' רפאלי הוא ראש בית הספר לניהול באוניברסיטת חיפה www.sheizaf.rafaeli.net

לכתבות נוספות במוסף "כלכליסט" לחצו כאן

 

תגיות

15 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

13.
כתבה מטופשת ממש.
אני מכירה הרבה קרדילוגים קמצנים .וכלכלנים קמצנים....אבל מכירה ספרים ,עורכי דין רופאים סוחרי שטיחים ושאר מקצועות קמצנים....אני מכירה כלכלן קמצן כרוני עם אבא יטליארדר כלומר נולד עם כפי יהלומים בפה .אבל קמצן. אבל....הוא תורם כשצריך ביד רחבה .ביותר .באמת.מארגן חתונות .ותרום סכומי עתק בצינעה. לא יפה ללכלך,נקודה. אני מכירה קרדיוללוג פרופסור קמצן ואת משפחתו .הוא טילארדר. הוא היה קמצן בן קמצן.קמצנות זה בגנים.ממש.לא קשור למקצוע.בעיקרון רוב העשירים קמצנים .חלקם תורמים הון עתק בצנע.ולזכותם יאמר שהם פוחדים ובצדק .מנטל אתה תורםלאחד כל העניים וכל העלוקות נידבקות אלייך סוחטים אותך ומלכלכים.מנסיון.עדיעף בצינעה .
hilda  |  16.01.10
12.
ל1 ו-3... התשובה יותר הגיונית
אם תזמין את המנה הכי יקרה, כשהחשבון יחולק בין כולם, תשלם רק על הממוצע, כלומר פחות ממה שהזמנת. אם כולם יזמינו את המנה הכי יקרה, תשלם את הממוצע, כלומר בדיוק מה שהזמנת. בחשיבה יותר מתוחכמת, אם אתה מתלבט בין שתי מנות, אתה לא תבחר בזולה כי במחיר המקורי שלה אתה יכול להשיג את היקרה. עכשיו אתה מתלבט בין היקרה ליותר יקרה, ושוב תבחר ביקרה יותר, וכך הלאה עד שתגיע למנה הכי יקרה. מה שיוצא זה, שאין לך סיכוי להפסיד, מקסימום תשלם מחירו מחירון.
16.01.10
11.
כתבה מוטעית ביותר- כלכלן
הכתבה לא מובנת הרי בדקו בה את הנטייה של הכלכלן לצרוך מוצר שלא משקף את סל המוצרים מוצר דיי גמיש הייתי אומר...התועלת ממסעדה שונה לדוגמא מהתועלת מתרופות, מזון וכדומה וקשורה לאופי הצרכן כלכלן יודע לחשב את התועלת שלו והגמישות שלו במסגרת התקציב וביחס לסל המוצרים להגיד שהוא קמצן? חחח יותר נכון הוא רוצהלמקסם את התועלת שלו ( לא הרווח)ודרך אגב כלכלן טוב יעשה הרבה יותר כסף ממכם ומהבורים שכתבו את הכתבה הזאת בבורסה, בכלכלה, במטבע זר ובעבודה,,,ההנחה שעבודה מיצרת הכנסה גם היא הנחה מוטעית לציבור יש נטייה להפסיד כמו כל הפקמים למיניהם,משכנתא וכדומה במקום לחשב את מחיר הכסף את סטיות התקן והסיכון ולהשקיע במניות טובות או במניות דיבידנד או לפחות באג"ח ממשלתי אבל הציבור כמו כותב הכתבה הזאת - עדר של כבשים
עמרי , צפון  |  16.01.10
לכל התגובות