אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דו"ח טכנולוגי: גוגל מצאה את "מדד הרוע" שלה צילום: בלומברג

דו"ח טכנולוגי: גוגל מצאה את "מדד הרוע" שלה

בעיני גוגל, שיעבוד של יותר ממיליארד סינים הוא נסבל, אבל פגיעה בג'ימייל לא תעבור בשתיקה; הנקסוס ממשיך להתגלות כאסון שיווקי ויחצ"ני; הנטבוקים מאתגרים את שורת הרווח של מיקרוסופט; וניסיון מפוקפק להחזיר את הסמכות ההורית באמצעות ניטור סלולרי

13.01.2010, 13:04 | יוסי גורביץ

זה רע, רע מאוד

מדד הרוע של גוגל כנראה התקלקל: החברה שהסיסמה שלה – למשקיעים בלבד, לא לצריכה על ידי לקוחות – היא "אל תהיה רע" ערכה ב-2006 "מדידת רוע" והגיעה למסקנה ששיתוף פעולה עם משטר העריצות מבייג'ינג תהיה פחות רעה מאשר אי שיתוף פעולה.

אי לכך ובהתאם לזאת, במשך שלוש שנים ויותר רקדה גוגל לפי חלילה של הדיקטטורה הגדולה ביותר בעולם. היא סגרה בהכנעה את אתריה בימים המסוכנים, מחקה בשקידה כל אזכור לעובדה שמדובר בדיקטטורה הגדולה ביותר בעולם, ואפילו מחקה לא רק את מה שהתבקשה למחוק על ידי הצנזורים, אלא את מה שחשבה שהיא עשויה להתבקש למחוק. היא שיתפה פעולה עם שטיפת המוח של מאות מיליוני סינים. התירוץ, כמובן, היה ש"כך פחות רע".

כיכר טיאננמן בבייג כיכר טיאננמן בבייג'ינג. סוף לשיתוף הפעולה של גוגל עם הממשל הסיני? | צילום: בלומברג כיכר טיאננמן בבייג

ואחרי כל זה, גוגל עדיין מצאה את עצמה על תקן שק האיגרוף של המשטר. היא הפכה למוקד מסע הצלב של החונטה כנגד "פורנוגרפיה". היא התנצלה. זה לא כל כך עבד: בדצמבר, הפכה גוגל בסין למוקד של התקפות האקרים ממוקדות, רובן כנגד שירות המייל שלה, ג'ימייל. 

זה היה הקש ששבר את גב הגמל. גוגל הודיעה אמש בפומבי על כך שהיא מפסיקה לצנזר בסין, ושהיא מוכנה לשאת באפשרות שהיא תגורש משם. תרמה לכך, סביר להניח, גם העובדה שגוגל לא הצליחה להמריא בסין. למעשה, כפי שציינה שרה לייסי, העימות הפומבי כל כך – בסין עושים דברים בשקט, בדלתיים סגורות – מהווה סטירת לחי למשטר, ויש לו זיכרון ארוך.

ייאמר לזכותה של גוגל שיש לה גבולות, ושהיא השתדלה להגן על עובדיה הסינים – היא ציינה שההחלטה התקבלה בארה"ב ולא בסין, כדי שלא לתת למדינת הגולאגים הגדולה בעולם תירוץ לשלוח את עובדיה לחינוך מחדש. יש לקוות שזה יעבוד. לחובתה של גוגל ייאמר שפריצה לשרתים שלה היתה חמורה יותר בעיניה מעצם הסיוע לשעבודם של יותר ממיליארד בני אדם, שכל אחד מהם הוא עולם ומלואו.

וכמובן, יכול להיות שהעיתוי של פצצת היח"צ הזו איננו מקרי, ומיועד להסיח את הדעת ממשהו אחר. כגון...

עוד צרות לנקסוס 1

 

לפני חודש, הנקסוס 1 של גוגל היה ההבטחה הגדולה: מכשיר מנותק מספק שיעלה 200 דולר. ההבטחה התחילה להתפוגג כשהתברר שהמחיר נע יותר באזור ה-500 דולר, וירח הדבש קוצר משמעותית כשהסתבר שמדובר במכשיר שסובל משורה של בעיות ילדות אבל נטול כל הורה, ושלגוגל אין מערך ראוי של שירות לקוחות.

עכשיו מגיעה המכה השלישית: לקוחות שירצו להיפטר מהגאדג'ט המאכזב, יגלו שהם יצטרכו לשלם דמי ביטול לא רק לספקית הסלולר טי-מובייל אם רכשו את המכשיר באמצעותה – מה שהגיוני, כי הם קיבלו את המכשיר בסבסוד ניכר – אלא גם לגוגל עצמה. כמה כסף? 350 דולר. אאוץ'!

הזעקה עולה השמיימה. הוול סטריט ג'ורנל מיהר לחשב שהמחיר של קנס היציאה המוקדמת לגוגל ולטי-מובייל כאחד עומד על 550 דולר – יותר מהמחיר של נקסוס "חופשי" (כ-520 דולר) ויותר מפי שלושה מעלות הייצור של המכשיר (174 דולר). עוד כמה ימים כאלה, וזה יהיה הפיאסקו הטכנולוגי של השנה.

מיקרוסופט מעדיפה מחשבים יקרים

 

טוב, לא כמו אלה של אפל, אבל בכל זאת יותר יקרים מהנטבוק הממוצע. כשמחשבים עלו 1,00 דולר בממוצע, מיקרוסופט יכלה להסוות את עלות מערכת ההפעלה בתוך המספרים הגדולים. בינתיים עברו עלינו שש שנים של ירידות מחירים, והגל החדש של הנטבוקים בעייתי מאוד למיקרוסופט.
סמל לינוקס. מיקרוסופט מנצחת, אבל זה עולה לה סמל לינוקס. מיקרוסופט מנצחת, אבל זה עולה לה סמל לינוקס. מיקרוסופט מנצחת, אבל זה עולה לה

כן, היא מנצחת את המתחרה היחידה, לינוקס. אפל לא במשחק: היא כבר הודיעה שהיא "לא יודעת" איך לבנות מחשבים שיעלו פחות מ-500 דולר. הטאבלט שלה – מסתורי מהספינקס, מהיר מפגאסוס, חזק מדרקון, דליק מעוף החול (הוא מתלקח רק פעם ב-500 שנה) – יהיה, אם יהיה, גם יקר יותר מגיזת הזהב.

אבל הניצחון על לינוקס בגזרת הנטבוקים עולה למיקרוסופט הרבה מאוד. לינוקס, כזכור, חינמית. וכשמיקרוסופט צריכה להתחרות איתה על מחשבים זולים, היא צריכה לקצץ משמעותית ברווחים שלה. מסקנה מרירה נוספת מכל הבלגן: למשתמשים לא אכפת להשתמש בלינוקס, כל זמן שלא מאלצים אותם להתמודד עם העובדה שמדובר בלינוקס.

סמכות הורית, גרסת טייזר

 

חברת טייזר ידועה בעיקר בגלל אקדחי ורובי ההלם שלה, כלי נשק שלרוב אינם קטלניים ושהפכו במרוצת השנים גם לכלי הפחדה או עינויים מקובל מאוד; רק לאחרונה קבע בית משפט אמריקאי שהשימוש שעושים בו שוטרים כדי לכפות ציות – בניגוד למניעת פגיעה – אסור. טייזר עשתה שורה של מאמצים לשנות את תדמיתה; האחרון שבהם, מדווח הרג'יסטר, הוא Protector.

פרוטקטור הוצג במהלך כנס הגאדג'טים CES בשבוע שעבר; הוא מיועד לאפשר להורים להשגיח על ילדיהם. ההורה שולט באמצעותו, גם מרחוק, על הסלולר של ילדו. השליטה יכולה להיות פסיבית – מעקב אחרי השיחות הנכנסות והיוצאות, ניטור של הודעות הטקסט, ומידע על מיקומו המדויק של הסלולר ועל הרגלי הנהיגה של הצעיר – או אקטיבית: ההורה יכול להחליט לענות לשיחה במקום הילד. הוא יכול להחליט מי רשאי להתקשר אל הילד ללא התערבותו, הוא יכול לנתק את המכשיר לחלוטין.

טייזר אומרת שהסיבה לקיומו של פרוטקטור היא העובדה שהסלולרים גרמו להורים לאבד הרבה מיכולת הפיקוח שלהם על ילדיהם. אולי יש בזה משהו. אולי אין. מחקרים חד משמעיים טרם נערכו. מחקר שנערך באירופה העלה שהילדים שם, בגילאי שמונה עד 14, משתמשים בטכנולוגיה באדיקות – ועדיין נמצאים בקשור הדוק, מסורתי כמעט, עם הוריהם.

פרוטקטור מוכיח עד כמה אבדה הפרטיות בעידן פייסבוק וה-geotagging. הוא בא, כביכול, להחזיר סמכות הורית אבודה – אבל למעשה יוצר דיקטטורה שכלל לא היתה קיימת קודם לכן. לילד שלכם יש חברים שאתם לא מרוצים מהם? זה כבר לא סוד. הוא מתייסר באהבה ראשונה? תוכלו להאזין בשקט לבכי, או לקרוא את המסרים המהססים שהוא שולח והודעות הדחייה שהוא מקבל. אנשים, במיוחד צעירים, משתמשים בסלולר בדיוק משום שהוא כלי פרטי; אבל יכולת ההתקפה עולה כמעט תמיד על יכולת ההגנה, והאפשרויות לפריצת המחסומים הרעועים על פרטיות חזקות כיום יותר מאי פעם. וכמובן, ההתקפה על פרטיות באה תמיד בשם "ההגנה". אנשים, במיוחד צעירים, לא יודעים מה טוב להם. צריך איזה מבוגר אחראי.

פרוטקטור ייצא לשוק בהמשך השנה, ויעלה כ-30 דולר לחודש. המחיר לא כולל תשלומים לפסיכולוג ואת אובדן האמון הבסיסי בין הורה לילד. ככה נראה חינוך של חברה שהמשטרה היא הלקוח העיקרי שלה.

קצרצרים

איזה טמבל חשב שיהיה מצחיק להעלות את הסרט וולברין לרשת לפני שהוא יצא לאקרנים. הטמבל הנ"ל מבוגר למדי, בעל עבר פלילי, וחבר שלו הזהיר אותו שהוא מסתבך בצרות. הוא התעלם. לא עבר יותר מדי זמן, וה-FBI עצר אותו. עכשיו הוא מתכונן לאפשרות של תקופה ארוכה בכלא, שלא לדבר על תביעה אזרחית שתשעבד אותו לשבעת הדורות הבאים, והוא מיילל. אוי, כמה שהוא מיילל.

האקרים, שטוענים שהם צבא הסייבר האיראני – הארגון שככל הנראה מופעל על ידי משטר האייטולות, ושהפיל את טוויטר בדצמבר – תקפו הלילה את הדף הראשי של מנוע החיפוש הסיני באידו, והפילו אותו, אלוהים יודעת למה. אולי זה ימחק למנהלים שם את החיוכים בעקבות נסיגת גוגל.

כוכב הפורנו רון ג'רמי כנראה מחפש לעצמו אויבים חדשים, מעבר לימין הנוצרי: הוא נחת לביקור הפתעה ב-CES, שגרר, כפי שכותב הבי.בי.סי בעדינות, "הרמת גבות". ג'רמי לא הגיע ל-CES במקרה: הוא בא להעביר את המסר שמשחקי מחשב אלימים מסוכנים הרבה יותר מפורנו. התגובות הזועמות מצד גיימרים לא איחרו לבוא. הבה נקווה שהסרטים של ג'רמי מוגנים היטב, כי יש לי את הרושם שאם זה לא המצב, תוך כמה זמן הם יופצו על ידי פיראטים מחוצ'קנים ונקמנים ברחבי הרשת.

בניסיון נואש לקלף את תדמיתו מהרצפה, הציג הפרלמנט הבריטי משחק מחשב שמיועד לילדים, שבו השחקן ממלא את תפקידו של חבר פרלמנט מהשורות האחוריות כדי לגרום לילדים להבין עד כמה מסובך התפקיד. השחקנים יקבלו דירוג על פי איכות ההחלטות שיקבלו; בין השאר, הם יצטרכו להתמודד עם "להקת עיתונאים נובחים".

אף שבית משפט אסר על מיקרוסופט למכור את אופיס 2007, לאור העובדה המצערת שחלק ממנו נגנב מחברה אחרת, בירור מהיר העלה כי אף שמיקרוסופט הפסיקה למכור את המוצר באתר הבית שלה, ניתן למצוא אותו בשלל אתרי מכירות, בכללם אמזון. מיקרוסופט מסרה בתגובה כי אתרי המכירות רשאים למכור את העותקים של אופיס 2007, כל זמן שקנו אותם ממנה קודם לתאריך איסור המכירה, קרי שלשום.

   

תגיות

9 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

7.
תיקון: לינוקס לא "חינמית". לינוקס חופשית!
חופשי זה הרבה יותר טוב מחינם. חופשית זה אומר שהפיתוח שלה הוא תחת רישיון GPL (זה רק הגרעין של המערכת) וזה אומר (בקיצור נמרץ) שאתה יכול לעשות עם התוכנה כמעט הכל חוץ מלהפיץ את התוכנה עם שינויים שעשית לה וללא קוד המקור. וזה אומר שאתה יכול למכור לינוקס, למכור שרותים ללינוקס, למכור מחשבים עם לינוקס, לספק שירות שמבוסס על לינוקס וכו'. לכן, אם תתעקש על לינוקס לא חינמי - כזה שעולה כסף ויש לו "אבא ואמא חזקים" ו"תמיכה רישמית ומקצועית", תוכל למצוא את RedHat ואת נובל וקנוניקל מספקים לך אותו - גם לאירגון וגם לדסקטופ.
שלומי , השרון  |  13.01.10
לכל התגובות