אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
גם לאליהו מגיע צילום: שחף קיהן

גם לאליהו מגיע

למה למדינה, שמתכוונת למכור את מניותיה בבנק, מותר להציע מועמדים לדירקטוריון ואילו לשלמה אליהו לא?

14.01.2010, 07:31 | תומר זלצר

זה היה השבוע של יובל שטייניץ. לאחר שהמדינה מכרה שלשום 5% ממניות דיסקונט עלה שר האוצר לשידור בגלי צה"ל והתגאה בהישגו הגדול. כשנשאל על מכירת מניות בנק לאומי שבידי המדינה הבהיר שטייניץ כי אלו יימכרו עד סוף 2010, אך סירב לנקוב ביום או בחודש הספציפיים. את סוגיית רצונו של שלמה אליהו למנות את הנגיד לשעבר, ד"ר דוד קליין, לדירקטור ובהמשך ליו"ר דירקטוריון לאומי נפנף כ"עניין משפטי".

סוגיית מינוי היו"ר ומכירת אחזקות המדינה כרוכות זו בזו. שטייניץ וראש הממשלה בנימין נתניהו מעוניינים למנות לתפקיד אחד ממקורביהם רגע לפני ההפרטה - רצון שמנוגד לכל עקרונות ממשל תאגידי תקין ולמהות החומות הסיניות שנקבעו בחוק בין הפוליטיקאים לבין ועדת המניות של לאומי. לנתניהו ולשטייניץ יש כמובן אפשרות לנקוט צעד אחר, אמנם באיחור קל, ולהודיע כי אין להם כוונה להשפיע על מינוי יו"ר לאומי. אשרי המאמין.

עמדתו של אליהו

הטענה של אליהו, שקיבלה הכרה לראשונה בתשקיף שפרסם בנק לאומי באוגוסט, פשוטה. מדינת ישראל מחזיקה ב־11.5% מהמניות (1% יועבר לעובדים עם מכירתן), אליהו מחזיק ב־9.6% והציבור ב־78.9% האחרים. אליהו טוען שלאומי למעשה כבר מופרט, וכי אין לראות במדינה בעלת שליטה עקב שיעור אחזקותיה הנמוך.

למרות זאת, אליהו עשוי להיתקל בבעיה. עמדת בנק ישראל, שהובאה בתשקיף, קבעה כי הוא מתייחס ללאומי כאל תאגיד בנקאי שלפחות אחד ממחזיקי אמצעי השליטה בו הוא בעל היתר שליטה. כל 15 הדירקטורים בלאומי הובאו להצבעה באסיפה על ידי ועדת המניות. על פי פרשנות שקובעת כי מינוי יותר מ־50% מהדירקטורים נחשב אמצעי שליטה - ניתן להסיק, בניגוד לעמדת אליהו, כי המדינה היא השולטת בבנק.

המלאכה של בנק ישראל

אך בנק ישראל יעשה לעצמו מלאכה קלה מדי אם יטרפד את דרישת אליהו בנימוק זה בלבד. האם ההבדל הזניח כיום בין שיעור אחזקותיה של המדינה לזה של אליהו מצדיק את הפער הקיים במספר הדירקטורים - 15 לעומת אפס?

לאחר ששטייניץ הבהיר אתמול שוב כי המדינה תמכור את מניותיה בלאומי עד סוף השנה - עולות שאלות נוספות. האם רגע לפני ההפרטה ראוי שוועדת המניות מטעם המדינה תציע בכלל מועמדים? אולי צריך לבצע את ההפרטה לפני הכינוס הבא של האסיפה הכללית, שיתקיים בין יולי לאוקטובר השנה? האם 11.5% של המדינה שעומדים להימכר עדיפים על 9.6% של אליהו שרואה בבנק השקעה אסטרטגית לטווח ארוך? כל השאלות הללו ממתינות לתשובותיהם של נגיד בנק ישראל סטנלי פישר והמפקח על הבנקים רוני חזקיהו.

תגיות