אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי ל"כלכליסט" - כבוד השופט נמצא אשם: קובלנה חדשה נגד אמיר פישביין צילום: shutterstock

בלעדי ל"כלכליסט" - כבוד השופט נמצא אשם: קובלנה חדשה נגד אמיר פישביין

שלוש שנים כיהן עו"ד פישביין כשופט בבית הדין המשמעתי של לשכת עורכי הדין, עד שהורשע בעבירה אתית וכהונתו פקעה. מאז צבר עוד הרשעה וקיתונות של ביקורת משופטים. קובלנה חדשה חושפת איך המשיך להשתמש בתואר שופט כדי להעיד על "יושרו המקצועי". פישביין: "מדובר בטעות טכנית"

14.01.2010, 14:11 | ענת רואה

חוק לשכת עורכי הדין קובע כי שופט בבית הדין המשמעתי, שהורשע בעצמו בפני בית הדין, כהונתו תפקע לעשר שנים ממועד ההרשעה. באופן מפתיע, כפי שנודע ל"כלכליסט", לסעיף זה בחוק לא היה מודע מי ששימש במשך כשלוש שנים שופט בבית הדין הארצי של הלשכה - עו"ד אמיר פישביין. פישביין אף השתמש בתואר כשטען בתביעה אזרחית שהוגשה נגדו כי הכהונה בבית הדין מעידה על יושרו האישי והמקצועי. בגין השימוש שעשה בתואר שופט, אחרי שזה פקע, נגזרו על פישביין לפני כחודש, על ידי אותו בית דין, שמונה חודשי השעיה על תנאי לתקופה של שלוש שנים.

אלשיך: מטענות שהוצגו עולה תמונה ברורה וקשה של רשלנות , צילום: עמית שעל אלשיך: מטענות שהוצגו עולה תמונה ברורה וקשה של רשלנות | צילום: עמית שעל אלשיך: מטענות שהוצגו עולה תמונה ברורה וקשה של רשלנות , צילום: עמית שעל
עבר של נזיפות

פישביין מונה לתפקיד שופט בבית הדין המשמעתי בשנת 2004. הוא עורך דין מוכר יחסית בקהילה המשפטית, ושימש בעברו כמפרק חברת סילק ליין תעשיות. הוא משמש גם כבורר בתיקים שונים ובתפקיד היועץ המשפטי לאגודת הסופרים העבריים. נוסף על ההרשעות המשמעתיות, פישביין ספג כמה פעמים בשנים האחרונות ביקורת חריפה משופטים שדנו בתיקים שבהם הופיע. במאי 2007, לאחר שסיים את תפקידו כמפרק סילק ליין, שופטת בית המשפט המחוזי בתל אביב ורדה אלשיך כתבה כי מטענות שהוצגו בפניה "עולה תמונה ברורה וקשה של רשלנות חמורה לכאורה מצד המפרק הקודם, עו"ד פישביין". אלשיך כתבה כי פישביין התעלם מהחלטות בית המשפט, לא התייצב לדיון, וכי התנהלותו "נראית כהפרה מוחלטת של חובות הזהירות הבסיסיות ביותר שחב בעל תפקיד מכוח מינויו". בעקבות החלטה זו חויב פישביין בתשלום הוצאות בסכום של 30 אלף שקל.

ביקורת דומה נשמעה שוב בבית המשפט המחוזי בדצמבר 2007. השופט נסים ישעיה ביטל פסק בוררות של פישביין במחלוקת בין עיריית אופקים לבין חברת האוסף, לאחר שקבע כי הליכי הבוררות היו בלתי תקינים. ישעיה כתב "אין ספק כי התנהלותו של עו"ד פישביין ואופן ניהול הבוררות על ידו גרמו נזק של ממש ועיוות דין למבקשת (עיריית אופקים - ע"ר). דינה של המבקשת הוכרע בהליכי בוררות בלתי תקינים לחלוטין, ללא שניתנה לה הזדמנות לטעון טענותיה ולהציג ראיותיה, אשר נוהלו על ידי בורר שמינויו היה פגום מלכתחילה ונעדר הסכמה אמיתית של אחד הצדדים להתדיינות. זריזות היתר של עו"ד פישביין בניהול הבוררות פגעה אף היא קשות במבקשת ובזכויותיה".

במקרה נוסף, במרץ 2009, העבירה שופטת בית המשפט המחוזי יהודית שבח את פישביין מתפקידו כבורר בין עו"ד דביר כצמן לבין יפה לוי. זאת לאחר שקבעה כי לא הצהיר שהיתה לו הכרות מוקדמת עם לוי. שבח כתבה: "מדובר בנסיבות אובייקטיביות המחשידות את הבורר כנגוע בניגוד עניינים וכעשוי להיקלע לחשש של משוא פנים, גם אם מבחינה סובייקטיבית ייתכן שאין מדובר בחשש ממשי".

שתי הרשעות בשנתיים

אל אולם בית הדין המשמעתי של לשכת עורכי הדין נכנס פישביין, לראשונה בתפקיד הנאשם, בשנת 2007. במרץ של אותה שנה הוא הורשע בעקבות תלונה של לקוח נגדו, בטענה כי פישביין קיבל עליו תיק במצב של ניגוד עניינים. העבירות המשמעתיות שבגינן הורשע במקרה זה כללו קבלת תיק לייצוג בניגוד אינטרסים, הפרת חובת נאמנות ומסירות ללקוח, ועבירות של פגיעה בכבוד המקצוע והתנהגות שאינה הולמת עורך דין. העונש שהוטל עליו היה נזיפה ופקיעת כהונתו כשופט בבית הדין המשמעתי.

כאמור, ההרשעה לא מנעה מפישביין להמשיך להציג את עצמו כשופט בבית הדין. כתשעה חודשים בלבד לאחר ההרשעה, בדצמבר 2007, הוא הגיש בקשה לביטול פסק דין אזרחי בתביעה שהוגשה נגדו בבית משפט שלום בכפר סבא. בבקשה טען כי "יושרו האישי והמקצועי הולך לפניו, כאשר בין היתר מכהן עו"ד פישביין כשופט בבית הדין המשמעתי הארצי של לשכת עורכי הדין".

הפרטים הללו עולים מקובלנה שהוגשה נגד פישביין במאי 2009 לבית דין משמעתי. קובלנה זו גרמה לפישביין להיכנס בשנית לאולם בית הדין כשכובע הנאשם על ראשו. הפעם נטען כלפיו כי הציג את עצמו כשופט בבית הדין המשמעתי אף שידע את העובדות שלפיהן פקעה כהונתו בבית הדין בעקבות הרשעתו הקודמת. סעיפי האישום כללו טיעון עובדתי ומשפטי בידיעה שאינו נכון, התנהגות שלא הולמת עורך דין ופגיעה בכבוד המקצוע. על כתב הקובלנה חתום עו"ד עמוס ויצמן, רכז הקבילה המשמעתית במחוז תל אביב.

בתגובה לקובלנה טען פישביין בין היתר כי כהונתו של דיין אינה פוקעת אוטומטית עם הרשעתו בעבירה אתית. בהכרעת הדין המשמעתית שניתנה ב־16 בנובמבר 2009 נדחתה הטענה ופישביין הופנה לעיין בחוק לשכת עורכי הדין. לפני כחודש, ב־10 בדצמבר 2009, ניתן גזר הדין המשמעתי בשאלה זו. בגזר הדין נכתב כי התקבלו הסבריו של פישביין שלא היה ער לפקיעת כהונתו בבית הדין ולא היתה לו כוונה להטעות את השופט בעניין. עוד נכתב כי בשקלול כל הנסיבות הוחלט להסתפק בעונש של השעיה על תנאי. "אנו סבורים כי הנאשם למד את הלקח, וכי ניתן להשיג את ההרתעה הן כלפיו והן כלפי אחרים באמצעים פחות דרסטיים". כאמור, על פישביין נגזר עונש של השעיה על תנאי לתקופה של שמונה חודשים. העונש ימומש אם יעבור פישביין עבירה דומה בשלוש השנים הקרובות.

"לא בחוסר תום לב"

 

עו"ד פישביין מסר בתגובה כי למד על פסק הדין המשמעתי רק מפניית "כלכליסט": "בית הדין המשמעתי הכיר בעובדה שמדובר בטעות טכנית בעניין שולי להליך שנדון וכי העבירה לא נעברה על ידי בחוסר תום לב או במתכוון". אשר לביקורת השיפוטית נגדו מסר פישביין: "בעניינה של השופטת ורדה אלשיך מדובר בנקמנות אישית לאחר שסירבתי לאפשר פעולות שנועדו לכסות את חשיפת בעלה. אלשיך אף פעלה באופן בלתי חוקי כשהטילה עליי הוצאות; השופט ישעיה סירב לאפשר לי להשתתף בהליך או להגיש תגובה, וקבע כנגדי קביעות מבלי לשמוע את דבריי; הטענה בתיק שהתברר אצל השופטת שבח היא מופרכת ושקרית ולא ניתנה לי הזדמנות להגיב עליה". מדוברות בתי המשפט נמסר: "אין ולא היה כל קשר או ניגוד עניינים בין פישביין לבעלה של השופטת אלשיך".

תגיות