אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
קופות הגמל של כלל מובילות בשפל ובגאות צילום: shutterstock

קופות הגמל של כלל מובילות בשפל ובגאות

מבין הקופות הגדולות, תמר של כלל מובילה את טבלת התשואות ב־3 וב־5 השנים האחרונות. גפן היא המובילה של 2009, וגם בנטרול שנת הראלי מתברגות הקופות של כלל במקומות ראשונים

18.01.2010, 17:59 | הדר רז

בחודש דצמבר 2009 נע ממוצע התשואות שרשמו קופות הגמל בטווח של 0.3%–0.5% בלבד, אבל גם הנתונים החיוורים הללו לא הצליחו להעיב על השנה החלומית שעברה על הענף.

ב־2009 רשמו קופות הגמל הגדולות המנהלות יותר ממיליארד שקל תשואה חיובית ממוצעת של 31%, לאחר שב־2008 הן הציגו תשואות שליליות בשיעור דו־ספרתי. כאשר מסכמים את התשואות של השנתיים האחרונות מגלים כי קופות הגמל רשמו תשואה חיובית מצטברת של כ־7% בממוצע, ולמעשה רובן הצליחו למחוק את הפסדי 2008.

אלופות התשואות בקופות הגמל אלופות התשואות בקופות הגמל אלופות התשואות בקופות הגמל

מבין קופות הגמל הגדולות בולטות הקופות של כלל: קופת גפן סיימה את 2009 במקום הראשון עם תשואה מצטברת של 38% (ושל 12% בשנתיים האחרונות). אחריה ניצבות דש גמל - שסיימה את 2009 עם תשואה של כ־37% - וכלל תמר שהשיגה באותה עת תשואה של 36%. יש לציין כי דש גמל וכלל תמר נמנו עם הקופות שהובילו את טבלת התשואות ב־2008; כאשר בחמש ובשלוש השנים שהסתיימו בדצמבר 2008 הגיעה תמר למקום השני (מבין הקופות הגדולות).

שנת המראה

2009 היתה שנת מראה ל־2008: רוב המצטיינות של שנת הראלי לא התבלטו במיוחד בשנת המפולת הגדולה - ולהפך. מבין הקופות הגדולות, דוגמה טובה היא דש תגמולים: את 2008 סיימה הקופה במקום הראשון - עם תשואה שלילית של 13%, הישג במונחי השנה ההיא - אבל ב־2009 רשמה הקופה תשואה חיובית של כ־30% "בלבד", פחות מהממוצע של הקופות הגדולות. בשנתיים האחרונות עומדת התשואה המצטברת של הקופה על כ־13.7%. דוגמה נוספת היא מנורה מבטחים תגמולים, שהגיעה ב־2008 למקום השני בטבלת התשואות של הקופות הגדולות, אבל את 2009 היא סיימה במקום הלפני אחרון עם תשואה של 29% בלבד.

אלופות התשואות בקרנות ההשתלמות אלופות התשואות בקרנות ההשתלמות אלופות התשואות בקרנות ההשתלמות

גם קופת הגמל הגדולה בישראל, גדיש של פסגות שהיתה ממובילות התשואות ב־2008, הסתפקה שנה אחר כך בתשואה של 31.2% — נתון שלא הספיק לה כדי להתברג בין הקופות המובילות.

יוצאות דופן הן גפן ותמר של כלל ביטוח, שהצליחו כאמור לכבוש את טבלת התשואות ב־2009 וגם שנה קודם לכן נמנו עם הקופות המובילות. "אין ספק שגפן ותמר הן גולת הכותרת שלנו", אומר דן פנחסי, מנכ"ל כלל פנסיה וגמל. "את עיקר תשומת הלב הניהולית שלנו מיקדנו בקופות הללו והתוצאות מדברות בעד עצמן. נעשה כל מאמץ שהתשואות ימשיכו כך גם בעתיד".

מה היה סוד ההצלחה ב־2009?

"שני המרכיבים העיקריים היו המניות הגדולות ואיגרות החוב הקונצרניות. אנו עושים עכשיו סימולציית השקעות ל־2010, ואני מקווה שגם השנה נדע להמר על המכשירים שיניבו לנו תשואה עודפת".

תמר מובילה את טבלת התשואות המצטברות לשלוש וחמש השנים האחרונות. כיצד?

"כשאתה מנהל קופת גמל בהיקפים גדולים (כ־11.6 מיליארד שקל - ה"ר), אתה לא יכול לבצע שינויים תכופים בתיק, ולכן אתה צריך לבחור מרכיבי השקעה שבהם אתה מאמין לאורך זמן. חלק מהאסטרטגיה שלנו היא להישאר סולידיים, ולא להשתגע בהעלאת רמת הסיכון רק כדי ליצור תשואה עודפת".

"תשואות שלא יחזרו"

קופות הגמל הבינוניות, המנהלות נכסים בהיקף של חצי מיליארד עד מיליארד שקל, רשמו ב־2009 תשואה ממוצעת של כ־34%, ומתחילת 2008 ועד סוף 2009 עומדת התשואה המצטברת שלהן על כ־9% בממוצע. המנצחת הגדולה מבין הקופות הבינוניות היא אנליסט גמל כללי ב' שרשמה אשתקד תשואה של 94%. התשואה הגבוהה הספיקה לה כדי למחוק את ההפסדים החריגים של 2008, ולרשום תשואה מצטברת של כ־10% בשנתיים האחרונות.

שמואל לב, יו"ר משותף באנליסט, מציע להתבונן באיפוק - גם במפולת של 2008 וגם בהתאוששות המפתיעה של 2009: "התשואות של השנה שעברה אינן משקפות דבר. לא ראיתי תשואות כאלה ואני מנחש שגם לא נראה אותן ב־2010. צריך לחכות עשרות שנים כדי לראות תופעה שכזו, שנובעת משילוב של משבר, פאניקה - שגרמה לצניחת מחירים לרמה לא שפויה - והתאוששות.

"עם זאת", אומר לב, "התשואות הללו מתקנות את הסטטיסטיקה לגבי מוצרי החיסכון ארוך הטווח. בסוף 2008 לא מעטים אמרו כי קופות הגמל שמשקיעות במניות ובאג"ח קונצרניות מפקירות את כספי העמיתים. אבל עובדה שהגיע התיקון והדברים חזרו לקדמותם".

אנליסט גמל כללי ב' אכן חשופה בשיעור גבוה יחסית למניות ולאג"ח קונצרניות.

לב: "למרות ההלם שקיבלנו מצניחות השערים, לא נבהלנו והגדלנו אחזקות תוך כדי הירידות. התיקון שלנו היה חזק מהירידות, וכיום אנחנו ברמה גבוהה יותר משהיינו ערב המפולת. בשנה שעברה, ככל שהשערים הלכו ועלו, כך הקטנו את ההשקעות בניירות ערך תנודתיים ועברנו לנכסים סולידיים יותר".

"בוחרים טוב מאחרים"

"הדבר הבולט הוא", מציין לב, "ששיעור הנזילות בקופות שלנו עומד כרגע על כ־20%, וזאת מתוך ידיעה שהשערים הנמוכים מאוד חלפו ואינם. לדעתי, רמת הסיכון בקופות הרגילות שלנו דומה כעת לממוצע הסיכון בכלל השוק, ועדיין אנו יודעים לבחור נכסים טוב מאחרים. מלבד זאת, קופות גמל אחרות החליפו ידיים ובעלים, אבל אנליסט היא אחת היחידות שבה אפשר לייחס את ניהול הקופות לאותם אנשים לאורך כל השנים".

מבדיקת התשואות המצטברות בשלוש וחמש השנים האחרונות מתברר כי דש אקונומיסט מובילה את הקופות הבינוניות עם תשואות של כ־44% ו־116%, בהתאמה. ואולם ב־2009 הציגה הקופה תשואה של כ־28% "בלבד", עובדה אשר מציבה אותה בתחתית הטבלה של הקופות הבינוניות.

"גם אשתקד היו לקופה תשואות מדהימות", אומר ל"כלכליסט" אורן חנוכה, מנכ"ל דש גמל. "אין ספק שקופה שהיתה סולידית ב־2008, ושהחזיקה בנכסים נזילים ומדורגים יותר, לא תצליח ב־2009 כמו קופות אגרסיביות יותר. זו קופה במסלול הכללי אבל קצת יותר סולידית. היא נפתחה רק לפני חמש שנים, ומאחר שהיא היתה אז עם היקף נכסים נמוך, זה יהיה פחות נכון לבחון אותה בטווח הזמן הזה. באשר לטווח של שלוש שנים, הרי שברמת הסיכון־סיכוי מדובר במוצר מדהים, שאינו חשוף לכל הנכסים הלא סחירים שיש בהרבה קופות ותיקות אחרות".

חנוכה מוסיף כי "הגענו למשבר ב־2008 קצת יותר מוכנים מהתעשייה. אני לא מתיימר לומר שידענו לנבא אותו, אבל ידענו שרמת המחירים אז היתה גבוהה. להערכתי, 2010 תהיה רגועה מהשנתיים שחלפו, ובלי דרמות גדולות. השוק לא ימשיך לעלות באותם שיעורים, אך עדיין יש לא מעט מרכיבים של אי־ודאות. בסך הכל אנחנו די אופטימיים באשר ל־2010 ומרגישים בנוח עם מצב המשק הישראלי".  

כל המספרים של ענף הגמל

הקופות הגדולות המנהלות יותר ממיליארד שקל 

תגיות