אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תשואות קרנות הפנסיה: הראל מובילת התשואות ב-5 השנים האחרונות עם תשואה של 58% צילום: גלעד קוולרציק

תשואות קרנות הפנסיה: הראל מובילת התשואות ב-5 השנים האחרונות עם תשואה של 58%

פערי התשואות של תיקי הפנסיה ב־2009 משקפים את המחלוקת הניהולית בין מנהלי ההשקעות. "אותנו לא תמצאו מזגזגים בין 20% מניות ל־40%", אומרים בהראל. במגדל דווקא מאמינים בדינמיות: "בניהול השקעות של מחירים יחסיים אסור לשבת סטטית על נכסים"

19.01.2010, 13:12 | רחלי בינדמן

הישגי תיקי קרנות הפנסיה של חברות הביטוח בשנת 2009 שונים לחלוטין מהישגי תיקי ביטוחי המנהלים של החברות, למרות העובדה שהם מנוהלים על ידי אותם מנהלי השקעות. באופן מסורתי נחשבות קרנות הפנסיה כאפיק סולידי יותר מביטוחי המנהלים, בין השאר לנוכח העובדה ש־30% מתיק הנכסים שלהן מורכבים מאג"ח מיועדות, שמונפקות על ידי המדינה ונהנות מתשואה מובטחת של כ־4.8%.

 

בשנת 2009 נהנו עמיתי קרן הפנסיה מיטבית שבניהולה של כלל ביטוח מהתשואה הגבוהה ביותר מבין קרנות הפנסיה הגדולות. ניתוח אחזקות תיק ההשקעות של קרן הפנסיה, בניהולו של רועי יקיר, מעלה כי למעט עלייה קטנה בחשיפה למניות, לא חל שינוי מהותי בין מבנהו בין שלהי 2008, שיאו של המשבר, לסוף 2009, שנת הפריחה.

רועי יקיר. לא מזגזג, צילום: נועם וינד רועי יקיר. לא מזגזג | צילום: נועם וינד רועי יקיר. לא מזגזג, צילום: נועם וינד

לדברי יקיר, "לעומת ביטוחי המנהלים מחייב ניהול כספי הפנסיה חשיבה ארוכת טווח, וזאת בגלל המח"מ הארוך של ההתחייבויות בתיק. מסיבה זו אנחנו מקפידים שלא לבצע שינויים מהירים בתיק, ולעבוד לפי אסטרטגיה רב־שנתית. למעשה, כדי לשנות את אלוקציית הנכסים בתיק, אנו צריכים לשנות דרמטית את דעתנו על השוק, וזה רק במקרה שאנחנו צופים זעזוע חזק בשווקים. אנו משתדלים להיות עקביים ונקפיד לשמור על אלוקציה דומה גם בעתיד. בגדול אנו מאמינים שחשוב שיהיו בתיק מניות ואג"ח קונצרניות".

לעומת האסטרטגיה שנקטו בכלל, בקרן הפנסיה מקפת שבניהולה של מגדלננקטה במחצית 2009 אסטרטגיית ניהול שונה, שכללה הכפלת החשיפה המנייתית של התיק, אולם התיק עדיין השיג ביצועים חלשים.

לדברי יקיר, "ב־2008 חשבו במקפת שגם 2009 תהיה שנה קשה ולכן הקטינו חשיפה למניות. אולם באמצע שנת 2009 הם שינו את דעתם, ולכן הגדילו את החשיפה של התיק למניות. אנחנו לעומתם משתדלים להיות עקביים".

מקסום התשואה

ענת לוין. גמישה, צילום: עמית שעל ענת לוין. גמישה | צילום: עמית שעל ענת לוין. גמישה, צילום: עמית שעל

בחינת התשואות הארוכות טווח מעלה כי קרנות הפנסיה של הראלמובילות את התשואות בטווח של שלוש וחמש השנים האחרונות, כאשר הראל גלעד, הקרן הקטנה יותר של הראל, מובילה בטווח של שלוש שנים בעוד שהראל פנסיה מובילה בטווח של חמש שנים. במהלך 2009 הגדילה הראל את הרכיב המנייתי בתיקים מכ־13% לכמעט 20%.

עם זאת, לדברי אמיר הסל, מנהל ההשקעות של הראל, המחשבה שמניעה את הניהול היא שלא לזגזג, ולשמור על אסטרטגיית השקעה עקבית. "המדיניות שלנו בקרנות הפנסיה נשענת על חשיבה ארוכת טווח, והתוצאות בהתאם, בלי זגזוגים ושינויים תכופים. אנחנו לא מאמינים בלרוץ אחר השווקים, או להיבהל מירידות שערים, אלא מעדיפים לפעול על בסיס כלכלי ארוך טווח שימקסם תשואה", אומר הסל.

כאשר הוא נשאל מדוע התוצאות של הראל בביטוחי המנהלים היו חלשות יותר מהישגי קרנות הפנסיה, הוא מסביר כי "המדיניות שלנו בפנסיה ובביטוחי המנהלים דומה. כפי הנראה, מקור השוני הוא במתחרים, שעשו מהלכים מסוימים שצלחו יותר בביטוחי המנהלים". הסל מסיים בעקיצה למתחרים, ששינו את תמהיל הנכסים שלהם דרמטית: "אותנו לא תמצאו מזגזגים בין רכיב של 20% מניות בתיק ל־40%. אני לא מאמין ביכולת לחזות את השוק בטווח הקצר, וכל מחקר יוכיח זאת".

מנורה מבטחים, שהובילה את תשואות ביטוחי המנהלים, הציגה תוצאות חלשות יותר בקרן הפנסיה שבניהולה, קרן הפנסיה בעלת היקף הנכסים הגדול בענף. לדברי יוני טל, "תיק הפנסיה של מנורה כלל מרכיב נמוך יותר של נכסי סיכון מתיק ביטוחי המנהלים".

מדיניות דפנסיבית

קרן הפנסיה השנייה בגודלה בענף, מגדל בניהולה של ענת לוין, התברגה במקום האחרון ב־2009, וגם בטווח הארוך - של שלוש וחמש השנים האחרונות - הצליחה להשיג תוצאות בינוניות בלבד, וזאת לעומת הצלחתה בביטוחי המנהלים.

בקרנות הפנסיה נקטה לוין מהלך דומה לזה שנקטה בתיק ביטוחי המנהלים, שכלל הגדלה משמעותית של הרכיב המנייתי במחצית השניה של 2009 וזאת על חשבון המזומן והאג"ח הממשלתיות.

"היום ברור שאג"ח ממשלתיות לא נראות כהשקעה מבטיחה לשנים הבאות, כשהן מייצרות תשואה ריאלית שלילית. אז מה? נישאר באופן דווקני באותה אלוקציה? בניהול השקעות של מחירים יחסיים אסור לשמור על אלוקציות קבועות, ולשבת סטטית על הנכסים. לא להאמין באסטרטגיה כזו משמעו ויתור על ניהול תיק יעיל", אומרת ענת לוין.

לדבריה, "במהלך 2006 ו־2007 הבנו שאנו לא מקבלים פיצוי מספיק גבוה על הלוואות לתאגידים, וזאת ביחס לסיכון. מסיבה זו החלטנו להוריד את החשיפה הקונצרנית בתיק. הבנו שעדיף לנו לקנות מניות של התאגיד, ולקבל תשואה על ההון, במקום לתת הלוואה בפרמיה נמוכה ולהיות חשופים רק לסיכון".

לחצו כאן לראות את תשואות קרנות הפנסיה והתפלגות הנכסים

עוד עובדה שעולה מהנתונים היא שקרן הפנסיה הקטנה של הפניקס, שהתברגה ב־2009 במקום השלישי בטבלת התשואות, השיגה תוצאות נמוכות במיוחד בטווח של שלוש וחמש השנים האחרונות.

בתיק הנכסים של קרן הפנסיה של הפניקס בוצע במהלך 2009 מהלך של הגדלת המזומן וצמצום החשיפה לאג"ח הקונצרניות.

תגיות