אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סיכום 2009 בביטוחי המנהלים: שיאנית התשואות היא מנורה מבטחים עם 41% צילום: גלעד קוולרציק

סיכום 2009 בביטוחי המנהלים: שיאנית התשואות היא מנורה מבטחים עם 41%

אסטרטגיית ההשקעה באג"ח קונצרניות השתלמה למנורה בשנת 2009. לעומתה, מגדל שהשיגה את התשואות הנמוכות ביותר ב־2009, רשמה את ההישגים הגבוהים ביותר בשלוש ובחמש השנים האחרונות - 22% ו־52% בהתאמה - בעיקר בשל הגדלת החשיפה לאפיק המנייתי

19.01.2010, 13:13 | רחלי בינדמן

חברות הביטוח מסכמות את 2009 עם תשואות גבוהות בתחום ביטוחי המנהלים, זאת לאחר שאת השנה הקודמת - שנת המשבר 2008 - הם בוודאי יעדיפו לשכוח.

המנצחת האולטימיטיבית של 2009 בביטוחי המנהלים היא מנורה מבטחים. תחת שרביטו של מנהל ההשקעות יוני טל הצליחה מנורה להתברג בראש טבלת התשואות לאורך רוב חודשי השנה. יוני טל שמר על אסטרטגיית השקעה עקבית לאורך השנתיים האחרונות, שכללה חשיפה גבוהה לאג"ח קונצרניות, כולל אג"ח בעלות דירוגים נמוכים. טל לא נבהל מהעליהום התקשורתי והציבורי שבא בעקבות תשואות החסר שהציגו חברות הביטוח ב־2008, שמר על עקביות ואף הגדיל את חשיפת תיקי ביטוחי המנהלים לאג"ח קונצרניות שנסחרו במחצית הראשונה של 2009 במחירי מציאה.

כיום, בדיעבד, ניתן לראות שאסטרטגיית ההשקעות של יוני טל הוכיחה את עצמה, ומנורה השיגה למבוטחיה תשואה מצטברת של 40.5% מתחילת 2009. כאשר הוא מתבקש להסביר את התשואות המרשימות, יוני טל אומר כי "אני סבור כי אג"ח קונצרניות הן אחת ההשקעות היציבות הקיימות בשוק. התשואה המצטברת שנרשמה באפיק זה בשנתיים האחרונות מוכיחה שכמות מצבי חדלות הפירעון של התאגידים היה מינורי. אני שמח שאנו מובילים בתשואות 2009. להערכתי, הדבר נובע מהעובדה שהתיק שלנו היה בנוי טוב. דווקא כשהשוק ירד, קנינו בשוליים עוד נכסי סיכון".

טל מסביר כי תיק ההשקעות של מנורה מנוהל בזהירות, למרות ההשקעה בשוק הקונצרני. "אני מדגיש וחוזר, זה נכון שאג"ח קונצרניות יותר מסוכנות מאג"ח ממשלתיות, אבל פחות ממניות. אני חושב שניהלנו את הכסף בזהירות ולא ברחנו כשהשוק ירד. אנחנו שומרים על איזון נכון בתיק".

באשר למתחרים שמשנים את אלוקציית הנכסים, כלומר משנים את הפוזיציות בתיק בהתאם למגמות השוק, אומר טל: "מי שעושה קפיצות מטורפות - לוקח סיכונים יותר גדולים. למזלם של אלו שעשו כך, הסיכונים הללו לא התממשו. אנחנו, לעומתם, לא מנסים לתזמן את השוק, אלא שומרים על אלוקציה פחות או יותר קבועה".

יוני טל. עמד בלחץ, צילום: עמית שעל יוני טל. עמד בלחץ | צילום: עמית שעל יוני טל. עמד בלחץ, צילום: עמית שעל

ארי קלמן, מנכ"ל מנורה מבטחים, אמר ל"כלכליסט" כי "החל משנת 1992, עם יציאת הפוליסות המשתתפות ברווחים, ועד היום, מבוטחי מנורה נהנים מהתשואה הגבוהה ביותר בענף הביטוח וכך גם השנה. ניהול השקעות לפנסיה צריך להתנהל בזהירות, בסבלנות, בהתמדה ובמקצועיות וכך אנו פועלים ונמשיך לפעול לטובת לקוחות החברה".

בטווח הארוך

אולם, לצד בחינת הישגיה של מנורה ב־2009, בבחינת חיסכון ארוך טווח יש לייחס חשיבות גם לתשואות שהושגו בשלוש ובחמש שנים האחרונות. ואכן, מניתוח התשואות ארוכות הטווח עולה תמונת מצב מורכבת: חברת הביטוח מגדל, שהשיגה בשנת 2009 את התשואות הנמוכות ביותר, מובילה את התשואות המצטברות בשלוש ובחמש השנים האחרונות.

מגדל, תחת ניהול ההשקעות של ענת לוין, לא קפאה על השמרים, ובהתאם למגמות בשוק שינתה את ההשקעות בתיק הגדול שלה. בסוף 2008 ההשקעות במזומנים ובאג"ח ממשלתיות היו הרכיב הגדול ביותר בתיקי ביטוחי המנהלים של מגדל, כאשר ההשקעה באג"ח קונצרניות היתה הרכיב הקטן ביותר. תיק נכסים זה אפשר למגדל להציג לעמיתיה את ההפסדים הכי נמוכים בשנת 2008, זאת לעומת המתחרות.

אולם, בסוף 2009 תיק הנכסים של מגדל כבר נראה אחרת לחלוטין. במהלך השנה, וביתר שאת במהלך המחצית השנייה של 2009, הכפילה מגדל את היקף החשיפה שלה למניות, והפכה לחברה החשופה ביותר לאפיק ההשקעה הזה. הגדלת החשיפה למניות באה על חשבון צמצום היקף המזומנים שהיו בתיק.

לקראת סוף 2009 שינויים אלה באו לידי ביטוי בשטח, ומגדל חטפה למנורה את הבכורה. יש לציין כי מיד אחרי מגדל מתמקמת כלל ביטוח, תחת ניהול ההשקעות של רועי יקיר, עם תשואה נמוכה במעט בלבד.

לעומתן, חברת הביטוח הפניקסשבשליטת קבוצת דלק, מתקשה להתרומם מהבור שאליו נקלעה בשנת 2008, עת הציגה עבור משקיעיה את התשואה הגרועה ביותר. את שנת 2009 סיימה הפניקס במקום אחד לפני אחרון, ואילו בבחינת התשואה המצטברת שהשיגה בשלוש ובחמש שנים האחרונות היא מתמקמת במקום האחרון בטבלה. למעשה, בשלוש השנים האחרונות ייצרה הפניקס לעמיתיה בביטוחי המנהלים תשואה זעומה של 4.3% בלבד.

הבעיות של הפניקס

עקב האכילס של הפניקס היה חשיפתה למכשירים רעילים, שעמדו בבסיס המשבר הכלכלי העולמי, ועליהם ביצעה הפניקס מחיקות משמעותיות. דרור נגל, מנהל ההשקעות של הפניקס בשנה האחרונה, נכנס לתפקידו כשבידיו תיק השקעות בעייתי שאותו ביקש לנקות ולייצב. מסיבה זו, בניגוד למגמה של חברות הביטוח המתחרות, במקום להשתמש במזומן לרכישת אג"ח קונצרניות ומניות במחירי מציאה, במהלך 2009 הגדיל נגל את רכיב המזומנים בתיק, צמצם חשיפה להשקעות מסוכנות והוריד חשיפה לשוק הקונצרני.

בשבוע שעבר הודיע נגל על פרישתו מהתפקיד, כאשר גדי גרינשטיין, לשעבר מנכ"ל גאון שוקי הון, יחליפו.

מבין חברות הביטוח הקטנות, איילון ביטוח של משפחת רחמני מובילה את התשואות - הן ב־2009, והן בטווח של שלוש וחמש השנים האחרונות.

לחצו כאן בכדי לראות את תשואות ביטוחי המנהלים

 

תגיות