אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הערת אזהרה

הערת אזהרה

מדד ת"א 25 הפך ליקר יותר מהשווי הכלכלי של החברות הנמצאות בו

19.01.2010, 10:11 | אריה טל

שוק המניות הישראלי ממשיך לשבור שיאים, כאשר מרבית המדדים בתל אביב נסחרים בקירוב לרמת שיא של 24 חודשים. מדד ת"א־25 עלה בשיעור של 95% מנקודת השפל ב־23 בנובמבר 2008 ועד היום, ול־25 החברות הכלולות בו שווי שוק כולל של חצי טריליון דולר. באותה תקופה, מנקודת השפל של לפני 14 חודשים ועד היום, זינק מדד הבנקים ב־160%, מדד הנדל"ן עלה ב־143% ומדד חברות הטכנולוגיה, תל־טק 15, רשם עלייה של 114%.

 

המדד המוביל, ת"א־25, נמצא במרחק של כ־7% בלבד משיאו ההיסטורי אשר נקבע בשנות הצמיחה ה"שמחות" של הכלכלה הגלובלית, ולאור זאת עולות שאלות רבות לגבי הצדקתן של הרמות הנוכחיות. חששות המשקיעים מקבלים ביטוי בשווקים בימים האחרונים, דבר המתבטא בתנודתיות יומית ובירידה בנפחי המסחר (2.2 מיליארד שקל בשבוע האחרון לעומת 2.5 מיליארד שקל בשבוע שלפניו). עונת הדו"חות שבפתח עשויה לשפוך אור על ההתפתחויות הכלכליות במישור הריאלי ולספק לנו תשובות לגבי תמחור המניות בבורסה.

הפרמיה ירדה

נכון להיום, מבחינת שווי המניות הנסחרות במדד, תוך השוואה לתחזיות השוק, עולה כי מניות מדד ת"א־25 נסחרות עדיין בפרמיה על השוק. השווי הכלכלי של החברות, כפי שהוערך על ידי האנליסטים בשוק ההון, נמוך משווי השוק שלהן - ובמילים אחרות, מדד ת"א־25 יקר.

המודל "מעו"ף כלכלי" (ראו גרף) נקבע על ידי ההמלצות ומחירי היעד שהעניקו כלל האנליסטים בשוק המסקרים את המניות במדד ת"א־25. משקל המניות במדד זה תואם את משקלן במדד הייחוס.

בעקבות העצבנות בימים האחרונים ירד ההפרש בין שני המדדים מרמה של 55 נקודות (אשר ייצגה פרמיה של כ־4%) לפני שבוע לרמה של 17 נקודות. מדד ת"א־25 נסחר שלשום ברמה של 1,157 נקודות, והמדד הכלכלי עלה לרמה של 1,140, כך שמניות המדד נסחרות כעת בפרמיה של כ־1.45%.

כפי שניתן לראות על־פי ההפרש בין שני המדדים, הדיסקאונט במחיר המניות החל לקטון בדצמבר 2008, ומ־1 בדצמבר 2009 התהפכו היוצרות, ומניות ת"א־25 החלו להיסחר בפרמיה על שוויין.

עונת הדו"חות תכריע

ישנן כמה סיבות והערכות שיכולות להסביר את הפרמיה הנוכחית:

  • השוק צופה שיפור ברווחיות החברות ברבעון הרביעי של 2009 ובמהלך 2010, לאור ההתאוששות הכלכלית בעולם. עונת הדו"חות של הרבעון הרביעי בארה"ב ובמדינות משפיעות נוספות החלה כבר לפני כשבועיים, ואצלנו תיפתח בחודש פברואר. בינתיים נרשם סנטימנט מעורב בקרב המשקיעים בתגובה לדו"חות שפורסמו, עם נטייה שלילית.
  • אנליסטים לא מעטים מגלים כיום זהירות רבה בהערכותיהם, דבר אשר בא לידי ביטוי במתן הנחות שמרניות בתהליך הערכות השווי. קיימות הערכות מנוגדות לגבי ההתפתחויות במחצית השנייה של 2010, אך לגבי המחצית הראשונה של השנה יש קונצנזוס בנוגע להמשך הצמיחה.
  • המשך כניסת כסף מוסדי חדש (מקומי וזר). המעבר למניות נמשך בעיקר לאור היעדר אלטרנטיבות אחרות. מחזורי המסחר בשווקים במגמת עלייה.
  • כניסת משקיעים ספקולטיביים. מהלך זה בא לידי ביטוי במחזורים גבוהים במניות חיפושי הנפט והגז וכמובן במניות מתחום הביומד.

להערכתי, כיוון השוק בזמן הקרוב תלוי בעיקר בתוצאות החברות ברבעון הרביעי של 2009, הן לעומת תחזיות הרווח של החברות עצמן, והן לעומת תחזיות האנליסטים. המשך עדכוני תחזיות הרווח של החברות כלפי מעלה תלוי בתוצאות החברות ובהתפתחויות המיקרו־כלכליות.

תוצאות כספיות טובות ועדכוני תחזיות הרווח ימשיכו לתמוך בשוק המניות, בעיקר כל עוד הריבית במדינות המשפיעות נמצאת בשפל ואסטרטגיות היציאה (הריסון המוניטרי) של הבנקים המרכזיים בעולם נדחות.

הכותב הוא אנליסט ראשי באלומות־ספרינט בית השקעות. סקירה זו הנה אינפורמטיבית, ולא נועדה לשמש הצעה או המלצה לביצוע עסקה בניירות ערך

תגיות