אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מלחמת עולם - גרסת גוגל איור: רחלי שלו פלאוט

מלחמת עולם - גרסת גוגל

העימות האחרון והחריף בין גוגל לסין מוכיח דבר אחד: כשאין לך מה להפסיד, צא למלחמה

23.01.2010, 14:19 | עומר כביר

בימים אלה נמצאות במלחמה שתיים ממעצמות העל. מהצד האחד - סין, אחד הכוחות המדיניים והכלכליים החזקים שבנמצא; מהצד השני - גוגל, אולי הגורם החזק ביותר בעולם הטכנולוגיה, שכוחו והשפעתו עולים על אלה של מדינות רבות. והעילה למלחמה? לכאורה סוגיית זכויות האדם בסין. אבל בפועל הכל עניין של כסף. ובכל מה שקשור לסין, מדובר בהרבה כסף.

החזית נפתחה בשבוע שעבר בעקבות מתקפות מקוונות מצד גורמים בסין נגד חשבונות ג'ימייל של מתנגדי המשטר ופעילי זכויות אדם במדינה. בתגובה על "האלימות המקוונת" הודיעה גוגל שתפסיק לצנזר את תוצאות החיפוש בגרסה המקומית שלה בסין (בכתובת google.cn). זאת, בניגוד לתנאים שהציב הממשל הסיני לפעילות החברה במדינה. גוגל אף ציינה שייתכן שתיאלץ בסופו של דבר לסגור את משרדי החברה בסין.

אף שגוגל אמרה שבשבועות הקרובים תקיים דיונים עם הממשל הסיני כדי להגיע להסדר, עצם העובדה שהיא הכריזה על מהלכיה באופן פומבי - בניגוד לכללי הנימוס והחשאיות שמאפיינים את ההתנהלות שלה מול סין - מהווה מכה קשה לכבוד הסיני.

הטקטיקה שנקטה גוגל עד כה בכיבוש השוק הסיני לא הצליחה, ועכשיו היא עוברת למתקפה, איור: רחלי שלו פלאוט הטקטיקה שנקטה גוגל עד כה בכיבוש השוק הסיני לא הצליחה, ועכשיו היא עוברת למתקפה | איור: רחלי שלו פלאוט הטקטיקה שנקטה גוגל עד כה בכיבוש השוק הסיני לא הצליחה, ועכשיו היא עוברת למתקפה, איור: רחלי שלו פלאוט

ואכן, סין סירבה להתגמש. דובר של משרד החוץ הסיני אמר השבוע: "חברות זרות חייבות לכבד את החוק הסיני, ולעמוד באחריות החברתית שנדרשת מהן. גוגל אינה יוצאת דופן".

גוגל, מצדה, הודיעה ביום שלישי על הקפאת ההשקה בסין של נקסוס 1, הטלפון הסלולרי החדש שלה. החברה אף פנתה לחבר קונגרס רפובליקני לצורך קידום הצעת חוק שתטיל סנקציות על חברות אמריקאיות שייכנעו לתכתיבים מסוימים של הממשל הסיני. וזו רק ההתחלה.

מרגע שנורתה יריית הפתיחה התעטפה גוגל באצטלה של הגנה על זכויות האדם בסין. לכאורה אין זה צעד מפתיע, שכן מוטו החברה הוא Don't be evil. אבל סין היא אחד השווקים בעלי הצמיחה המהירה בעולם, והמדינה נחשבת ליעד עסקי אטרקטיבי במיוחד. ואולם, למרות מאמצים אין ספור וכספים רבים שהשקיעה בארבע השנים האחרונות, גוגל לא הצליחה להדיח מצמרת מנועי החיפוש בסין את מנוע החיפוש של חברת baidu, שמכונה "גוגל הסינית". סין נותרה אחד המקומות היחידים בעולם שבו לא שולטת גוגל ביד רמה בתחום החיפוש.

משהבינה שהטקטיקה שנקטה עד עכשיו לא תצלח, פנתה גוגל לעימות עם ממשלת סין. במקרה הטוב (והלא סביר), הסינים ייכנעו לדרישות גוגל והחברה תזכה ליתרון תחרותי משמעותי ביותר. במקרה הרע (והלא סביר גם כן), היא תעזוב לחלוטין את השוק הסיני אך תשפר את תדמיתה, שנסדקה בשנים האחרונות. ובמקרה הסביר, הממשל הסיני יסכים לוויתורים קלים, וגוגל תזכה ליתרון תחרותי קל ולתדמית משופרת בהרבה.

בדרך תנסה גוגל גם לפגוע במתחרותיה האמריקאיות בשוק הסיני, יאהו ומיקרוסופט, ולהצר את צעדיהן; למטרה זו בדיוק נועדה הצעת החוק שבה היא תומכת. ואם מישהו עוד צריך הוכחה שהכל ביזנס בסיפור הזה, מספיק להיזכר שב־2006, כשרק החלה לפעול בשוק הסיני והיתה מלאת תקווה, גוגל התנגדה במרץ לאותה הצעת חוק, מחשש שזו תמנע את כניסתה לשוק המפתה והרווחי הזה.

תגיות

8 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

8.
לא יודע אם אתה עובד בשביל הסינים - אבל בטח אינך רואה את הרשעים האמיתיים
לא יודע אם אתה עובד בשביל הסינים, אך הנה המילון המחשבתי "המעניין" שלך חנק של חופש הדיבור וביטול חופש המידע = "הסטנדרטים החמורים" (זה נשמע ממש מצויין - כי סטנדרט זוהי מילה המציינת ביקורת למען איכות, וכך נהפך בלשונך חנק של חופש המידע ל "איכותי" במושגים שלך) . חברה באידו שחונקת את חופש המידע ומסיעת להרג הסינים המתנגדים לשלטון - אצלך היא מופת ודוגמה לחיכוי. - שמנו לב, אתה כותב את זה לא רק נגד גוגל - אלא בעיקר בעד הממשלה הסינית....
מיכאל  |  25.01.10
7.
לא יודע אם גוגל רשעים, אבל בטוח שהם צבועים
כל עוד הם יכלו לספק תוצאות חיפוש קצת פחות מצונזרות משל באידו, גוגל היו מרוצים מעצמם. אמנם לבאידו היו יותר משתמשים, אבל גוגל קיוו שעם הזמן הסינים ילמדו את היתרונות של גוגל. בשנה האחרונה הממשל הסיני התחיל להכריח את גוגל לעמוד בסטנדרטים החמורים של באידו, וכך גוגל איבדה את היתרון המסויים שהיה לה בתחרות. לאור זה לא היה לגוגל שום סיכוי לעבור בעתיד את אחוזי השימוש של באידו, וכך נולד התיסכול שלהם שהוביל לפרשה הנוכחית (מישהו באמת חושב שהסינים התחילו לפרוץ למחשבים של גוגל רק בחודשים האחרונים?)
קונפוציוס , צ'ופו  |  24.01.10
5.
הכתב והמגיבים "חפים" מכל מושג בהיסטוריה: הדמוקראטיה נולדה מקפיטליזם החופשי
כל מי שלמד (וזוכר כמובן) שעתיים על התהוות הדמוקראטה בצרפת ובאנגליה יודע שלמעשה הדמוקראטיה הפרלמנטרית היא ביתם האהובה של הקפיטליזם והזעיר בורגנות - למעשה המהפכה הצרפתית נסובה (ואף מומנה ונתמכה) ע"י בעלי עסקים וסוחרים שנמאס להם מהשחיתות וחוסר שוויון שלהם לאצולה הגבוהה שששלטה ונהנתה מזכויות יתר כלכליות (כמו היום המפלגה בסין...) וסחרה ברשיונות לעסקים וזכיונות מסחר (כמו היום בסין...) העקרון Lesse passe , Lesse fair (חופש מעבר של אנשים וסחורות וחופש העיסוק בעסקים) היה מה שדרש הקפיטליזם הנולד והמתחזק - דומה לעקרון Freedom of information of שגוגל דורשת היום- שכן המסחר של גוגל הוא במידע - וכמו אז לסחורות כך היום ה"אצולה הקומוניסטית" בסין מגבילה באי-מתן רשיון לחופש מעבר המידע.  לא אאריך בפרטים על התהוות הבית התחתון והעיקרי של הפרלמנט הבריטי - די לציין שהפרלמנט הבריטי האמיתי הורכב מסוחרים גדולים וראשי הגילדות שדרשו השתתפות בשלטון מ האצולה וכך למעשה הקפיטליסטים נזקקו לדמוקראטיה וכפו אותה על השלטון. אכן גוגל זקוקה לחופש מסחר במידע ולכן נלחמת (למטרוטיה ) על הרחבת הדמוקראטיה בסין. ואם תרימו את המבט לרוסיה תראו שפוטין חונק בו-זמנית את העסקים הקטנים ואת חופש המידע שם.
מיכאל קר , רחובות  |  24.01.10
לכל התגובות