אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי ל"כלכליסט": חברת הביומד של זוכי פרס נובל מונפקת בת"א צילום: רוני שיצר

בלעדי ל"כלכליסט": חברת הביומד של זוכי פרס נובל מונפקת בת"א

פרוטאולוג'יקס, שמובילי הפיתוח של מוצריה הם חתני פרס נובל לכימיה פרופ' אברהם הרשקו ופרופ' אהרון צ'חנובר, תונפק בבורסת ת"א לפי שווי של כ-35 מיליון דולר. טבע מחזיקה בכ-20% מהחברה והצילה אותה מקריסה

25.01.2010, 06:56 | גולן חזני

שלוש שנים לאחר שהנפיקה את ביוליין, ענקית הגנריקה טבע מנפיקה בבורסה בתל אביב עוד חברה מפורטפוליו ההשקעות שלה. ל"כלכליסט" נודע כי חברת הביופרמצבטיקה פרוטאולוג'יקס, שבה, לפי ההערכות, מחזיקה טבע בכ־15%-20%, הגישה תשקיף לרשות ניירות ערך לקראת הנפקה ראשונה בבורסה.

פרוטאולוג'יקס מבקשת להנפיק לפי שווי חברה של 40-30 מיליון דולר על בסיס דו"חות 2009. מסתמן כי את ההנפקה תוביל כלל חיתום.

מלבד טבע, גם קרנות ההון סיכון קונקורד, אתגר וגיזה השקיעו בפרוטאולוג'יקס. מאז הוקמה החברה ב־1999 היא גייסה 33 מיליון דולר, 5 מיליון דולר מהסכום גויס מטבע.

בעלי מניות נוספים בחברה הם פרופ' שלמה בן חיים ושותפו לואיס פל, שאף תפקד בעבר כדירקטור בחברה. פרופ' בן חיים חתום על כמה אקזיטים גדולים שביצע בעבר בחברות ביוטכנולוגיה. לאחרונה הקים בן חיים קרן השקעות בתחום בשותפות עם דן זיסקינד, לשעבר סמנכ"ל הכספים של טבע.

פרוטאולוג'יקס עוסקת בפיתוח תרופות הקשורות לתפקוד מערכת היוביקוויטין (Ubiquitin) בגוף, מערכת שאחראית לניטור תקלות בתא ופעילותה קשורה למחלות כגון סרטן, אלצהיימר ופרקינסון. מרכז החברה נמצא בארצות הברית ופעילויות המחקר והפיתוח מתבצעות בישראל.

עם חברי המועצה המדעית של החברה, נמנים שני חתני פרס הנובל לכימיה פרופ' אברהם הרשקו ופרופ' אהרון צ'חנובר. השניים זכו בפרס ב־2004 בעקבות גילוי מערכת היוביקוויטין, שעליה מבוססת הפעילות של פרוטאולוג'יקס.

בשנת 2004 עברה החברה משבר קשה, שבעקבותיו נאלצה לפטר את כל העובדים ולחסל את כל עסקיה. אולם, שלושה ימים לאחר סגירתה זכו צ'חנובר והרשקו בפרס הנובל, והחלה ביקורת ציבורית נוקבת על סגירת חברה שפועלת בתחום שעבורו קיבלו המדענים הישראלים את הפרס היוקרתי. כחלק מהמאמץ להציל את החברה החליטו טבע וקרן אורום של מוריס קאהן להשקיע בה. במקביל, באותה עת חתמו פרוטאולוג'יקס וטבע על הסכם אסטרטגי ראשון, ששינה את תחום ההתמקדות של פרוטאולוג'יקס מחקר האיידס לחקר ופיתוח תחום הסרטן. ב־2008 התהדק הקשר בין השתיים, כשהחברה חתמה עם טבע על הסכם רישיון בלעדי לפיתוח, שיווק ומכירת תרופות חדשות למחלת הסרטן.

תגיות