אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ענקיות במבחן: בנק אוף אמריקה נפטר מהחוב - מבט אופסימי צילום: יונתן קסלר

ענקיות במבחן: בנק אוף אמריקה נפטר מהחוב - מבט אופסימי

הבנק הגדול בארה"ב החזיר את כספי הסיוע שקיבל מהממשל אבל מעריך שיחלפו כמה רבעונים עד שיחזור לרווחיות "נורמלית". כלכליסט מנתח את שיחות הוועידה של חברות הענק. כתבה שנייה בסדרה

27.01.2010, 13:53 | ענת ציפקין

בשנתיים האחרונות מגזר הבנקאות היה אחד הרגישים - אם לא הרגיש ביותר - לפגעי המשבר הכלכלי העולמי. משכך, קיים מתאם גבוה בין קצב ההתאוששות העולמית לתוצאות הכספיות של רוב הבנקים הגדולים בעולם. אין ויכוח באשר לעוצמתו של הראלי בשוקי המניות שהחל בארצות הברית במחצית השנייה של מרץ 2009, אך קיימת מחלוקת ברורה באשר למצבה של הכלכלה הריאלית - ולכך תהיה השלכה ברורה על ביצועי הבנקים ברחבי העולם.

"כלכליסט" ממשיך לנתח את שיחות הוועידה למשקיעים שמקיימות מובילות השוק אשר מפרסמות בימים אלו את תוצאות 2009. הפעם נתמקד בבנק אוף אמריקה, וננסה ללמוד ממנו על עתידו של מגזר הבנקאות האמריקאי בפרט, ושל כלכלת ארה"ב בכלל ב־2010.

לפני שמישירים מבט קדימה אל העתיד, כדאי להיזכר בחבטה העזה שספגו הבנקים האמריקאיים בשנתיים האחרונות, אשר איימה על יציבות הכלכלה העולמית. בשיאו של המשבר בספטמבר 2008 קרס בנק ליהמן ברדרס וכתוצאה מכך הלווה הממשל האמריקאי לפחות 700 מיליארד דולר למגזר הבנקאות - במסגרת תוכנית הסיוע "TARP". כך ניצלו גופים רבים מגורל דומה לזה של ליהמן ברדרס.

אבל הלוואות יש להחזיר, והסעיף העובר כחוט השני בכל דו"חות הבנקים המסכמים את 2009 הוא החזר החוב לממשל האמריקאי.

סעיף זה ניצב כאבן ריחיים על צווארם של הבנקים, ורק ברבעון הרביעי של 2009 החזיר בנק אוף אמריקהכ־4 מיליארד דולר מכספי הסיוע שקיבל. ב־2009 כולה החזיר הבנק את מלוא החוב לממשל בסכום של 45 מיליארד דולר.

החזר ההלוואה גרם לבנק לרשום הפסד של 5.2 מיליארד דולר ברבעון הרביעי של 2009, שנוסף להפסד בגובה של 2.2 מיליארד דולר ברבעון שלפניו.

עם זאת, בנטרול אותה הפרשה חד־פעמית בגובה 4 מיליארד דולר מתכווץ ההפסד ברבעון הרביעי ל־194 מיליון דולר בלבד. תחום הבנקאות להשקעות היה הרווחי ביותר ברבעון הרביעי, אך תחומי האשראי (הצרכני והקמעונאי) והמשכנתאות עדיין מסבים לבנק אוף אמריקה הפסדים כבדים. רק ברבעון הרביעי הפריש הבנק 10.1 מיליארד דולר על הפסדי אשראי.

מגמות חיוביות

בשיחת הוועידה שנערכה לרגל פרסום התוצאות הוקדש מקום נכבד לעתיד הצפון לבנק אוף אמריקה - הבנק הגדול בארה"ב במונחי היקף נכסים. המנכ"ל ונשיא הבנק בריאן מויניהן, שנכנס לתפקידו רק בתחילת החודש לאחר התפטרותו של קנת' לואיס, אמר בשיחה למשקיעים שהוא מזהה כמה מגמות חיוביות שהחלו ברבעון שעבר, ושעתידות להשפיע גם על תוצאותיו העסקיות של הבנק ברבעונים הקרובים.

"איכות האשראי מתחילה להתייצב ואולי אף להשתפר", הסביר מויניהן. "ברבעון הרביעי הורדנו את היקף ההפסדים הנובעים מאשראי שניתן ללקוחות ב־1.6 מיליארד דולר לעומת הרבעון שלפניו. נתון זה מחזק את הערכתי מחודש אוקטובר שלפיה שיא הפסדי האשראי כבר מאחורינו".

מויניהן ציין גורם נוסף שהשפיע לטובה על התוצאות והוא השיפור במצבם של השווקים הגלובליים, גורם שהעלה את היקף ההכנסות מתחום הבנקאות להשקעות במחצית השנייה של 2009 . "מלבד זאת", ציין המנכ"ל, "חלה עלייה בהיקף הפעילות הפיננסית של לקוחותינו. מגמה זו השתקפה ברבעון הרביעי בצמיחה בהיקף העמלות בתחומי ניהול הנכסים והברוקראז', וכן בעלייה בקצב הפתיחה של חשבונות בנק חדשים".

עם זאת, מויניהן הקפיד להדגיש כי המשבר הכלכלי ממשיך לתת את אותותיו, והדבר מתבטא בהפחתת ההוצאות של הצרכנים האמריקאים ובפעילות מועטה בתחום הנדל"ן, בעיקר המסחרי. "הביצועים החזקים באותם מגזרים שלהם אנו חשופים נוטרלו במידה מסוימת עקב ההשלכות השליליות של המשבר בתחום האשראי, המסחרי והצרכני", הסביר.

אבטלה מעיקה

"שמנו לב", המשיך מויניהן, "שהתאגידים הגדולים שעובדים איתנו ממשיכים להיות זהירים מאוד, ועדיין לא הגיעו לרמת הפעילות העסקית האופיינית להם". את הגאות בשוקי ההון הסביר המנכ"ל בכך שרוב הגופים האמריקאיים העדיפו להתממן באמצעות הנפקת איגרות חוב וניירות ערך אחרים, במקום לקחת הלוואות בנקאיות חדשות.

המנכ"ל הטרי הרחיב את היריעה ואמר כי בחצי השנה האחרונה חל שיפור ברור בקרב אינדיקטורים כלכליים רבים, הן ברמה הלאומית והן ברמה הגלובלית, מה שכפי הנראה מרמז על כך ששיא השפל כבר חלף. "בנק אוף אמריקה", הכריז המנכ"ל, "חוזה כי שיעור הצמיחה הגלובלי יעמוד השנה על כ־4% - ובהובלת השווקים המתעוררים. התמ"ג האמריקאי יצמח בכ־3%".

גם במקרה זה מנה מויניהן את ההשלכות השליליות של המשבר הכלכלי. הוא אמנם מצפה לשיפור בשוק העבודה האמריקאי במחצית הראשונה של 2010, אך לצד זאת הוא הקפיד להזכיר כי "שיעור המובטלים עדיין גבוה, והוא ימשיך להכביד הן על היקף הצריכה של משקי הבית והן על היקף הצמיחה הכלכלית".

לגבי תחום הדיור אמר מויניהן כי "בחודשים האחרונים חלו יציבות ואולי אף שיפור זעום במחירי הבתים ב־20 הערים הגדולות בארה"ב, אבל אני חושש מגל חדש של עיקולים שעלול לשנות את התמונה".

"היציבות היחסית שנרשמת במחירי הנדל"ן, לצד ההתאוששות בשוקי ההון, גרמה לשיפור ניכר במצבם של משקי הבית", המשיך מויניהן. "עם זאת, המאזנים של משקי הבית הפחות אמידים עדיין בעייתיים, ונטל האשראי שהם לקחו בשנים קודמות עדיין כבד מאוד", סייג המנכ"ל.

גם כשמויניהן נדרש לסכם את דבריו, הוא איננו נוטש את נקודת המבט הזהירה: "אמנם חל שיפור במצב התעשייה, ורוב המגזרים במשק האמריקאי מתאוששים, אבל קצב ההתאוששות עודנו אטי, ולכן כלכלת ארה"ב עדיין שברירית ופגיעה".

אטיות ואורך רוח הם ככל הנראה שם המשחק. "אמנם חלה התייצבות בכלכלת העולם בכלל ובכלכלת ארה"ב בפרט", העריך מויניהן, "ונכון שהשווקים נפתחו ושהסנטימנט בקרב משקי הבית הולך ומשתפר, אבל יעברו עוד כמה רבעונים עד שבנק אוף אמריקה יוכל לחזור לרמה נורמלית של רווחיות".

תגיות