אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הפרקליטות לא מוותרת: הוגש ערעור לעליון בפרשת הדסק הצרפתי צילום: בלומברג

הפרקליטות לא מוותרת: הוגש ערעור לעליון בפרשת הדסק הצרפתי

הערעור הוא על פסק הדין של המחוזי בתל אביב שזיכה את מנהלת הדסק הצרפתי בבנק הפועלים ולקוחות צרפתיים של הבנק מעבירה של הלבנת הון

28.01.2010, 14:36 | איתי הר אור

הפרקליטות נלחמת על יוקרתה: פרקליטות המדינה הגישה היום (ה') לבית המשפט העליון ערעור על פסק הדין בפרשיית "הדסק הצרפתי" כחלק מפרשת הלבנת ההון בבנק הפועלים. הערעור הוא על פסק דינו של בית המשפט המחוזי בתל אביב אשר זיכה באמצע ספטמבר את מנהלת הדסק הצרפתי בבנק הפועלים, וכן לקוחות צרפתיים של הבנק, מעבירה של הלבנת הון. מדובר בעבירה החמורה פחות שבחוק, היא עבירת אי-הדיווח.

בערעור, טוענת פרקליטות המדינה כי בית המשפט המחוזי טעה בכך שזיכה את הנאשמים אף על פי שלטענת הפרקליטות הוכח כי הנאשמים ידעו שהם מוסרים פרטים כוזבים לעניין חשבון הבנק שלהם כדי לסייע להם, לטענתם, להתחמק מרשויות המס בצרפת, וכי הנאשמים ידעו שאותם פרטים כוזבים ילוו את החשבון גם בכל דיווח עתידי של בנק הפועלים לרשות לאיסור הלבנת הון, ולכן גרמו בהכרח לדיווח כוזב של הבנק לרשות לאיסור הלבנת הון.

בערעור נטען, כי בית המשפט המחוזי טעה כאשר נתן משקל לעובדה שהמטרה של הנאשמים (ואולי אף מדיניות הבנק) הייתה התחמקות מרשויות המס בצרפת, שכן אף בלא קשר לחומרה זו בהתנהלותם, בפועל הם גרמו לבנק לדווח דיווח כוזב גם לרשות לאיסור הלבנת הון בארץ.

הנאשמים בערעור הם קרן ללום, מי שהייתה מנהלת קשרי הלקוחות בדסק, ולקוחות הסניף אלכסנדר ופלורנס גאווי וחברת רנקו אסוסיאטס, שהואשמו בהעברת מידע כוזב לרשות לאיסור הלבנת הון. הטענה המרכזית בכתב האישום המקורי היתה כי הטיפול בלקוחות הצריך דיווח לרשות איסור הלבנת הון וכי עצם הטיפול הבנקאי נעשה כדי להסתיר את הזהות של הלקוחות. לעומתם, נגד דוד אבוטבול שהיה גם הוא בכיר בדסק הצרפתי, לא הוגש ערעור.

הפרקליטות טוענת כי מנהלת הדסק הצרפתי ידעה שאין לה כל דרך לדעת בוודאות מה המקור האמיתי של הכספים, כי גם בלי קשר לכך – היא לא העבירה את כל המידע המהותי והרלוונטי לממונים עליה בבנק, והייתה מודעת לכך שמעשיה הם הלבנת הון, והם משבשים את הדווחים התקינים של הבנק לרשויות המוסמכות המופקדות על בירור החשדות להלבנת הון.

עוד טוענת הפרקליטות כי בית המשפט המחוזי טעה שעה שהתייחס לעבירת אי-הדיווח על הלבנת הון כעבירה שלא טמון בה כביכול "כל פגם מוסרי ורוע". בערעור נטען כי מדובר בעבירה שכרוך בה מעשה מרמה ברור וחד משמעי ושאכיפתה של עבירה זו מקדמת את האינטרס הציבורי החשוב של המאבק בפשיעה החמורה, כחלק מהצטרפותה של ישראל למאבק הבינלאומי בהלבנת הון.

פרשת הדסק הצרפתי היא כאמור אחת משלוש פרשיות של פרשת הלבנת ההון בבנק הפועלים. שתי פרשיות נוספות הן הדסק הרוסי ופרשת ארקדי גאידמק וחברת פועלים נאמנויות. זיכוי הנאשמים בפרשת הדסק הצרפתי היווה מכה קשה לפרקליטות באחד מתיקי הדגל שלה בשנים האחרונות, ורבים העריכו כי הזיכוי יקשה מאוד על הצלחה בשני התיקים הנוספים, ובעיקר בפרשת הלבנת ההון במעורבותו של ארקדי גאידמק. מבחינתם של כל הצדדים מדובר במהלך בעל חשיבות רבה שכן כעת יאלץ בית המשפט העליון לקבוע הלכות מחייבות כלפי אירועים של הלבנת הון לכאורה בשנים 2002 - 2003 עת נכנס לתוקפו חוק איסור הלבנת הון.

על הערעור חתום המשנה לפרקליט המדינה (לעניינים פליליים) עו"ד יהושוע (שוקי) למברגר, דבר אשר יש בו לרמז לחשיבותו של הערעור ומשקלה הרב של התוצאה שתינתן מלפני בית המשפט העליון.

קרן ללום יוצגה בבית המשפט המחוזי על ידי עו"ד יהודה וינשטין, ומשמונה וינשטיין לתפקיד היועץ המשפטי לממשלה מייצגים אותה כעת עוה"ד אלי זהר ואיתן מעוז. אלכסנדר גאווי מיוצג על ידי עו"ד יחזקאל ביניש ואילו רעייתו פלורנס גאווי מיוצגת על ידי עו"ד אמנון שמחוני. דוד אבוטבול שנגדו כאמור לא הוגש הערעור, יוצג על ידי עו"ד נתי שמחוני.

תגיות