אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אמריקאי ואירופי משקיעים בקרנות. מי יעדיף להסתכן יותר? צילום: בלומברג

אמריקאי ואירופי משקיעים בקרנות. מי יעדיף להסתכן יותר?

הקרנות המנייתיות באירופה היו שיאניות הגיוסים ב־2009 עם סכום של 90 מיליארד יורו. בארה"ב רוב הכספים זרמו לקרנות האג"ח

31.01.2010, 15:38 | פנחס לנדאו וטלי אילון־מצר

ראשית 2009 בענף קרנות הנאמנות הגלובלי התאפיינה במגמה של חוסר אמון מצד המשקיעים. אולם, ככל שהזמן עבר השתנתה המגמה כאשר עוד ועוד כספים הוזרמו לענף. בסיכום שנתי, אפיק ההשקעה הבולט באירופה היה הקרנות המנייתיות, לעומת מגמה שונה לחלוטין בארה"ב, שבה עיקר הכסף שנכנס לענף זרם לקרנות האג"ח.

האירופים מחפשים סיכון

הראלי שפקד את שוקי המניות בעולם ב־2009 לא פסח על השוק האירופי. משקיעי קרנות הנאמנות המקומיים לא רצו לוותר על חלקם במירוץ, והדבר בא לידי ביטוי בהיקף הכספים הגדול שזרם לענף. במהלך 2009 הוזרמו לא פחות מ־90 מיליארד יורו לקרנות המנייתיות, והיקף נכסי הקרנות עלה בתקופה זו ב־500 מיליארד יורו והגיע לסך של טריליון וחצי יורו.

קרנות אלו רשמו במשך השנה זינוק ממוצע של 49%, וזאת לאחר שהפסידו 48% בממוצע ב־2008. בחינת עומק של ההשקעות בענף הקרנות המנייתיות (על פי קטגוריות ההשקעה של חברת המחקר Morningstar) מעלה כי לא פחות מ־26 מיליארד יורו הופנו לקרנות המתמחות בשווקים מתפתחים - אסיה וסין - אפיקים המצביעים על נכונות המשקיעים להגדיל את רמת הסיכון שלהם.

לעומת זאת, 13 מיליארד יורו הופנו לקרנות המתמחות במניות של חברות גדולות, מה שמצביע על רצונם של חלק מהמשקיעים להפחית סיכונים. לצד זאת, 10 מיליארד יורו שזרמו לאפיק המתכות היקרות ומשאבי הטבע יכולים להעיד לכאורה על פחדים שהריצו את המשקיעים הללו לתחום הנחשב מפלט בטוח.

גם לשוק האג"ח האירופי היתה בחודשים האחרונים עדנה, כאשר הוזרמו אליו במהלך השנה החולפת 45 מיליארד יורו - מחצית מהסכום שהופנה למניות. היקף נכסי קרנות האג"ח באירופה עלה בתקופה זו בכ־100 מיליארד יורו והסתכם ב־823 מיליארד יורו. התשואה הממוצעת של קרנות האג"ח ב־2009 היתה 9% לעומת הפסד ממוצע של 4.5% לפני שנה.

גם באפיק זה ניכרת מגמת חיפוש אחר תשואה גבוהה יותר וסיכון גבוה יותר. כספים נפדו מקרנות אג"ח מדינה ועברו לאג"ח קונצרניות, לאג"ח בסיכון גבוה (High Yield) ולאג"ח שווקים מתפתחים. האפיק היחיד באירופה שממנו נפדו.

ב־2009 כספים הוא הקרנות הכספיות. לעומת צבירה חיובית של 49 מיליארד יורו ב־2008, נמשכו השנה מאפיק זה לא פחות מ־65.6 מיליארד יורו.

לעומת האירופים, האמריקאים דווקא הגדילו ב־2009 את המשקל של אפיק איגרות החוב. במשך השנה נרשמה עלייה של כ־500 מיליארד דולר בקרנות.

האג"חיות - כאשר כ־180 מיליארד נרשמו כתוצאה מהתשואות שרשמו הקרנות, והיתרה, שהיא עיקר הסכום, נבעה מכסף חדש שנכנס על ידי משקיעים. בסה"כ גדל האפיק לכ־2 טריליון דולר.

נצמדים לצמודות

מניתוח הסכום שהוזרם לקרנות האג"ח - 320 מיליארד דולר - עולה כי הקרנות לטווח הקצר והבינוני זכו לפופולריות גבוהה, כמו גם קרנות צמודות מדד.

נקודה נוספת היא ההשוואה ל־2008. לעומת הזרמת הכספים המסיבית של המשקיעים בארה"ב לעבר קרנות האג"ח.

ב־2009, שנת 2008 היתה חיובית עבור אפיק ההשקעה הזה, שבו נרשמה צבירה חיובית - אם כי בשיעורים נמוכים הרבה יותר - וזו הסתכמה ב־44 מיליארד דולר.

התשואה הממוצעת של הקרנות האג"ח ב־2009 היתה כ־13%, ואת התשואות הגבוהות ביותר רשמו הקרנות שמתמחות בהלוואות לבנקים. למרות התשואות הגבוהות של האפיקים הללו, שחצו את סף ה־40% בשנה, הציבור לא קפץ על העגלה ונראה כי הוא נזהר הרבה יותר ממקבילו באירופה.

לעבר שוק הקרנות המנייתיות בארה"ב הוזרמו ב־2009 כ־50 מיליארד דולר בלבד - לעומת משיכות נטו של כ־30 מיליארד ב־2008.

לעומת ההפקדות הצנועות הענף כולו זינק ב־1.2 טריליון דולר ל־4.8 טריליון בזכות תשואה שנתית ממוצעת של 35%. אלו שבחרו להשקיע במניות נטשו את האפיקים הסולידיים, בהם אפיק הקרנות הכספיות. לא פחות מ־383 מיליארד דולר יצאו מהכספיות בארה"ב, וזאת לעומת הפקדות של 600 מיליארד דולר ב־2008.

IFO מפיצת מוצרי Morningstar בישראל

www.ifo.co.il

תגיות