אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פולסון פותח חזית: "הבריטים דפקו אותנו בפרשת ליהמן ברדרס" צילום: בלומברג

פולסון פותח חזית: "הבריטים דפקו אותנו בפרשת ליהמן ברדרס"

בספרו החדש מאשים שר האוצר לשעבר את הבריטים על שסירבו לאשר לבנק ברקליס לרכוש את ליהמן ברדרס ולהצילו מקריסה. למנכ"ל ליהמן הוא מייחס אופטימיות מוגזמת ואת הרוסים והסינים הוא מאשים בקנוניה להחרפת המשבר בשוק המשכנתאות

31.01.2010, 23:14 | סוכנויות הידיעות

הנרי פולסון, לשעבר מנכ"ל בנק ההשקעות גולדמן זאקס ושר האוצר האמריקאי בעת המשבר הכלכלי, אמר כי הבריטים "דפקו" את האמריקאים כאשר סירבו לאשר ערבויות לקניית בנק ליהמן ברדרס, אשר קרס לבסוף ושלח איתו את כלכלת העולם לצניחה חופשית.

פולסון, אשר שימש בתפקיד שר האוצר עד ינואר 2009, כותב את הדברים בספר חדש שפירסם על אודות המשבר: "On the Brink" (בתרגום חופשי, "על הקצה"). בספר הוא מאשים את הרגולטור הפיננסי הבריטי (ה־FSA) על סירובו מספטמבר 2008 לאשר מתן ערבות לבנק ברקליס הבריטי לקנות את ליהמן ברדרס, צעד שעשוי היה לחסוך את מיליארדי הדולרים שירדו לטמיון בעקבות הקריסה.

דבריו של פולסון עוררו זעם רב בבריטניה, ולפי דיווח של "הטלגרף", הזעם מוצדק רק בחלקו, משום שהדברים אינם מדויקים. לורנס מקדונלד, לשעבר סוחר בליהמן, אמר לעיתון כי מקורבים לאירועים סיפרו לו שהבריטים דווקא היו מוכנים לאשר את הערבויות לברקליס, אבל דרשו מהממשל האמריקאי לשאת במחצית מנטל האחריות לערבות. "נאמר לי ששר האוצר הבריטי אליסטר דארלינג היה מוכן להתחלק עם משרד האוצר האמריקאי ב־50% מהסיכון על הערבות, ושהיה זה פולסון שסירב לכך", אמר מקדונלד. פולסון דווקא טוען בספרו, כי לאחר שדחה ה־FSA רכישה אפשרית של ליהמן בידי ברקליס, התקשר אליו דארלינג והבהיר לו, "בלי שמץ של התנצלות בקולו, כי אין סיכוי שברקליס יקנה את ליהמן".

בכל הנוגע לאחריות הצד האמריקאי על קריסת ליהמן בוחר פולסון להטיל את האשמה על כתפיו של מי ששימש באותה העת כמנכ"ל הבנק, ריצ'רד פולד. "דחקתי בו למצוא קונה לבנק מאז שבר סטרנס התמוטט, אבל נראה שפולד היה אופטימי מדי בנוגע לסיכויי ההישרדות של ליהמן", טוען פולסון בספרו, אשר חלקים ממנו התפרסמו בסוכנות בלומברג.

לא רק הבריטים סופגים מפולסון חצי ביקורת, כי אם גם הרוסים והסינים. בספרו הוא מתאר כיצד בעת ששהה בבייג'ינג לרגל המשחקים האולימפיים, התברר לו כי הרוסים ביקשו לחבור לסינים במטרה להחריף את המשבר שאליו נקלעו סוכנויות המשכנתאות פאני מיי ופרדי מק ולאלץ את האמריקאים להוציא מיליארדי דולרים בכספי סיוע להצלתן. לדבריו, "בכירים רוסים החלו במגעים רמי דרג מול הממשל בסין כדי לשכנעו למכור נתחים גדולים מאג"ח ממשלתיות שהן מחזיקות ואשר מגובות על ידי המוסדות האלה". פולסון מעיד בספרו כי "הסינים סירבו להצעתם של הרוסים", וברוסיה סירבו להתייחס לפרסומים.

תגיות