אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
למרות תמיכת האוצר ורשות המסים - נדחתה ההצבעה על הרפורמה במיסוי האלכוהול צילום: אוראל כהן

למרות תמיכת האוצר ורשות המסים - נדחתה ההצבעה על הרפורמה במיסוי האלכוהול

כל חברי ועדת הכספים התנגדו לרפורמה, בטענה שהוזלת חלק ממשקאות האלכוהול תגביר את הצריכה, בעיקר בקרב בני נוער

02.02.2010, 13:27 | תומר אביטל

ועדת הכספים קיימה היום (ג') דיון בנושא הרפורמה במיסוי האלכוהול והחליטה לדחות את אישורה. משמעות הרפורמה היא כי המשקאות הזולים שבהם אחוז האלכוהול גבוה, כגון וודקה וערק, יתייקרו במידה ניכרת, בעוד שמחירי האלכוהול המיובא היקר, כגון וויסקי איכותי, יופחתו בעשרות אחוזים.

לצד הוזלת המס על יבוא אלכוהול תביא הרפורמה לעליית מחירים בהתאם לאחוז הכוהל לליטר. בגלל התנגדות היצרנים המקומיים, שמייצרים בעיקר משקאות אלכוהוליים זולים וחוששים להיפגע, הוסכם בתחילה כי הרפורמה תהיה מדורגת במטרה לאפשר להם להיערך: עד 31 בדצמבר 2013 יוטל על משקאות אלכוהוליים מס קנייה אחיד בשיעור של 50%, בתוספת שיעור קבוע של 15 שקל לליטר כוהל; החל ב־2014 יגדל המס ל-37 שקל על כל ליטר כוהל - מה שיביא להתייקרות נוספת של המשקאות הזולים.

בקבוקי טקילה. הוועדה תתכנס לדיון מחודש תוך שבוע וחצי בקבוקי טקילה. הוועדה תתכנס לדיון מחודש תוך שבוע וחצי בקבוקי טקילה. הוועדה תתכנס לדיון מחודש תוך שבוע וחצי

הרפורמה במיסוי למעשה כבר נכנסה לתוקף בראשון לינואר תחת צו מיוחד של משרד האוצר. הצו תקף רק ל-60 יום ובמהלכם נדרשת ועדת הכספים לאשרו. היום כאמור התבקשה הוועדה להצביע ולחרוץ את גורלו. במידה והיה מתקבל רוב בעד התקנה, הרפורמה הייתה מתקבלת והופכת לקבועה. למרות ההסכמה של יצרני האלכוהול והיבואנים לנוסח הרפורמה של רשות המיסים ומשרד האוצר, כל חברי ועדת הכספים הביעו התנגדות לשינוי מנגנון המיסוי. לדברי הח"כים הוזלת חלק ממשקאות האלכוהול תגביר את הצריכה, בעיקר בקרב בני נוער.

בועז סופר, סמנכ"ל בכיר מרשות המסים שהציג את הרפורמה אמר על הרפורמה, כי "זאת השיטה היחידה שמפנימה את הנזק מהמוצר. מדובר בשיטה פשוטה שעומדת בתקנים בינלאומיים ונדרשת על פי הסכמים שישראל חתמה עליהם".

רוני בר-און: "פצצת אטום חברתית"

שר האוצר לשעבר, ח"כ רוני בר-און הצהיר, כי הוא מגיע לדיון בוועדת הכספים באופן חריג, לאחר שגזר על עצמו היעדרות של שנה מהוועדה עקב תפקידו הקודם כשר האוצר. ח"כ בר-און התרעם, כי "הנושא הזה היה על שולחני כשר בעבר מספר פעמים ובחרתי שלא לאשר אותו. הממשלה עכשיו מדברת בשני קולות - ביד אחת היא נלחמת באלכוהול וביד השנייה היא מוזילה אותו. משמעות הצו היא פצצת אטום חברתית. הורדת מחירים מובילה באופן אוטומטי לעלייה בצריכה. חובה לקבוע שיעור מס גבוה על כל משקאות האלכוהול".

ח"כ מירי רגב אמרה, כי "מדובר ברפורמה אנטי חברתית. צריך להעלות את המחירים של כל המשקאות, המיסוי זה אמצעי למנוע תופעות שיחזרו אלינו כמו בומרנג. חוסר האחריות של נערי האוצר תוביל להרס חברתי, תרבותי וכלכלי".

ח"כ פאינה קירשנבאום (ישראל ביתנו) ציינה, כי "אנו לא נמצאים בוואקום או על אי בודד. צריך לתת את הדעת להסכמים הבינלאומיים וחייבים למצוא פתרון שיכיל את הסכמי הסחר. יחד עם זאת צריך להעלות את המס על כל המשקאות. צריך לזכור כי הנוער מחפש תמיד את המשקה הזול ביותר - הוודקה המקומית".

יו"ר הוועדה משה גפני (משמאל). "לא נאשר הצו בלי לשמוע את כל ההיבטים", צילום: חיים צח יו"ר הוועדה משה גפני (משמאל). "לא נאשר הצו בלי לשמוע את כל ההיבטים" | צילום: חיים צח יו"ר הוועדה משה גפני (משמאל). "לא נאשר הצו בלי לשמוע את כל ההיבטים", צילום: חיים צח

ח"כ ציון פיניאן (ליכוד) טען:" זה מעשה חלם, מצד אחד נלחמים נגד האלימות ומצד שני מוזילים את מחירי האלכוהול שצריכתם מגבירה את האלימות".

נציג משרד האוצר עודד ברוק הודיע לח"כים, כי "שיטת המיסוי לפני כניסת הצו מפירה התחייבויות בינלאומיות של ישראל. על הוועדה לאשר את הצו. יפן הפרה בדומה לישראל את ההסכמים ונאלצה לשנות בכפיה את שיטת המיסוי. יש תקופת התאמה של 4 שנים - תקופה חסרת תקדים במישור הבינלאומי. הצו נוסח לאחר 3 שנות דיונים".

"יעברו לוויסקי"

חכי"ם נוספים שנכחו בדיון הביעו מחאה: "קניתי אתמול בקבוק וויסקי שמחירו ירד במאה שקלים בגלל המיסוי החדש, הפחתת המיסוי על הוויסקי יגרום לרבים לעבור למשקאות הללו ולא ימנע את הסכנה שבשתיית האלכוהול". אמר ח"כ משה מטלון והניח מספר בקבוקים על שולחן הוועדה, להפתעת חברי הכנסת.

נציג חברת טמפו שמייצרת ומייבאת משקאות הודיע, כי הוא תומך בצו ואמר "אנחנו מבינים את הצורך בצו כזה ולכן אנו תומכים בו באופן עקרוני למרות שעדיף לנו הסטטוס קוו. במשא ומתן עם האוצר ביקשנו שש שנים של תקופת הסתגלות, והאוצר התעקש על ארבע. אנחנו נחייה גם עם ארבע. מה שצריך לקדם זה מהלכיים חינוכיים. אנחנו מתכוונים, אגב, להקים קרן שתיזום פעולות חינוך לצריכה אחראית של אלכוהול".

בתום דיון סוער וצעקני הודיע נציג רשות המיסים מר סופר, כי "ישבנו במשך שלוש שנים עם נציגים מכל הצדדים. כולם ינזקו אם לא נאשר את הצו כי זה לא רק קשור לאלכוהול. כשמדינת ישראל תפר הסכמים כלל התעשיה תיפגע". מר סופר הוסיף כי "אי אפשר לרצות את כולם. בחנתי עשרות אלטרנטיבות ולכל אחת היה מחיר מסוים. בחרנו את הרע במיעוטו- ברוב המדינות נהוג מס קצוב (מס שלא מתחשב במחיר המוצר)".

יו"ר הועדה ח"כ משה גפני אמר לסיכום, כי הצו ייפול אם הוא יביא אותו להצבעה: "מביאים צו ללא תיאום עם ועדת הכספים, הח"כים בוועדה כולם נגד המתווה הנוכחי. אני מכיר בחשיבות התיאום עם מדינות העולם, אבל הנושא הוא דיון ציבורי רציני, לא היינו דנים בזה בלי הצו, מאחר והנושא קשור בעיקר לתחום החינוך והרווחה. מאחר והבאתם את הצו, לא מתקבל על הדעת שנאשר אותו מבלי לשמוע את כלל ההיבטים הנוגעים לנושא האלכוהול ומניעתו בקרב הצעירים".

ח"כ גפני החליט כי בתוך כשבוע וחצי הוועדה תתכנס מחדש. ח"כ גפני ביקש שרשות המיסים תציג בדיון הבא שלוש אלטרנטיבות לנוסח הקיים שייתנו מענה לתלונות חברי הכנסת.

יצוין, כי במידה והוועדה לא תאשר שום נוסח עד סוף פברואר - הצו יתבטל והמחירים יחזרו לשיעורם הקודם.

תגיות