אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פשרה בייצוגית בין החירשים לערוץ 2: יותר כתוביות בשידור חי צילום מסך: mako.co.il

פשרה בייצוגית בין החירשים לערוץ 2: יותר כתוביות בשידור חי

קשת התחייבה ללוות חצי שנה בכתוביות לפחות 80% מהתוכניות המוקלטות המשודרות על ידה ו-40% מהתכניות המיועדות לילדים

02.02.2010, 18:49 | מארק שון

בית המשפט המחוזי בתל אביב אישר היום (ג') הסדר פשרה במסגרת תביעה ייצוגית של ציבור החירשים בישראל נגד זכייניות ערוץ 2 וחברת החדשות של הערוץ.

אחד הנושאים המרכזיים בהליכי הגישור היה הקושי ללוות שידורים חיים בכתוביות, והפתרון הטכנולוגי לכך היה כתוביות שיופיעו על פי דרישה באמצעות ממיר דיגיטלי באמצעותו ניתן להזמין את הקרנת הכתוביות בשידורים חיים, שיעלו בשיהוי מסויים במהלל השידור.

בנוסף, קשת התחייבה ללוות בכתוביות לפחות 80% מהתוכניות המוקלטות המשודרות על ידה במשך חצי שנה (תוספת של 10% מעבר למכסה שקבועה בחוק), ו-40% מהתכניות המיועדות לילדים. רשת מצידה התחייבה ללוות בכתוביות לפחות 37.5% מזמן המסך של תכניות בשידור חי בשעות צפיית השיא. מדובר לכאורה בתוספת של 12.5% מעבר למכסה שקבועה בחוק.

מדובר בבקשה לייצוגית שהוגשה באמצעות יו"ר אגודת החירשים בישראל, דורון לוי, שהגיש בדצמבר 2006 בקשה לאשר תביעה כייצוגית נגד חברת החדשות של ערוץ 2 ושתי הזכניות קשת ורשת, בעניין נגישותם של שידורי הערוץ לאנשים בעלי לקות שמיעה. לוי טען שמשנת 2004 ועד להגשת התביעה הזכייניות הפרו באופן בוטה את הוראות החוקים שחלים עליהן, וביקש פיצוי של 15,000 שקל לכל אחד מחברי הקבוצה, וסך הכל 750 מיליון שקל.

בשנים האחרונות נקבעו בחקיקה מספר שינויים משמעותיים שמטרתם היא להפוך את שידורי הטלוויזיה לנגישים לקהל כבדי השמיעה. חוק הקלות לחירש קובע, כי ערוצי הטלוויזיה אמורים ללוות לפחות רבע מכלל השידורים (שאינם משודרים בשידור חי) באמצעות כתוביות, ותכנית חדשות שבועית אחת לפחות שתלווה בתרגום לשפת הסימנים. בתיקון לחוק משנת 2003 נקבע, כי חובת הליווי בכתוביות תחול על 50% מכלל השידורים של הזכייניות ושליש ממהדורות החדשות. המגמה של חוק נוסף שקשור לעניין, חוק שידורי טלוויזיה, היא שעד 2015 מרבית שידורי הטלוויזיה ילוו כמעט באופן מלא בכתוביות.

תהליך של גישור

בפברואר 2008 הודיעו הצדדים לבית המשפט שהם נמצאים בהליכי גישור אצל נשיא ביהמ"ש העליון בדימוס, מאיר שמגר, במטרה לסיים את הסכסוך. ואכן, במהלך הליך הגישור הגיעו הצדדים לפשרה במסגרתה התחייבו הזכניות להרחיב באופן משמעותי את השידורים המלווים בכתוביות. השופט בדימוס שמגר אף ציין, כי ההסדר מביא לשיפור משמעותי בנגישותם של שידורי הטלוויזיה לאוכלוסיה של לקויי השמיעה.

היועץ המשפטי לממשלה עוד הספיק להביע עמדה מסוייגת מהפשרה, בטענה שכיון שהמכסות לכתוביות שנקבעו בחקיקה אמורות לעלות מדי שנה, הרי שמה שנחשב להטבה בשנת 2009 הופכת להיות החובה בחוק בשנת 2010 ולמעשה לא תהיה כאן הטבה כלל. השופטת אישרה את הפשרה למרות ההסתייגות של היועמ"ש, מהסיבה הפשוטה שהזכייניות החלו את ההטבה כבר לפני מספר חודשים, בשנת 2009.

השופטת ענת ברון אישרה את הסכומים לתובע עצמו, שאמור לקבל 110 אלף שקל במסגרת הפשרה, ולעורכי הדין שלו שיקבלו 720 אלף שקל. את אגודת החרשים בישראל ייצגו עורכי הדין גיורא ארדינסט וניר אמודאי ממשרד ארדינסט בן נתן.

תגיות