אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תכלית: אם יימשך המימוש בשוק המניות, מדדי התל-בונד יצטרפו למגמה צילום: shutterstock

תכלית: אם יימשך המימוש בשוק המניות, מדדי התל-בונד יצטרפו למגמה

נדב אלון, מנהל השקעות בתכלית בית השקעות, כותב בסקירה שבועית מיוחדת ל"כלכליסט" כי האפיק השקלי צפוי להניב תשואות נאות אם הריבית תישאר ללא שינוי

05.02.2010, 12:01 | כתב כלכליסט

במהלך השבוע המשיך האפיק הסולידי את הראלי מתחילת השנה, כשמדדי התל-בונד משלימים עליה של כ-3% והאגרות הממשלתיות עלו בלמעלה מ-1%.

גם השבוע נותרו התשואות לפדיון באגרות של ממשלת ארה"ב ללא שינוי משמעותי. תלילות עקום התשואות בארה"ב ממשיכה להיסחר קרוב לרמות השיא, דבר המעיד על הפער בין הכלכלה המדשדשת כיום לציפיות האופטימיות לעתיד.

כאמור, האגרות של ממשלת ישראל המשיכו לעלות עקב הגיוסים הגבוהים בקרנות ובתעודות האג"חיות. האגרות השקליות בריבית קבועה עלו 0.7% בעוד צמודות המדד עלו 0.25% בלבד, וזאת עקב התמתנות ציפיות האינפלציה לרמה של 1.9% לשנתיים. בעקבות העליות הללו, המשיך להצטמצם המרווח בין האגרות של ממשלת ארה"ב לאלו הישראליות, כשהוא קובע שפל חדש מאז פרוץ המשבר.

מדדי התל-בונד המשיכו להנות מן האופטימיות והגיוסים, כאשר כל המדדים קובעים שיא חדש. התל-בונד 20 עלה 0.5%, התל-בונד 60עלה 0.7% והתל-בונד השקלי זינק ב-0.9%. מרווח התשואה המשיך וירד לשפל חדש, כאשר המרווח של התל-בונד 60 והתל-בונד השקלי עומדים על כ-1.9% בלבד.

ציפיות האינפלציה ממשיכות להתמתן:

 

למרות השיפור בפעילות הכלכלית הגלובלית והמקומית, והמדיניות המוניטרית והפיסקלית המרחיבות שנוקטים הבנקים המרכזיים והממשלות ניכר שהחששות מפני התפרצות אינפלציונית הולכים ומתמתנים:

1. שיעור האבטלה הגבוה בארה"ב ובגוש האירו (10% מכוח העבודה) איננו מתמתן, דבר שפוגע ביכולת של הצרכנים לשוב למנהגי הצריכה טרום המשבר. השכר של הצרכנים איננו עולה, ובמקרים רבים אף יורד, הביטחון התעסוקתי שלהם ממשיך להיחלש, והצורך לחסוך לשעת צרה גורם להם לצמצם ביקושים.

2. מחירי הסחורות החלו לרדת בחודשיים האחרונים, וזאת על רקע התחזקות הדולר וההכרה שההתאוששות הכלכלית צפויה להיות מתונה. מחיר הנפט ירד מן השיא כ-10%, החיטה ירדה 20%, וגם הזהב המהווה הגנה מפני אינפלציה ירד בכ-10%.

3. סך האשראי בארה"ב ובאירופה ממשיך להתכווץ, עקב חוסר רצונם של הבנקים המסחריים להלוות. החששות של הבנקים מפני איכות הלווים מחד, והאפשרות להמשך ירידת ערך הנכסים מאידך, גורמים לראשונים להקשיח את מדיניות מתן האשראי.

מגמות אלו שלעיל, גורמות לריסון הלחצים האינפלציוניים, ובכך להותרת הריבית והתשואות ברמתן הנוכחית הנמוכה.

בישראל המצב שונה מעט מן האמור לעיל, בייחוד על רקע שוק הדיור התוסס שראינו במהלך 2009. עם זאת, ציפיות האינפלציה ממשיכות להתמתן זה מספר שבועות דבר שיאפשר לנגיד להותיר את הריבית ללא שינוי גם בתקופה הקרובה. במידה שמגמה זו תימשך, צפוי האפיק השקלי להניב תשואות נאות.

שוק התל בונד לאן?

רמות השיא אליהן הגיעו מדדי האפיק הסולידי גרמו להתכווצות מרווח התשואה, ומעידים על האופטימיות והביטחון של המשקיעים בארץ לגבי המצב הכלכלי במשק ויכולת החזר החובות של הממשלה והחברות.

במידה שימשך המימוש שהתרחש בשבועיים האחרונים בשווקי המניות, צפויים מדדי התל-בונד להצטרף למגמה.

תגיות