אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
זוהר גושן: "החקירה בפסגות אינה האחרונה" צילום: רמי חכם

זוהר גושן: "החקירה בפסגות אינה האחרונה"

בשבוע בו התפוצצה פרשת פסגות, יו"ר רשות ני"ע זוהר גושן משוכנע: "אנחנו מסוגלים להתמודד גם עם שחקנים מתוחכמים בעלי טקטיקות מורכבות"; בתום שנתיים לכהונתו, מזהיר גושן בראיון המתפרסם היום ב"ידיעות אחרונות": "בלי בית משפט כלכלי, לא יהיה צדק"

05.02.2010, 09:16 | סבר פלוצקר

"החקירה שלנו בחברת פסגות מוכיחה שרשות ניירות ערך מסוגלת להתמודד גם עם שחקני שוק מתוחכמים מאוד הנוקטים טקטיקות מורכבות ביותר. זה המסר הכללי העולה מהחקירה," אומר בראיון בלעדי ל"ידיעות אחרונות" יו"ר רשות ניירות ערך, פרופ' זוהר גושן, המסכם שנתיים בכהונתו בתפקיד. לדבריו, "החקירה מעידה על נחישותנו להבטיח מסחר תקין בניירות ערך ולהגן על ציבור המשקיעים מפני פעולות עברייניות לא רק בחברות קטנות, אלא גם בגוף מוביל כמו פסגות. לכן, מובן מאליו שהיא מושכת תשומת לב רבה."

הראיון המלא מתפרסם היום ב"ידיעות אחרונות"

יש עוד חקירות של רשות ני"ע בקנה?

"בהחלט. החקירה בפסגות אינה האחרונה: היא חלק מהמאמץ המתמשך שמשקיעה הרשות במלחמתה הבלתי מתפשרת בתופעות עברייניות בשוק ההון וני"ע. אנחנו מנהלים עכשיו עוד שורה של חקירות בחשדות שונים. החקירות נערכות במקביל. אורכה של חקירה נע בין שלושה חודשים לשנה." 

פרשת פסגות פרשנות: קצה הקרחון החוסכים צריכים לדאוג. אם זה מה שקורה בפסגות, המתיימר למצב עצמו כנקי מאינטרסים, מפחיד לחשוב על בתי ההשקעות שלא מטפלים בניגודי העניינים שלהם גולן פרידנפלד, תגובה אחתלכתבה המלאה

עד כמה הבורסה הישראלית נקייה מתופעות עברייניות? מפעולות של מרמה והטעיה?

"95% מהפעילים בשוק ניירות הערך בארץ הם אנשים וגופים ישרים, מנסים להרוויח את לחמם ביושר, גם אם מפעם לפעם הם עלולים למצוא את עצמם מפרים סעיף בחוק שלא בכוונה ולא בזדון, מתוך רשלנות. 5% הנותרים הם גנבים ורמאים."

"נפעיל במרץ את האכיפה המינהלית כדי שכל הדירקטורים, מנהלי התיקים, וכל היועצים והמנכ"לים של בתי השקעות יתנהגו כמו שצריך. הערוץ הפלילי יישמר למקרים חמורים, לאותם 5% העבריינים בשוק. אני מקווה שבמקביל תושלם חקיקת חוק המקים מחלקה כלכלית בבית המשפט המחוזי בתל־אביב, אשר תדון בכל עניין כלכלי ותהיה בעלת הרכב קבוע של שופטים מקצועיים. בקידום החוק הזה אני זוכה לסיוע וגיבוי של משרד האוצר ומשרד המשפטים."

מנכ"ל פסגות, רועי ורמוס, צילום: יובל חן מנכ"ל פסגות, רועי ורמוס | צילום: יובל חן מנכ"ל פסגות, רועי ורמוס, צילום: יובל חן

אתה מתכוון ל"בית משפט כלכלי". למה להקימו ולא להשאיר את השפיטה בנושאים כלכליים בבתי המשפט כמו שהם?

"שפיטה כלכלית מחייבת מקצוענות והתמחות. היא מחייבת התמודדות עם נאשמים המשתמשים בטקטיקות השקעה מורכבות שלעתים אפילו קשה להצביע על האנשים שניזוקו מהן. כשבתי המשפט כה עמוסים, לך תמצא שופטים שזמנם בידם ללמוד את תורת המימון המודרנית לפרטי־פרטיה. נאשמים מזוכים משום שלבית המשפט אין ידע הדרוש להרשעה. הוא לא מסוגל להרשיעם. היעדר בית משפט כלכלי מקצועי גורם לכך שהליכים נמשכים שנים, הצדק לא נעשה ולא יוצא לאור."

 

הממשלה הימרה

לאור ההצלחה היחסית של המשק הישראלי לעבור בלי נזקים גדולים מדי את המשבר, אופנתית הטענה שכל זה הושג הודות למדיניות "שב ואל תעשה." שרי אוצר ופקידי רשויות המדינה מתחרים ביניהם מי עשה פחות: רבים על קרדיט על אי־עשייה. פרופ' גושן היה דווקא מהמטיפים לעשייה ולמעורבות, והכין תוכנית יסודית ורבת סעיפים למניעת קריסתו של שוק האג"ח הפרטיות הקונצרניות, להקמת קרנות מנוף לסיוע בחברות בקשיים, למינוי קציני אשראי מטעם משקיעים מוסדיים ולמתן ערבויות ממשלתיות לגיוס הון חדש על ידי חברות ובנקים ישראליים. רק אחדות מההמלצות שלו יושמו. שאלתי את פרופ' גושן האם לא גילה אז פעלתנות־יתר, האם לא הזדרז מדי להציע מהלכים מרחיקי לכת, כשהשוק, בסופו של דבר, ייצב את עצמו?

"טוב ששאלת," משיב גושן, "העניין הזה רובץ עליי זה חודשים. בחוכמה שלאחר מעשה באים עכשיו המבקרים ואומרים: הנה ניצלנו בלי להזיז אצבע. מה זאת אומרת ניצלנו? ניצלתם כי הבנקים המרכזיים ומשרדי האוצר של המדינות המפותחות הגדולות הזרימו אלפי מיליארדים של דולרים לשווקים. מישהו אחר עשה את המוטל עליו להצלת הכלכלה העולמית, וישראל נהנתה מכך. ההצלה באה מבחוץ ואינה מצדיקה אי־עשייה ישראלית."

"אתן דוגמה: נניח שמתרחשת שורה של רעידות אדמה בכל חלקי העולם ובאים אליך סוכני ביטוח ומציעים לך לבטח גם את ביתך בפני הרעידות אבל אתה מסרב בטענה ש'לי זה לא יקרה.' ובאמת: בנס נרגעת האדמה וביתך נותר על כנו. האם נהגת בחוכמה? מילאת את חובת הזהירות המתבקשת? לא. הימרת, סמכת על נסים, סמכת על מזל. ומה המסר ששידרת בהתנהגותך למקבלי החלטות בעתיד? שכדאי וראוי להמר.

פישר. "ניהל מדיניות מעולה", צילום: אוראל כהן פישר. "ניהל מדיניות מעולה" | צילום: אוראל כהן פישר. "ניהל מדיניות מעולה", צילום: אוראל כהן

כלומר, הממשלה שהחליטה להימנע ממעורבות יותר פעילה בניהול המשבר נהגה בהפקרות?

"כן, היה צורך בפעולה נחרצת בזמן אמת. זיהינו מיד את הבעיה שהתעוררה בשוק האשראי החוץ בנקאי, כלומר בשוק האג"ח הקונצרניות, והגבנו בפעולות שאין דומה להן בעולם. אמון הציבור היה בעינינו המפתח למניעת פאניקה, ולכן דרשנו גילוי מרבי ומפורט מהחברות שהנפיקו את האג"ח כדי למנוע הפתעות לרעה. היינו כפסע מהתרסקות וחלק מהסיכונים טרם חלפו. בכל אחת מחמש השנים הקרובות יעמדו לפירעון אג"ח קונצרניות ב־35 מיליארד שקל בממוצע. נראה איך השווקים יעכלו את הסכומים הללו. ביטוח הנפקות חדשות על ידי הממשלה, כפי שהצעתי לפני שנה, היה יכול לסייע בכך ולהאיץ את סיומו של המיתון."

מבחוץ היה לנו מזל, מבפנים היה לנו את סטנלי פישר: ליו"ר רשות ני"ע אין ספק שנגיד בנק ישראל הציל את הכלכלה. גושן: "פישר ניהל מדיניות מוניטרית מעולה ומתוזמנת. הוא התערב ברגע הנכון בשוק האג"ח הממשלתיות וייצב אותו. הציבור בישראל פשוט לא יודע כמה הוא חייב לחזקיהו."

תגיות

17 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

15.
שוק הון ללא שחיתות זה לא שוק הון
איפה שיש כסף יש שחיתות. זה מתחיל לכאורה בכמה אנליסטים שנותנים המלצות ללא בסיס כלכלי וסוחרים נגד הלקוחות, וממשיך בכספי הנוסטרו של בתי ההשקעות שעל פי החשד משמשים ככלי להשפעה על שערי ניירות הערך. בנק ישראל עושה דבר דומה בהקשר לשער הדולר. אי אפשר לצפות מהמערכת הפיננסית לצפות לתשואות אמיתיות בזמן שאלה התרגלו להרבה יותר תוך כדי הנדסה פיננסית של מוצרים ממונפים שאינם ניתנים בהכרח לסליקה, מסחר מניב במידע פנים, והרצת ניירות רווחית ביותר. עם כל אלה יצטרך להתמודד בית המשפט הכלכלי החדש וכפי הנראה גם ההצלחה מוטלת בספק. אם רוצים למזער את העבריינות בשוק ההון צריך להסיר לגמרי את הקשר שבין רווחיות לבונוסים ורק ככה יעקר המניע לביצוע עבירה.
06.02.10
לכל התגובות