אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אם הציבור לא ישתף פעולה, אפשר לזרוק את חוק האריזות לפח צילום: אוראל כהן

אם הציבור לא ישתף פעולה, אפשר לזרוק את חוק האריזות לפח

חוק האריזות צפוי לחולל מהפכה, כאשר שכנוע הציבור צפוי להיות המשימה העיקרית של המשרד להגנת הסביבה

09.02.2010, 07:27 | רויטל חובל

חוק האריזות צפוי לחולל מהפכה של ממש. את רחובות המדינה צפויים לכבוש פחים צבעוניים שאולי יעזרו בססגוניותם לשכנע את התושבים לשתף פעולה ולא להמשיך ולהשליך את הזבל הביתי בשקית אחת.

שכנוע הציבור צפוי להיות המשימה העיקרית של המשרד להגנת הסביבה, התעשייה והארגונים הירוקים. הציבור הישראלי אמנם ידוע ברצון הטוב שאופף אותו, אבל הוא מונע מתמריצים. כל עוד הוא לא יבין מה יוצא לו מכל הסיפור הזה, אפשר לשכוח מהרצון הטוב. כי גם אם נשליך בזדון או בלי משים פסולת מסוגים שונים לאותו הפח, אף אחד לא ידע, לא יאכוף ולא ירשום לנו דו"ח שמן.

אבל אם הציבור לא ישתכנע, אפשר לזרוק את החוק לפח. הרי ללא ההפרדה של הצרכן, הפסולת לא תגיע למפעלי המחזור.

אז איך בכל זאת ישתכנע הציבור להפריד? הכל מתחיל ונגמר במילה אחת - חינוך. בחלק מבתי הספר שכבר מושרש בהם הטרנד הירוק ניתן לראות שהילדים חינכו את ההורים למחזר וכך השלכת בקבוק פלסטיק לפח רגיל הפכה לפשע. אבל זה לא מספיק. כדי שהציבור יאמין לסטיקר שכבר הפך למנטרה "זה מטורף לא למחזר" המשרד להגנת הסביבה יצטרך להסביר שמשאבי הקרקע הולכים ואוזלים ושמטמנות הזבל עולות על גדותיהן. הוא יצטרך להשריש אתהעובדה שחייבים לעשות שימוש חוזר בחומרי גלם יקרים כמו מתכת, נייר, זכוכית ופלסטיק ושענף המחזור הוא גם כלכלי ויכול ליצור מאות אם לא אלפי מקומות תעסוקה חדשים.

ההערכות מדברות על כך שעלויות המחזור שיגולגלו לצרכן יהיו מזעריות וככל ששוק המיחזור יתפתח, העלויות אף ירדו. יהיו פוליטיקאים ונושאי תפקידים אחרים שיטענו שמדובר בנטל אכזרי על הצרכן. בשל כך, נכון יהיה מצידם לדאוג שעלויות המיחזור יושתו על הצרכן ועל היצרנים במשותף.

תגיות

תגובה אחת לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

1.
אין חינוך בלי אכיפה ובלי תגמול
בעיר העולם השלישי ניו יורק ניתן לראות עדיין פחי אשפה קלאסיים מפח העומדים על המדרכה , מול הבית. אולם, פה מתחיל ההבדל בין העולמות, עומדים שני פחים המיעדים לשני סוגי אשפה. אם במקרה, עובר אורח טעה והשליך פסולת מסוג אסור לתוך הפח... בעל הבית נקנס. שימי לב, מדובר בהולך אקראי שהזדמן לפח שהונח על מדרכה ציבורית ומיועד לאשפה של הבית הסמוך. בעל הבית, אחראי על התוכן שנמצא בפח!!! באותה עיר מסתורית, יודעים כל התושבים כי אריזות קרטון יש להניח אחרי שפתחו את חיבורי המעטפת וקיפלו וקשרו. אריזות אלה מונחות במרוכז וחסרי הבית מגיעים תוך דקות ספורות, אוספים ומביאים למקום ריכוז (בדומה למה שקורה עם הפחיות ובקבוקי השתייה בתל אביב) ושם הם "מוכרים" את אריזות הקרטון ו"מתפרנסים". החוק, האכיפה והתגמול, יעילים ועושים את העבודה. כמובן שבבית צריך להכין את הילדים לעולם בו הם גדלים ולחנך וללמד את הרציונל שמאחורי החוק. בדיוק כמו בעניין הזהירות בדרכים, אסור ולא נכון להטיל את כל יהבנו על חינוך. הסברה, אכיפה, ענישה, תגמול אינם סותרים זה את זה.
גילה , מרכז  |  09.02.10