אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי ל"כלכליסט": התמ"ת מגבש תוכנית סיוע למפעלים במצוקה צילום: כפיר סיון

בלעדי ל"כלכליסט": התמ"ת מגבש תוכנית סיוע למפעלים במצוקה

כלקח מהקשיים בסיוע למפעלים במשבר האחרון מתכוננים בתמ"ת לפעם הבאה: לוח הזמנים עד העברת הסיוע יצטמצם לחודש וחצי, חברות ייעוץ ומידע עסקי יבדקו אם המפעלים המבקשים יכולים להשתקם, קרן חדשה תסייע לעסקים קטנים, ועובדי מפעלים שיקרסו יזכו להכשרה מקצועית

09.02.2010, 10:50 | מיקי פלד

משרד התמ"ת עתיד להתחיל בקרוב בשיחות עם משרד האוצר על גיבוש תקציב לתוכנית מגירה חדשה לסיוע למפעלים במצוקה במקרה של משבר כלכלי, מקומי או עולמי. מסמך שהגיע לידי "כלכליסט" מפרט את מתווה התוכנית, שעיקרה הבטחה להעברת סיוע בתוך חודש וחצי מרגע הכרזה רשמית על קיומו של משבר.

התוכנית מותווית בוועדה בראשות מנכ"ל התמ"ת שרון קדמי, כחלק מהפקת הלקחים מהכשלים במתן סיוע למפעלים במשבר האחרון. את ביצוע התוכנית יוביל מנהל הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים, רן קיויתי. על פי הערכות, תתוקצב התוכנית במאות מיליוני שקלים, אך היקפה המדויק ייקבע על פי הביקושים העתידיים בזמן משבר.

חברה חיצונית תבדוק

במקרה של משבר כלכלי בישראל בלבד לא יינתן סיוע למפעלי הייטק, אלא רק למפעלי תעשייה מסורתית (מזון, טקסטיל וכדומה), מעורבת (כרייה, פלסטיק, מוצרי מתכת וכדומה) או מעורבת עילית (כימיקלים, ציוד חשמלי, כלי רכב ועוד). בזמן של משבר עולמי יוכלו גם מפעלי הייטק לקבל סיוע במסגרת התוכנית.

מפעל פרי גליל שעמד בפני סכנת סגירה. חשש מגל אבטלה בפריפריה, צילום: אפי שריר מפעל פרי גליל שעמד בפני סכנת סגירה. חשש מגל אבטלה בפריפריה | צילום: אפי שריר מפעל פרי גליל שעמד בפני סכנת סגירה. חשש מגל אבטלה בפריפריה, צילום: אפי שריר

התוכנית מיועדת בעיקר למפעלים בפריפריה, כדי להתמודד עם סכנה של גידול חד באבטלה עם קריסת מפעל גדול. תנאים נוספים לקבלת סיוע: מפעל הנמצא תחת צו כינוס נכסים או מפרק מפעיל; מפעל שיש לו הערת עסק חי; ומפעל שבקשתו לקבל הלוואה מקרנות האשראי בערבות המדינה נדחתה בגלל מצב עסקי קשה.

מפעל המעוניין בסיוע ייאלץ לעבור בדיקה שתבצע חברה חיצונית לייעוץ כלכלי שישכור התמ"ת. בבדיקה ייבחנו סיכויי המפעל לתפקד ללא סיוע מתמשך, וכן סיכויי התוכנית העסקית לחלץ את המפעל מהמשבר ולהשיג תשואה חיובית על ההון. עוד תנאי לקבלת הסיוע הוא הזרמת מימון לתפעול המפעל על ידי בעליו, משקיע חיצוני או מקור אשראי אחר דוגמת הבנקים. מפעלים שהשיגו משקיע חיצוני יזכו לעדיפות, שכן זה סימן להיתכנות כלכלית.

ייעוץ מקצועי למפעלים

במסגרת התוכנית פועלים בתמ"ת לפתח כלי סיוע חדשים, בהם עוד קרן למפעלים קטנים במצוקה; הכשרה מקצועית לעובדים במפעלים שייסגרו; ייעוץ מקצועי למפעלי תעשייה מסורתית ומעורבת בתחומי הניהול, השיווק, הטכנולוגיה ותחומים אחרים, כדי לשדרג את ביצועיהם; וסבסוד במסגרת מסלול תעסוקה למפעל הקולט מפוטרי מפעל אחר.

לאחר אישורה הסופי של התוכנית תפרסם הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים מכרז לבחירת חברת ייעוץ חיצונית שתבצע את הבדיקות במפעלים שיבקשו סיוע, וכן מחקר שיקבע מהי הגדרת כשל השוק המחייבת התערבות ממשלתית, מהו מפעל שסגירתו תהיה מכה קשה לתעסוקה, מהי מידת היעילות של מרכיבי הסיוע המוצעים, ואילו כלי סיוע נוספים יש לפתח. במקביל יתקשר התמ"ת עם חברה למידע עסקי על חברות ולבחינת תוכניות עסקיות.

באחד מהדיונים על התוכנית אמר שר התמ"ת בנימין בן אליעזר: "במשבר האחרון, שעם השלכותיו אנחנו עדיין מתמודדים, אחת הבעיות העיקריות שזיהינו היא אי־היכולת לתת מענה מהיר ויצירתי לבעיות שהתעוררו אצל עסקים ומפעלים שונים. לעתים פתרון יצירתי אך פשוט, המשלב כמה כלי סיוע של התמ"ת וסיוע בשיתוף פעולה עם משרדי הממשלה האחרים, יכול להציל עסק במצוקה מקריסה".

תגיות