אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נועם לניר: "הכל בסדר אצלי במישור הפיננסי" צילום: אוראל כהן

נועם לניר: "הכל בסדר אצלי במישור הפיננסי"

הפסד של 120 מיליון שקל על השקעתו בחברת ליוורמור בחמש שנים לא מטריד את נועם לניר. מי שנכנס להשקעות כושלות בנדל"ן ותקשורת ערב פריצת המשבר הפיננסי האחרון, עדיין אופטימי

09.02.2010, 11:14 | ענת ציפקין וגולן חזני

נועם לניר משדר היום עסקים כרגיל. "גם במישור הפיננסי", הוא חוזר ומדגיש בשיחה עם "כלכליסט", ולא שוכח להוסיף כי הוא "אופטימי מאוד לגבי העתיד. שהרי אין דרך אחרת. ברמה הגלובלית, האופוריה בעולם לאו דווקא נובעת מהמצב האובייקטיבי שבו נתונה הכלכלה הגלובלית, אלא בעיקר מהשמחה שהשמים לא נפלו על ראשינו. השמחה היא שהעולם עדיין עומד על תלו".

אך האופטימיות טרם חלחלה לשורה התחתונה של קבוצת ליוורמור, אחת משתי החברות הציבוריות שבשליטת לניר. מבדיקת שווי השקעתו של לניר בליוורמור עולה כי לניר מופסד היום "על הנייר" ב־150 מיליון שקל בגין רכישה מצטברת של כ־30% ממניות ליוורמור מאז הנפקת החברה. מהפסד זה יש לקזז דיבידנד של כ־30 מיליון שקל שקיבל לניר מליוורמור ב־2006.

מנגד, לניר גם מציג בתוך שנתיים רווח "על הנייר" של 42 מיליון שקל על השקעתו בבילון, וזאת מבלי לכלול דיבידנד של 10 מיליון שקל שקיבל מהחברה בתחילת החודש בגין אחזקתו בה.

בדצמבר 2007 רכש לניר 33% מבבילון, העוסקת בפיתוח ובשיווק תוכנת תרגום, תמורת 42 מיליון שקל ולפי שווי חברה של 126 מיליון שקל. מאז זינקה מניית בבילון בכ־120% והיא נסחרת היום לפי שווי שוק של כ־270 מיליון שקל, אחרי ששילמה כאמור דיבינד בהיקף כולל של 30 מיליון שקל.

  , צילום: אוראל כהן צילום: אוראל כהן   , צילום: אוראל כהן

חלוקת דיבידנד בקרב חברה מרוויחה איננה אירוע חריג כשלעצמו, אלא שהפעם מדובר בדיבידנד ראשון שבבילון מחלקת, ושהיקפו מהווה את מרבית הרווח שנצבר לחלוקה.

הדיבידנד החריג הביא להרמת גבות בקרב לא מעט משקיעים בשוק, אולם לניר מצדו אינו מתרגש. "אנשים משקיעים בחברה כדי ליהנות מרווחיה. הפטנט של להרוויח כסף, לצבור אותו ולחכות לאיזו עסקה לא נראה לי. מה המשמעות של שווי חברה הנגזר ממכפיל רווח אם לא מחלקים את אותו הרווח למשקיעים בסופו של יום? הרי כל אותן קרנות שמשקיעות בנו יודעות היטב מה לעשות בכסף הזה".

הפסדים בליוורמור

נועם לניר נחשב לאחד מאנשי העסקים המתוקשרים ביותר בעיתונות הכלכלית הישראלית. הוא פרץ לתודעה הציבורית באביב 2005 עת הנפיק לראשונה את חברת אמפייר און ליין בבורסה המשנית של לונדון (AIM) בשווי שוק מרשים של קרוב למיליארד דולר. ההנפקה שלשלה לכיסיהם של לניר ושותפיו בחברה כ־225 מיליון דולר, והוא נותר אחריה עם אחזקה של 21% בחברה.

חודשיים לאחר ההנפקה פרץ סכסוך מתוקשר בין החברה ללקוח העיקרי שלה, חברת פארטי גיימינג הבריטית, סכסוך שהסתיים בתחילת 2006 בפשרה שבמסגרתה פיצתה פארטי את אמפייר ב־250 מיליון דולר.

אולם הקשר עם פארטי גיימינג לא הסתיים בנקודה זו. כמה חודשים לאחר הפשרה מכרה אמפייר את עסקי ההימורים שלה לאותה פארטי גיימינג בעסקת החלפת מניות תמורת כ־40 מיליון דולר, וזאת בעקבות שינויי רגולציה מהותיים בתחום ההימורים בארה"ב.

לאורך התקופה רכש לניר בעסקאות בבורסה מניות של החברה, ולקראת סוף 2006 אף רכש את אחזקותיו (10%) של שותפו לשעבר ארנון כץ תמורת 23 מיליון דולר. בסך הכל השקיע לניר 40 מיליון ליש"ט לאורך השנים ברכישת מניות החברה, והגדיל את אחזקתו בה ל־53%. מניות אלה הם חלק מרשימת נכסים שהעביר לניר לבנק המממן שלו בשוויץ, וזאת לטובת ביטחונות כנגד הלוואות שנטל.

בתחילת 2007 החליטה אמפייר און ליין לשנות את צביונה לחברת השקעות בתחום הנדל"ן ושינתה את שמה לליוורמור. מאז היא ביצעה כמה השקעות מרכזיות, שחלקן התבררו כגרועות במיוחד. דו"חותיה המלאים של ליוורמור ל־2009 עדיין לא פורסמו, אך את 2008 ואת המחצית הראשונה של 2009 סיכמה חברת ההשקעות בהפסד מצטבר של 83.4 מיליון ליש"ט. לשם השוואה, את שנת 2007 סיכמה ליוורמור ברווח נקי של 20.7 מיליון דולר, שבגינו חילקה דיבידנד בגובה של 9.8 מיליון דולר.

מאז שינוי שמה של החברה ופעילותה במרץ 2007 איבדה ליוורמור כ־56% מערכה והיא נסחרת היום לפי שווי של 75 מיליון דולר בלבד. חלק ניכר מההפסדים של ליוורמור, המנוהלת כיום מציריך על ידי רון בראון, בכיר לשעבר בבנק לאומי שוויץ, נובעים בעיקר מהפסדים מצטברים שרשמו החברות בפורטפוליו, בהן אטלס נכסים ו־DTH.

כשהוא נשאל האם נכסיה של ליוורמור משועבדים היום, ענה לניר כי "אף נכס של ליוורמור לא משועבד. לליוורמור יש יתרות מזומנים נזילות בהיקף של 70 מיליון דולר, ואין לה אף איגרות חוב לפירעון. משכך, הכל אפשרי עבורנו ואיננו פוסלים גם לבצע השקעות נוספות בעתיד".

השקעות כושלות

חברת הנדל"ן אטלס נכסים, הפועלת במרכז ובמזרח אירופה, נחשבת להשקעה הבעייתית ביותר בפורטפוליו של ליוורמור. מדובר בהשקעה פיננסית של ליוורמור, וככל הידוע לניר אינו פעיל בניהולה השוטף, המתבצע על ידי אטלס ניהול נכסים המוחזקת על ידי קרן RP קפיטל של רפי ברבר ורוני יצחקי.

לניר, צילום: אוראל כהן לניר | צילום: אוראל כהן לניר, צילום: אוראל כהן

אטלס נכסים הונפקה בפברואר 2006 בבורסת ה־AIM בלונדון בשווי של כ־157 מיליון ליש"ט. בדצמבר 2007, כשנה וחצי לאחר ההנפקה, רכש לניר באמצעות ליוורמור כ־21.7% מהחברה, בהשקעה מצטברת של כ־29 מיליון ליש"ט. אולם, מאז הנפקתה צנחה מניית אטלס בכ־80% והיא נסחרת היום בשווי של כ־30 מיליון ליש"ט. כלומר, שווי אחזקתו של ליוורמור בחברה מסתכם היום בכ־6 מיליון ליש"ט בלבד, או במילים אחרות: הפסד "על הנייר" של כ־23 מיליון ליש"ט.

את 2008 ואת המחצית הראשונה של 2009 סיימה אטלס נכסים עם הפסד מצטבר של 71 מיליון יורו, שנבע בעיקר מירידת ערך נכסי הנדל"ן להשקעה. שנת 2007 היתה טובה יותר עבורה, שכן בסיומה היא רשמה רווח של 8.2

מיליון יורו.

נכון לסוף ספטמבר האחרון, בקופתה של אטלס מונחים 9.8 מיליון יורו בלבד. לחברה הלוואות בהיקף של 263 מיליון יורו, כאשר מתוכן אמורות להיפרע הלוואות בסכום של 146 מיליון יורו עד ספטמבר 2009. לפי הדו"חות, בארבע הלוואות הפרה אטלס את ההתניות הפיננסיות שהעמידו הבנקים, מהלך בעקבותיו החלה לממש חלק מנכסיה. בנובמבר 2009 הודיעה אטלס כי מימשה את חלקה בשלושה מגרשים בסלובקיה בהפסד של 5.7 מיליון יורו, והמטרה המוצהרת היתה הורדת נטל החוב.

כאשר נועם לניר התבקש להתייחס להשקעות הכושלות שביצעה ליוורמור, בין היתר באטלס, הוא ענה: "ההשקעות של ליוומור באטלס ובחברת הלוויין הרומני DTH אכן היו השקעות כושלות. ההשקעות בחברות האלה היו אפיזודות לא נעימות שבהן שילמנו מחיר, אבל השיעור שלמדנו היה לא פחות חשוב. בשורה התחתונה, התחלנו את החברה עם כ־250 מיליון דולר שהתקבלו מפארטי גיימינג, שהצטמצמו ל־225 מיליון דולר לאחר חלוקת דיבידנד של 25 מיליון דולר.

"בשנה הראשונה היו לליוורמור רווחים יפים, אך נכון לסוף המחצית השנייה של 2009 מסתכם ההון של בעלי המניות בכ־154 מיליון דולר. עם זאת, חשוב לי להדגיש שליוורמור ביצעה גם כמה השקעות מוצלחות מאוד כדוגמת ווילר פארק בשוויץ. השלמנו את בניית מגדל המגורים בפרויקט בשוויץ וסיימנו להשכיר את כל הדירות שם. יחסית למשבר בסדר גודל שחווה העולם, זה לא נורא".

בתשובתו מתייחס לניר להשקעה שביצעה ליוורמור בשנתיים וחצי האחרונות בפרויקט הנדל"ן למגורים ווילר פארק בברן, שוויץ (בהשקעה של 79 מיליון פרנק שוויצרי ביולי 2007), והשקעות נוספות (20 מיליון דולר) בפרויקטי נדל"ן בהודו כחלק ממיזם גדול שהקים JM Financial, המוסד הפיננסי החוץ־בנקאי השני בגודלו בהודו. נוסף על כך, השקיעה ליוורמור סכומים לא ידועים בחברת מונטנה האוסטרית, המספקת רכיבים לתעשיית התעופה.

הערת עסק חי ל-BOOM

לצד ההשקעות בשווייץ ובהודו ביצעה ליוורמור במהלך 2007 ו־2008 השקעה נוספת - רכישת 18.2% בחברת הלוויין הרומנית DTH Television group, המחזיקה במותג הטלוויזיה הרב־ערוצית הרומני BOOM, תמורת 13.5 מיליון יורו.

במהלך התקופה האחרונה הידרדר מצבה של החברה, עד שבדצמבר 2009 הודיעו רואי החשבון שאם בעלי המניות (בהם אלרן השקעות - 25.3%, RP קפיטל - 42% וגלובליקום טרייד - 10%) לא יתמכו בחברה, לא יהיה מנוס מלהצמיד לדו"חות הרבעון השלישי של 2009 הערת עסק חי.

דו"חות אלה טרם פורסמו, אולם את המחצית הראשונה של 2009 סיכמה DTH בהפסד של 12.5 מיליון יורו. גלובליקום טרייד הפחיתה בתשעת החודשים הראשונים של 2009 סכום של 12.2 מיליון שקל על השקעתה בחברה.

תגיות

24 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה