אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
איך לא לגבות את המחשב - שש טעויות גיבוי נפוצות צילום: shutterstock

איך לא לגבות את המחשב - שש טעויות גיבוי נפוצות

בשביל לוודא שכל המידע שלנו נשמר בטוח, לא מספיק להעתיק את המסמכים הצידה: עשה ואל תעשה כדי לוודא שהמידע לעולם לא ילך לאיבוד

12.02.2010, 18:14 | רן יניב הרטשטיין

טעות ראשונה: לא לעשות גיבויים בכלל

 

אם מעולם לא איבדתם מידע קריטי ברגע האחרון בלי שהיה לכם גיבוי שלו, איש לעולם לא יוכל לשכנע אתכם לגבות את הקבצים במחשב שלכם. אם כבר קרה לכם מקרה דומה, אתם לא זקוקים עוד לשכנוע נוסף. תקלות קורות מדי יום, ושום דבר בחיים לא קבוע. אם אתם צריכים את העותקים המקוריים של הקבצים במחשב שלכם, אתם צריכים גם לעשות להם גיבוי.

זה קל, זה פשוט, זה לא לוקח הרבה זמן וזה לא עולה הרבה כסף. אם אתם משתמשים במחשב, אתם צריכים לגבות את המידע שיש עליו.
גיבוי נכון יכול לחסוך הרבה תסכול מהמחשב, צילום: shutterstock גיבוי נכון יכול לחסוך הרבה תסכול מהמחשב | צילום: shutterstock גיבוי נכון יכול לחסוך הרבה תסכול מהמחשב, צילום: shutterstock

טעות שנייה: לעשות גיבויים ולא לבדוק אותם

 

אחד הדברים הנוראים שאפשר לגלות על המחשב שלכם זה שאחרי שנים שהשתמשתם בו, כל המידע הלך ולא היה לכם גיבוי. הדבר הכי נורא לגלות זה שאחרי שהשתמשתם במחשב שנים וגיביתם אותו באופן קבוע, הגיבויים ששמרתם לא עובדים. תחושת ביטחון מוטעית היאדבר מסוכן הרבה יותר מאשר תחושת חוסר ביטחון מוצדקת.

אין זה משנה איך אתם מגבים את הקבצים שלכם; אתם חייבים לבדוק מדי פעם שהגיבוי אכן תקין. בצעו את הבדיקה בפעם הראשונה מיד אחרי הפעלת מערכת גיבוי חדשה, והמשיכו לעשות בדיקות שגרתיות בתדירות קבועה.

צרו לעצמכם תזכורת קבועה ביומן והקדישו רבע שעה מדי רבעון לבדיקת תקינות הגיבוי. מספיק לבדוק מספר קבצים באופן מדגמי, אם כי אפשר גם לבדוק את הנפח הכולל של הגיבוי כולו, כדי לוודא שהוא לא קטן או גדול מדי באופן חשוד.

טעות שלישית: לעשות גיבויים ידניים בלבד

 

מכניסים DVD ריק לכונן, צורבים עליו כמה תיקיות של קבצים חשובים, משרבטים עליו את התאריך של היום (במקרה הטוב), וזורקים אותו במגירה. אין כמעט מי שלא גיבה את הקבצים שלו בדרך זו לפחות פעם אחת, ואין ספק שזה יותר טוב מכלום. אבל לא הרבה יותר טוב.

כמו הרבה מהבעיות שמתעוררות בעת עבודה עם מחשב, הבעיה העיקרית עם גיבוי ידני נמצאת איפה שהוא בין הכסא למקלדת. הסיכוי שתתרשלו בתפקידכם ותשכחו לבצע גיבויים תקופתיים קבועים גדול עוד יותר מהסיכוי שתזדקקו לגיבויים האלה, ושניהם פחות או יותר ודאיים. חוץ מזה, גיבוי ידני זה פשוט טרחה מיותרת, וזה כאב ראש שאף אחד לא צריך בחיים שלו. גיבוי אוטומטי הוא לא רק בטוח ואמין יותר מגיבוי ידני, הוא פשוט הרבה יותר קל.

טעות רביעית: לשמור גיבויים במקום אחד בלבד

 

גיבוי מקומי הוא התחלה טובה, אבל גיבוי לתקליטורים או לכונן קשיח חיצוני אינו בטוח מספיק עבור הקבצים החשובים באמת - אלו שאובדן שלהם יעלה לכם הרבה יותר זמן וכסף מאשר גיבוי אמין שלהם. אמצעי אחסון חיצוניים יכולים להתקלקל, ללכת לאיבוד, או להגנב, ובמקרה של אסונות חמורים יותר, כמו שריפה או שיטפון, אתם עלולים לאבד את הגיבוי יחד עם כל המידע המקורי.

הגישה השפויה והבטוחה לגיבוי של מסמכים חשובים כוללת גם גיבוי "Off-Site", שפירושו שמירת הגיבויים במיקום גיאוגרפי שונה ממיקום העותקים המקוריים. סביר להניח שאתם כבר משתמשים בשיטת גיבוי דומה אפילו בלי לחשוב על זה, בכל פעם שאתם שולחים לעצמכם קבצים באימייל. הקבצים מאוחסנים בשרתי האימייל, בדרך כלל בעיר אחרת ואפילו במדינה או ביבשת אחרת, וכך הסיכויים שהעותק המקורי ועותק הגיבוי יאבדו באותו זמן קטנים במיוחד.

במקום להסתמך על המשמעת העצמית שלכם ובמקום לבזבז זמן על שליחת קבצים באימייל, השתמשו בתוכנה לגיבוי אוטומטי לרשת, כמו Mozy או JungleDisk, או בתוכנת סנכרון כמו DropBox.

למידע נוסף על גיבוי אוטומטי לרשת עם תוכנת הגיבוי JungleDisk ושירות S3, שירות האחסון-בענן של אמאזון, עיינו במדריך איך לגבות את המחשב על הרשת. JungleDisk ו-S3 הם שני שירותים מתקדמים ומומלצים במיוחד, אך אין להם גרסה חינמית.

למידע נוסף על DropBox, תוכנה שמסנכרנת את הקבצים שלכם בין מספר מחשבים ושומרת מספר גרסאות של כל קובץ ברשת, קראו את המדריך לסנכרן את המחשב השולחני לנייד. DropBox מציעה שטח אחסון מקוון בנפח 2GB ללא תשלום.

לפתרון מתקדם יותר, שכולל ניהול גרסאות ותמיכה בעבודה משותפת, נסו את Subversion, מערכת ניהול גרסאות מתקדמת אך קלה לשימוש שגם מהווה שיטת גיבוי יציבה ויעילה במיוחד. למידע נוסף על Subversion, קראו את המדריך מכונת ה-Undo המושלמת.

טעות חמישית: לשמור גיבויים לא מוצפנים

 

אם הקבצים החשובים שלכם חשובים מספיק בשביל שתגבו אותם בשני מקומות שונים, ייתכן שהם גם חשובים מספיק בשביל שלא תרצו שאף אחד אחר יראה אותם. אם אתם מגינים על המחשב בסיסמה ומצפינים את הכונן הקשיח, זה רק הגיוני להצפין גם את הגיבויים שלכם.

אם אתם מעלים את הקבצים לרשת, הצפנה היא כמעט הכרחית. אחרת, כל מי שיש לו גישה לאמצעי האחסון המקוון שלכם (אפילו אם מדובר רק בעובדי החברה שמספקת את שירות האחסון) יוכל לראות את כל המידע החשוב ביותר שלכם. רוב פתרונות הגיבוי המקוון, כמו JungleDisk ו-Mozy, תומכים בהצפנה אוטומטית של הקבצים לפני העלתם לשרת האחסון, כך שרק מי שמחזיק במפתח ההצפנה יוכל לראות את תכולתם.

הצפנה מומלצת גם לגיבוי מקומי, שנשמר באמצעי אחסון פיזי כמו כונן קשיח חיצוני או תקליטורי DVD. כשהגיבוי המקומי מוצפן, אין צורך להתאמץ כל כך להגן על אמצעי האחסון עצמו עם כספות וארונות נעולים. אפילו אם הגיבוי יגנב, המידע שבפנים יהיה נעול בבטחה מאחורי חומת הצפנה בלתי עבירה.

  • להצפנה של כונן קשיח שלם או להצפנה של מספר רב של קבצים לפני צריבתם לתקליטור, השתמשו ב-TrueCrypt, תוכנת הצפנה מתקדמת ובטוחה. קראו את המדריך המהיר למצפין להוראות שימוש מפורטות.

טעות שישית: לא לגבות את הגדרות התוכנות ומערכת ההפעלה

 

תיקיית המסמכים היא בדרך כלל הדבר הראשון שאנשים מגבים, ואחריה תיקיית התמונות. אם שטח האחסון מאפשר זאת, יש מי שמגבים גם את הסרטים הביתיים ואת ספריית המוסיקה. אבל במחשב שלכם יש קבצים רבי ערך גם במקומות אחרים.

ראשית כל, מערכת ההפעלה עצמה, יחד עם כל התוכנות שמותקנות בה, היא אוסף גדול של קבצים חשובים מאוד. אם יקרה משהו לכונן הקשיח, תצטרכו לשחזר לא רק את המסמכים שהיו שמורים בו, אלא את המחשב כולו: להתקין שוב את מערכת ההפעלה, להתקין את כל התוכנות, ולהגדיר את הכל מחדש בדיוק כפי שהיה קודם.

מלבד זאת, תוכנות רבות שומרות נתונים חשובים בתוך מעין בסיס נתונים פנימי, בנפרד מתיקיית המסמכים הרגילה. לדוגמה, אאוטלוק שומרת את האימיילים, אנשי הקשר, היומן ורשימת המשימות שלכם בקובץ אחד גדול בתוך תיקיית ההגדרות שלה. iTunes שומרת את הפלייליסטים ואת נתוני ההאזנה שלכם בתוך קובץ הגדרות בתיקיית המוסיקה שלה. פיירפוקס שומר את הסימניות, הסיסמאות, ושאר ההעדפות ונתוני הגלישה בתוך תיקיית הפרופיל האישי, וכו' וכו'.

אם אתם משתמשים בתוכנת גיבוי אוטומטי, תוכלו להוסיף לרשימת הגיבוי גם את התיקיות שמכילות את כל המידע הנ"ל, וכן מידע של תוכנות חשובות אחרות במחשב. עיינו במדריך איך לפרמט את המחשב בלי לסבול בדרך למידע נוסף על ייצוא וגיבוי הגדרות.

אם אתם רוצים לחסוך מעצמכם גם את הצורך בהתקנה מחדש של מערכת ההפעלה, על כל הטרחה והבלגן הכרוך בכך, תוכלו ליצור תצלום מדוייק של הכונן הקשיח עליו מערכת ההפעלה מותקנת, ובמידת הצורך לשחזר את המחשב בדיוק לאותו המצב בו היה כשיצרתם את התצלום. למידע נוסף על גיבוי מלא של מערכת ההפעלה, קראו את המדריך איך לעשות גיבוי מושלם למערכת ההפעלה.

מידע נוסף

תגיות