אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עולים ליגה

עולים ליגה

המשבר הכלכלי הוכיח: מקומה של ישראל הוא בין המדינות המפותחות

10.02.2010, 09:59 | דן הלמן

שנת 2010 נפתחה בסערה בשווקי המניות המקומיים במניות השורה השנייה והשלישית כאשר מדד ת"א 75 עלה בשיעור של 5.2% ומדד היתר 50 זינק בכ 7.2%. מדד ת"א 25 סיים בירידה של 1.8% אך, שוקי ארה"ב והמערב ספגו ירידות גדולות יותר. מדדי הדאו ג'ונס וה- S&P500 ירדו בשיעור של כ- 3.5%, הנאסדק ירד בכ- 6.5%.

המשקיעים באירופה אף הם לא ליקקו דבש כאשר לונדון ירדה בכ- 4%, פאריז בכ- 5.5% ופרנקפורט מעל 6%. גם בשבוע המסחר הראשון של פברואר השוק המקומי הציג ביצועים עדיפים על שווקי העולם.

נתוני המסחר בחודש הראשון לשנת 2010 ממחישים בשנית את עוצמתו של המשק הישראלי והכלכלה המקומית ביחס למדינות המערב. לא בכדי, המגעים להצטרפותה של ישראל ל OECD תופסים תאוצה. לא אחת הועלה חשש כי הצטרפותה של ישראל למדד השווקים המפותחים יפגע בשווקי ההון בישראל עקב החשש ליציאת כספים מקרנות בעולם אשר משקיעות בשווקים המתעוררים. מבחינת ישראל עדיף להיות זנב לאריות מאשר ראש לשועלים. במאמר מוסגר, מדינות ה-BRIC (ברזיל, רוסיה, הודו וסין) תמיד היוו אבן שואבת להשקעות יותר מישראל.

מבחינת עוצמת כלכלת ישראל, באם מנהל השקעות זר ייבחן את הנתונים המאקרו כלכליים היבשים של ישראל אל מול החברות החדשות של ישראל המצויות במדד השווקים המפותחים, יתברר במהרה יתרונה של ישראל על מדינות רבות במדד השווקים המפותחים כגון: יוון, פורטוגל, ספרד ואף איטליה. אם ימשיך ויחקור אותו מנהל השקעות כיצד עברו השווקים הפיננסיים והריאלים השונים את המשבר של 2008 בשנית, ישראל תצא עם ידה על העליונה.

היציאה מהמדד - הזדמנות

מבחינה מאקרו כלכלית, ישראל נמצאת כיום במקום טוב יותר אל מול מדינות רבות במערב. האבטלה בישראל הינה תחת שליטה והנתונים מראים על יציבות (בניגוד לארה"ב). חברות רבות נצלו את המשבר על מנת לבצע התייעלות וחלקן אף צברו "שומנים" ביחס לתוכניות המקוריות, כך שגם האטה בכלכלה המקומית עקב לחצים מאקרו כלכליים עולמיים לא תגרור את המשק למיתון עמוק במיוחד לאור נחישותו של נגיד בנק ישראל להגן (יחסית) על הייצוא מישראל באמצעות שער חליפין תחת שליטה.

לפיכך, התרחיש של יציאת ישראל ממדד השווקים המתעוררים לכניסתה למדד המדינות המפותחות של MSCI יכולה להוות הזדמנות עבור שוק ההון המקומי. הרי, כפי שציין זאת איינשטיין בעבר, הכל יחסי.

חשוב לציין, כי מדד השווקים המפותחים מהווה חלק משמעותי יותר בתיק ההשקעות של משקיע ממדינות המערב ולכן קיים סיכוי ממשי כי השדרוג של ישראל למעמד שוק מפותח יתרום לתנועות הון חיוביות נטו לשוק המקומי.

מפרסומי בנק ישראל עולה, כי בחודש נובמבר השקיעו זרים כמיליארד דולר במניות ובאג"ח בבורסה בת"א בהשוואה ל- 1.7 מיליארד בכל הרבעון השלישי של 2009 אשר בעצמו היווה שיפור אל מול רבעון שני לשנת 2009 בו זרמו רק כ- 140 מיליון דולר לתוך הבורסה בת"א.

יש לזכור, כי לעולם בא המתוק עם המר וכי הגדלת תנועות ההון לתוך ישראל צפויה לחזק את המטבע המקומי מה שיקשה על נגיד הבנק המרכזי, סטנלי פישר, להעלות ריבית כל עוד שאר העולם המערבי נמצא בריבית אפסית.

שנת 2010 תהיה חיובית בשוק המניות המקומית כאשר מרבית התשואה תושג כבר בתחילת השנה אלא אם כן יתרחש אירוע משמעותי לכלכלה הריאלית בהמשך השנה. הכניסה של ישראל למדד השווקים המפותחים במאי טומנת בחובה יותר הזדמנות מאשר איום על השווקים הפיננסים. שוק ההון המקומי הפגין ביצועים עודפים ביחס למרבית השווקים העיקריים בחמשת השבועות הראשונים של שנת 2010 הן בעליות, וחשוב לא פחות, גם בירידות.

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
ישראל זו אחת הבועות הכלכליות שלא יתפוצצו בשנים הקרובות אך הסוף מתקרב
כאשר מדינה שלמה מסתמכת על הון ירושות ללא עתודות קרקע ריאליות במדינה, וחברה שכבר אינה יצרנית שמנוהלת באופן קפיטליסטי קיצוני - זו תהיה נפילה כואבת, שתקרה אחרי שיכולת הצריכה תהיה רווייה מדי. גם לארה"ב לקח המון שנים לחיות באופוריה שהכל טוב והכל יכול להמשיך להיות טוב אך ראו מה קרה - הכלכלה רק הולכת ומתדרדרת ואין אפשרות לייצב אותה כי כבר אין ענפי ייצור שמעסיקים מיליוני אנשים כמו שהיה פעם, הכל עבר למזרח. מי שמשלה את עצמו שכולם בארץ יכולים להרשות לעצמם לנסוע ברכבים חדשים ולחיות ברמת המחייה הבלתי אפשרית בארץ ולמשוך ככה עד קץ הימים יש מאין - עדיף שיתן לעצמו שתי סטירות מצלצלות כי זה בדיוק המתכון להתמוטטות. וכרגיל כשלא מחשיבים 80% מאוכלוסייה שמרוויחים שכר ממוצע שלא מאפשר חסכון, אז איזו מן קביעה זו שמצבנו טוב יותר מרוב המדינות המפותחות?
אחד שלא מתרגש , כל העולם  |  11.02.10
3.
טוב, אז אולי שהוא יסביר את החשיפה ההזויה שלהם לסקטור הנפט והגז
ולא, לא רק לבר ולדלק שעוד מייצרות ג'ובות כל חודש - מה עם זרח, מודיעין ושאר הטינופת שי להם בתיקים? אחד המנהלים שם טען שהם מאוד אוהבים את הסקטור (מילים שלו) - כמה מהחרא הזה יש להם בתיקים? גם אני אשמח לדעת (ותגיד תודה שלאהזכרתי את ויטנאם ועוד כל מני חרא שהם דחפו ללקוחות בנות קיומם)
משה  |  10.02.10