אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי ל"כלכליסט" - חבר הנאמנים נגד ליאורה מרידור: פרק ב' צילום: מיכאל קרמר

בלעדי ל"כלכליסט" - חבר הנאמנים נגד ליאורה מרידור: פרק ב'

כחודשיים לאחר שאיים להדיח את יו"ר הוועד המנהל של אוניברסיטת תל אביב, יוצא חבר הנאמנים של האוניברסיטה למאבק נוסף: "הסכם הפשרה לא יושם, והוועד ממשיך לבצר את כוחו"

10.02.2010, 07:01 | נעמה סיקולר

חבר הנאמנים של אוניברסיטת תל אביב נערך לסיבוב נוסף בקרב מול הוועד המנהל של האוניברסיטה, כך נודע ל"כלכליסט". לדברי חבר הנאמנים, מסמך ההבנות בין שני הצדדים שאמור היה לרסן את כוחו של הוועד לא בוצע. גם ההישג המשמעותי של חבר הנאמנים - הכרתו של הוועד המנהל בחבר הנאמנים כגוף העליון באוניברסיטה - הוא לטענתם בגדר הצהרה בלבד, והוועד אינו מסכים למלא את תוכן האמירה הזאת.

הסכסוך בין חבר הנאמנים לוועד המנהל פרץ על רקע שני אירועים משמעותיים בשנה החולפת. הראשון היה הדחתו של פרופ' צבי גליל, הנשיא הקודם של האוניברסיטה - הדחה שלא תואמה עם חבר הנאמנים ולא היתה מקובלת עליו. האירוע השני היה מימוש תיק המניות של האוניברסיטה בניגוד לחוות דעתה של ועדת ההשקעות של המוסד האקדמי, שחבריה אף התפטרו במחאה על המהלך.

"הידרדרות מתמשכת"

 

הוועד המנהל הוא זה שמאשר אסטרטגיה כללית ופיננסית, תוכנית עבודה, מפקח על הנשיא, והוא היום בפועל הגוף החזק ביותר באוניברסיטה. חבר הנאמנים, שבו חברים תורמים משמעותיים, הוא זה שמחזיק בעיקר בסמכויות פיקוח, מסייע בהשגת תרומות, מאשרר את מינוי הנשיא ומאשר שינויים בחוקה שאושרו קודם על ידי הוועד.

אוניברסיטת תל אביב. סכסוכים בצמרת, צילום: גלעד קוולרצ אוניברסיטת תל אביב. סכסוכים בצמרת | צילום: גלעד קוולרצ'יק אוניברסיטת תל אביב. סכסוכים בצמרת, צילום: גלעד קוולרצ

לטענת חבר הנאמנים, בשנים האחרונות חלה הידרדרות מתמדת במעמדו, שבאה לידי ביטוי בשני אירועי הקיצון באוניברסיטה. בשיאו של המאבק ניסה חבר הנאמנים להדיח את יו"ר הוועד המנהל ליאורה מרידור, ואף איים בעצירת תרומות למוסד האקדמי.

בסופו של דבר הגיעו הצדדים לנוסחת פשרה - מרידור תישאר בתפקידה, אולם כוחו של הוועד יוגבל באמצעות שינויים בחוקה. הצדדים חתמו בדצמבר על מסמך הבנות ומינו ועדה שקיבלה מנדט ליישם את השינויים בחוקה בפועל בהצבעה השנתית במאי הקרוב. ועדה זו סיימה את עבודתה בשבוע שעבר והציגה את מסקנותיה.

חבר הנאמנים טוען שמסמך ההבנות הוא מסמך מחייב, וכי חתימת הוועד המנהל על המסמך מהווה למעשה את הסכמתו המלאה לשינויים הנדרשים. גורמים בחבר הנאמנים הבהירו אתמול ל"כלכליסט" כי אינם מתכוונים לאפשר לוועד המנהל להמשיך ולבצר כוחות באוניברסיטת תל אביב.

הסעיפים השנויים במחלוקת הם אלה שקשורים בפיטורי חברים בוועד המנהל ובייצוג שיינתן לחבר הנאמנים בוועד המנהל. על פי מסמך ההבנות הראשוני, חבר הנאמנים יוכל לבחור שני נציגים מטעמו שיישבו בוועד המנהל של האוניברסיטה. ועדת היישום של מסמך ההבנות קיבלה הסכמה זו באופן חלקי בלבד, וקבעה כי ועדת חיפוש מטעמו של הוועד המנהל ולאחר מכן גם הוועד המנהל בעצמו יידרשו לאשר את זהות שני הנציגים הללו. חבר הנאמנים מתנגד להחרגה הזו ודורש שיהיה לו המנדט המלא והבלעדי למנות את נציגיו.

פרוטוקולים נסתרים

 

סלע מחלוקת נוסף נוגע לאפשרות הדחת חברי הוועד המנהל על ידי חבר הנאמנים. על פי מסמך ההבנות, לפחות 30 חברים בוועד המנהל יוכלו לדרוש העברת חברים בוועד מתפקידם, וההעברה תתאפשר אם הצביעו בעדה לפחות 60% מכלל חברי חבר הנאמנים בכפוף לזכות השימוע. כיום יכול חבר הנאמנים לדרוש מהוועד המנהל לקיים דיון הדחה, אולם אין לו אפשרות אפקטיבית לכפות מהלך שכזה, שכן רק שני שלישים מהוועד המנהל יכולים להעביר חבר מתפקידו. ההבנה הזו שאליה הגיעו הצדדים היתה עקרונית במיוחד לחבר הנאמנים שטען כי לא יכול להיות שלא תהיה לו האפשרות החוקית בפועל להעביר את הוועד המנהל מתפקידו.

גם בעניין הזה טוען חבר הנאמנים כי לא קיבל את מלוא מבוקשו. על פי מסקנות ועדת היישום, תוקם ועדה נוספת ובה ארבעה נציגים של חבר הנאמנים ושני נציגים של הוועד המנהל. רק אם הוועדה החדשה תקבל החלטה ברוב של שני שלישים על הדחה, תועבר ההחלטה לאישור מליאת חבר הנאמנים שתידרש לרוב של 60% מחבריה. חבר הנאמנים טוען שהקמת ועדה נוספת מרחיקה למעשה עד מאוד את אפשרות ההדחה.

נוסף על כך, הוחלט להגדיר ברשימה סגורה את העילות להדחת בעל תפקיד, למשל הרשעה בעבירה שיש עמה קלון, הכרזה על פשיטת רגל או הפרת חובת אמונים. לדברי חבר הנאמנים, מדובר בעילות קיצוניות מדי שלא יאפשרו הדחה עקב חוסר שביעות רצון.

נוסף על כך, חבר הנאמנים מוחה על כך שוועדת היישום לא קיבלה את המלצת הסגל האקדמי, שלפיה בכל ישיבות הוועד המנהל יהיה רישום פרוטוקול מלא שיהיה נגיש לסגל. במקום זאת קבעה הוועדה כי הנשיא והרקטור ידווחו לסגל אחת לשנה על פעילותם.

מאוניברסיטת תל אביב נמסר בתגובה: "ענייניה הפנימיים של האוניברסיטה אינם מנוהלים מעל דפי העיתונות. לפיכך, אין בכוונת האוניברסיטה להגיב לדברים המובאים בכתבה זו". 

תגיות

16 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

15.
תשובה ל-11
כדאי לדעת את העובדות לפני שמוחים בשם "הזכות האנושית לטעות". היתה וועדת מומחים שתפקידה ניהול התיק. הוועדה התנגדה בתוקף להצעת מרידור למכור. מרידור לקחה יועץ חיצוני (לא על חשבונה הפרטי אלא על חשבון הציבור). גם היועץ שהיא בחרה התנגד בתוקף למכירה. אבל היא לא שמעה לעצתו התעקשה למכור. זו אינה טעות נסלחת זו התנהגות בלתי אחראית ובלתי שקולה. וכדאי להוסיף שהכסף שהיא הפסידה חסר בתקציב ויש עכשיו קיצוצים נוספים, כולל פיטורים, כתוצאה מכך. כמו כן, הירושלמית מתעלמת מצורת פיטוריו השערורייתית של נשיא האוניברסיטה, בניגוד גמור לדעת כל הגופים האחרים מלבד הוועד המנהל שמורכב (איזו הפתעה) משורה של חברים עסקיים (יד-רוחצת-יד). כמה טעויות בניגוד גמור לשיקול הדעת של גופים אחראיים היא כמות מספקת לדעת חבריה של ד"ר מרידור לבקש ממנה לוותר על השררה?
תמר , תל-אביב  |  10.02.10
13.
שמעתי שהמועצה להשכלה גבוהה סתם בלוף שעובד על הציבור.המטומטם.
נידהמתי לשמוע כי המועצה להשכלה גבוהה אינה משרתת כלל את הציבור והאינטרס הציבורי, היא מורכבת רק מנציגי האוניברסיטאות ששומרים על הצלחת הדשנה של עצמם, והתקציבים המופקרים שנותן להם האוצר, ללא פיקוח מינהל תקין, הפקרות של התרומות, ללא מיכרזים, חבר מביא חבר, ניצול מחפיר של החופש האקדמי הפרה הקדושה של השחיתות, וכך, הציבור הטיפש מאמין שיש פיקוח, כל התלונות והביקורות שמפנים למועצה להשכלה גבוהה הינם בגדר הונאת הציבור, כיוון שאין מי שיטפל בזה, המערכת הינה שקרית ולטובת המוסדות ועובדיהם ואי טרסיהם בלבד,איפה שרי החינוך, שיודעים היטב על ההתנהלות הפלילית הזו? ומעצימים עין? למה שהכסף לא ילך לבטחון, לבריאות , למה שילך לכיסם הפרטי של הנהנתנים,יש לשנות מיד את החוק המעוות הזה, איש הישר בעיניו יעשה.
יערית  |  10.02.10
לכל התגובות