אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
איך נגיפים משתלטים עלינו? צילום: shutterstock

איך נגיפים משתלטים עלינו?

סרטי זומבים אינם פנטזיה, כשזוכרים את הכלבת

11.02.2010, 12:16 | שרון מועלם
כלב. חסנו אותם כלב. חסנו אותם כלב. חסנו אותם

מה בזומבים כל כך מרתק אנשים? דמות הזומבי צמא הדם נולדה, ככל הנראה, בדת הוודו של האיטי. אך כמעט בכל תרבות מסתובבות אמונות על קללה שמשתלטת על מוח האדם והופכת אותו למפלצת. האם הסיפורים האלה מבוססים רק על פחדים קדמוניים, או שיש להם אחיזה במציאות? מתברר שיש להם אחיזה במציאות, ולאחיזה הזאת קוראים כלבת.

את הכלבת מחולל נגיף שנמשך במיוחד לרקמות העצבים, ומבצע את זממו בתוך תאים בגוף, שבהם הוא משתמש כמו בחדר מלון שגובה לפי שעה. ובכל פעם שהנגיף מסיים עם זממו, הוא מוכרח לעבור ליעד הבא. לשם כך יש לו, לנגיף הכלבת, טריק קטן בשרוול החומצה הגרעינית שלו: מחלת הכלבת. בתהליך אטי ונחוש נגיף הכלבת מטפס אל המוח שלנו, כשהוא מנצל את מנגנוני התעבורה הבין־תאיים הקיימים בגוף. כשהוא מגיע אל המוח, הוא יודע בדיוק באילו חוטים למשוך ועל אילו כפתורים ללחוץ כדי לשנות את ההתנהגות שלנו. הוא מגביר את האגרסיביות של החולה, והופך אותו למכונת לחימה ונשיכה גדולה, מרושעת ומזילת ריר. הריר, כמובן, מכיל כמויות של נגיפי כלבת, והנשיכות והשריטות, שהן תוצאה של המשחקים של הנגיף במוח שלנו, הן העוזרות לנגיפים להגיע לפונדקאי הבא.

נגיף הכלבת רחוק מלהיות היחיד שמשתמש בתרגילי שליטה מוחית. גם נגיף השפעת, למשל, משתלט על הגוף שלנו בצורה מתוחכמת. אלפי שנות אבולוציה הולידו נגיפי שפעת שיודעים כיצד להפעיל מבפנים את מנגנוני הגוף באופן שנוח להם, ולאו דווקא לנו. המנגנון שנגיף השפעת מפעיל הוא רפלקס העיטוש. במקור, אנחנו מתעטשים כשחלבונים זרים נכנסים לנחיריים שלנו. אבק גורם לנו להתעטש כי הוא מכיל חלקיקי עור שמלאים בחלבונים. השפעת לוחצת על הכפתורים הנכונים כדי לגרום לנו להתעטש, אך לא כדי להרחיק פולשים אלא כדי להפיץ את עצמו על האנשים שסביבנו, או על משטחים שבהם יוכל להמתין לקורבן הבא. כל יצור זעיר והאסטרטגיה שלו למשחקים בבני אדם.

אבל סיפורה של הכלבת הוא בכל זאת יוצא דופן. זוהי אחת המחלות האנושיות היחידות שמרגע הופעת התסמינים שלה, שיעור התמותה ללא טיפול נחשב ל־100%. ותיאורים מזרי אימה של כלבת קיימים כמעט מאז המצאת הכתב. אך כמו ברוב הכללים, יש תמיד יוצא מן הכלל, או שניים.

כלבת. אחת המחלות האנושיות היחידות שמרגע הופעת התסמינים שלה, שיעור התמותה ללא טיפול נחשב ל־100%, צילום: shutterstock כלבת. אחת המחלות האנושיות היחידות שמרגע הופעת התסמינים שלה, שיעור התמותה ללא טיפול נחשב ל־100% | צילום: shutterstock כלבת. אחת המחלות האנושיות היחידות שמרגע הופעת התסמינים שלה, שיעור התמותה ללא טיפול נחשב ל־100%, צילום: shutterstock

היוצא מן הכלל אצל הכלבת היה בשנת 2004, כשנערה אמריקאית בת 15 בשם ג'ינה גיזה נתקלה בעטלף בתוך כנסייה בוויסקונסין, ומתוך חמלה אירונית החליטה להרים אותו ולשחררו בחוץ. לאות תודה, העטלף נשך את האצבע המורה שלה.

כעבור חודש היא החלה להפגין את תסמיני הכלבת, מה שאומר שהשלב כבר היה מאוחר מדי. אך במקום לוותר, הרופאים הכניסו אותה לתרדמת בעזרת תרופות, ונתנו לה תרופות נוגדות נגיפים. ואיכשהו ג'ינה שרדה. הטיפול יוצא הדופן שנתנו לה נקרא כעת "פרוטוקול מילווקי". איש אינו יודע בוודאות מה השאיר את ג'ינה בחיים. אולי מקום הנשיכה היה רחוק מספיק מהמוח ונתן לגופה די זמן להגיב. אולי היא נדבקה בזן חלש יחסית של הכלבת, או אולי שתי האפשרויות, ולא פרוטוקול מילווקי.

למזלנו, אין במערב הרבה אנשים לנסות עליהם את הפרוטוקול. מה שידוע לנו הוא שמבין עוד 25 אנשים שטופלו באופן הזה, לפחות שני אנשים נוספים שרדו.

המקרה האחרון המתועד בישראל של מוות מכלבת היה ב־2003, לאחר שאשה ננשכה על ידי חתול. כמה מדינות אי כגון יפן וטייוואן נחשבות לנקיות מכלבת, אך אם אתם גרים במקום אחר, תעשו לחברים הקטנים שלכם טובה ותחסנו את הכלבים והחתולים שלכם. ואם דיווחו על כלבת באזור שלכם, השתדלו למנוע מחיות המחמד שלכם לשוטט בחופשיות, כדי שלא ייתקלו בבעל חיים מרייר. המוחות שלהם חשובים מדי. 

ד"ר מועלם הוא מומחה לביולוגיה אבולוציונית ומחבר רב־המכר "דווקא החלשים שורדים"

שאלות לשרון מועלם: asksharon@calcalist.co.il

לכתבות נוספות במוסף "כלכליסט" לחצו כאן

 

תגיות

14 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

14.
ל11 זה מפני שחיות חושבות אחרת מבני אדם
מבחינתה, זה שהיא במצוקה זה סיבה טובה לך שתנצל את הפגיעות שלה ותטרוף אותה. והיא גם צודקת . בטבע הטורפים הולכים קודם כל על החלשים והחולים. לכן חיה שנלכדת בבור או מסתבכת בגדר או משהו בדומה יכולה להיות מאוד מסוכנת לבני אדם טובי לב שינסו לחלץ אותה. היא ממש לא תעמוד ותצעק הצילו בואו לחלץ אותי.
12.05.10
13.
לא מקבל את הטענות בנוגע למנגנוני ההפצה
אני חושב שההתייחסות ליכולת של השפעת לגרום לעיטוש כפועל יוצא של מנגנון הפצה אבולוציוני מאוד קיצונית. כדי להוכיח שמה שאתה אומר זה נכון, אתה צריך להראות שאין סיבה שיווצרו תסמינים של עיטוש מעצם העובדה שמישהו נדבק בשפעת ושהעיטוש הוא באופן ישיר פועל יוצא של פעילות הנגיף - ולא פעילות טרוויאלית של הגוף במצב של לחימה בנגיף. נראה לי שאין שום בסיס להנחה הזו ושמדובר בדברים בעלמה. אני גם חושב שבלי שום קשר יהיה כמעט בלתי אפשר להוכיח שהכלבת באופן אבולוציוני יצרה את המנגנון של "שגעון" וריר מוגזם כחלק ממנגנון הדבקה. בד"כ כלב או לצורך העניין זאב שנמצא במצב כזה מנודה מהחברה שבה הוא נמצא (למשל להקה) ולכן היכולת שלו להעביר את המחלה יורדת באופן משמעותי. יותר מזה, אם אתה מסתכל מבחינת היכולת להדבקה מקסימאלית, דווקא הנגיפים שאין להם תסמינים חיצוניים הם אלו שההדבקה שלהם היא הטובה ביותר - זה נכון לא רק בחברות אנושיות אלא גם בחברות של בעלי חיים, כי ברגע שלבעל חיים יש תסמינים של מחלה, הסביבה שלו מתייחסת אליו באופן אוטומטי בצורה שונה. פוטנציאל ההדבקה הוא הרבה יותר גדול כל עוד הפרט לא חריג והוא חלק מהקבוצה.
שחף  |  13.02.10
11.
תזהרו
כתוב בכתבה על הבחורה שריחמה על העטלף.. זה אחד הטריקים... בטבע.. צריך להיזהר... גם לי קרה שריחמתי על איזו חיה .. בתגובה ... לאות הוקרה היא גם נשכה אותי ביד אבל בסוף ברוך השם לא היה כלום.. מאז אני לא עוזר לאף חיה ...במצוקה.. או לפחות עוזר מרחוק. תזהרו אגב, לפני כמה ימים היה מקרה נוסף שדווח עליו בוואי נט גם מקרה של אחת שנתקעה עם הרכב שלה ומישהו עצר לעזור לה ונפגע קשות.. צריך להיזהר המוות והמפגעים אורבים בכל פינה..
13.02.10
לכל התגובות