אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שוד הצרכנים הגדול צילום: shutterstock

שוד הצרכנים הגדול

למה גובים מאיתנו מחיר כפול על אותן התרופות, הבנזין והמזון? ולמה חברות הסלולר גובות 50 אגורות על שירות שעולה להן אגורות בודדות? "כלכליסט" מציג: הצעות ייעול לצרכן הנבון

10.02.2010, 21:44 | סוכנויות הידיעות

SMS

 

הודעות טקסטואליות בטלפונים סלולריים הן קצרות, מהירות וזולות להעברה. אם כך, מדוע הן מגדילות כל כך את החשבון הסלולרי שלנו? ההודעות הטקסטואליות הן למעשה חלקי מידע קטנטנים, אשר עולים למפעילות התקשורת הסלולרית בסך הכל כ-3 סנטים או 10 אגורות, כך עלה מבדיקה שערך מדען המחשבים סריניבסאן קשב, אשר הציג את הסוגיה בפני הסנאט האמריקאי בקיץ האחרון.

אולם בתוכניות תשלומים של תשלום-בהתאם-להודעה, הודעת טקסט טיפוסית של 160 תווים עולה כ-50 אגורות. לדברי קשב, "מדובר ברווח טהור כמעט לגמרי". לדבריו, המפעלים טוענים להגנתם שהם פשוט שמים כסף בצד לטובת השקעה בטכנולוגיות חדשות, אך האם זה באמת המקרה?", הוא תוהה.

הצעת ייעול: קיימים אתרי אינטרנט המציעים שירותי משלוח SMS במחירים שלרוב יהיו נמוכים יותר מהמחירים של המפעיל הסלולרי, בעיקר אם אתם משתמשים כבדים.

פופקורן

 

פופקורן. משלם עבור דברים אחרים, צילום: shutterstock פופקורן. משלם עבור דברים אחרים | צילום: shutterstock פופקורן. משלם עבור דברים אחרים, צילום: shutterstock

מחירה של שקית בינונית של פופקורן בסופרמרקט הקרוב לביתכם לא יעלה על 5 שקלים, אולם בקולנוע הקרוב לביתכם יגבו מכם 20 שקל - כלומר פי ארבעה. פער כזה יכול לגרום גם למעריצי הסרט "אוואטר" להכחיל.

ריצ'רד מקנזי, פרופסור לכלכה באוניברסיטת קליפורניה-אירבינג, אמר כי בעלי בתי הקולנוע מעלים את מחיר המוצרים המוצעים למכירה במזנוניהם פשוט משום שזה התחום היחיד שבו הם עושים רווח של ממש.

"הפופקורן משלם עבור דברים רבים אחרים שניתן למצוא בבתי הקולנוע", אומר מקנזי. לדבריו, "בעלי בתי קולנוע רבים אומרים לי 'אני מרגיש כאילו אני עובד בתחום מוצרי הצריכה, ולא הקולנוע'".

לפעמים על ההנאות הקטנות בחיים צריך לשלם.

מותגי כדורים לשיכוך כאבים

האם העיצוב החלקלק של אקמול של טבע הופך את מותג משככי הכאבים הזה לשווה ב-77% יותר ממוצר זהה רק ללא התווית? בקבוק אקמול TO GO של טבע, ובתוכו 16 כדורים, יעלה לכם 19 שקל, לעומת בקבוק זהה המכיל 16 כדורי פאראמול של מותג הפרטי לייף של סופר פארם שעולה 10.7 שקלים.

הצעת ייעול: לרוב אין הבדל משמעתי בין שתי גרסאות גנריות לאותה תרופה. אם שתיהן אושרו על ידי ה-FDA, מנהל התרופות והמזון האמריקני, הן בטוחות לשימוש.

 

יינות

להזמין יין במסעדה עלול לייקר את מחיר הבקבוק בשיעור של עד פי 3 מאשר לשתות את אותו הבקבוק בבית. כך למשל, בקבוק קברנה סוביניון ירדן של רמת הגולן 2006 עולה 120 שקל בסניף טיב טעם, בעוד שבמסעדת מיט אנד ויין בהרצליה תצטרכו לשלם בעבור אותו הבקבוק בדיוק 230 שקל ו-47 שקלים לכוס.

פי 3 מהמחיר בסופר הקרוב למקום מגוריך פי 3 מהמחיר בסופר הקרוב למקום מגוריך פי 3 מהמחיר בסופר הקרוב למקום מגוריך
מסעדות בארה"ב וגם בישראל מעלות את מחיריהם של בקבוקי יין בשיעור של עד פי 3 לעומת המחיר הקמעונאי של הבקבוק, זאת בשעה שמחיריהם של בקבוקים יקרים במיוחד מוכפלים כשהם מוגשים במסעדה - כך לדברי רון ויגנד, סומלייה (מלצר יין) אשר מנהל את ביטאון איגוד הסומליירים בארה"ב.

ואם זה נשמע הרבה, אז כדאי לדעת שכשיין נמכר בכוס מחירו משולש ואף מרובע.

הצעת ייעול: תקנו את היין המועדף עליכם מראש ותביאו למסעדה. אמנם תחוייבו בדמי חליצה, אך הם מסתכמים לרוב ב-30-40 שקל לבקבוק.

 

ספרי לימוד

בכל סמסטר מוציאים סטודנטיםב סכומי עתק על ספרים שהם צפויים להשתמש בהם זמן קצר בלבד ואז לא להזדקק להם עוד לעולם. למעשה, מדובר בתשלום מאות שקלים לשנה עבור כל סטודנט.

מחקר שערך משרד החינוך האמריקאי מצא כי מחיריהם של ספרי לימוד בארה"ב כמעט ושילשו את עצמם בין השנים 1986 ל-2004 - קפיצה הכפולה פי 2 בהשוואה לגידול השנתי באינפלציה בארה"ב בשני העשורים האחרונים.

הצעת ייעול: תנסו למצוא ספרי יד שניה או היעזרו בספריית האוניברסיטה או המכללה.

בנזין מועשר

מעשיר, אבל לא את הרכב, צילום: דוד הכהן מעשיר, אבל לא את הרכב | צילום: דוד הכהן מעשיר, אבל לא את הרכב, צילום: דוד הכהן

אם אתם ממלאים את המנוע שלכם בבנזין מועשר על סוגיו השונים, סביר שהארנק שלכם יתרוקן בקרוב מכסף. מדובר בהפרש של בין 55 אגורות לליטר לטובת בנזין 96 אוקטן לעומת הסוג הרגיל של 95 אוקטן, זאת על אף שמחקרים הוכיחו כי סוג זה של דלק לא משפר בשום אופן את פעילות המנוע.

"זה כמו שתאכיל את הכלב שלך באוכל יקר יותר ותצפה ממנו לקפוץ גבוה יותר", אומר גבריאל שנהר, מהנדס רכב בכיר המועסק בחברת המחקרים קונסומר ריפורט.

הדבר המומלץ לעשות הוא לבדוק פשוט בניירות הרכב מהו סוג הדלק המתאים לרכב הספציפי. למעט מספר מכוניות יוקרה, מעט מאוד רכבים באמת צריכים בנזין מועשר.

הצעת ייעול: זה לא המקום לרחם על המכונית שרכשתם במיטב כספכם, היא תסע טוב באותה מידה גם אם תמלאו בנזין "רגיל" 95 אוקטן.

מיני בר בבתי מלון

6 דולר לבקבוק קולה, צילום: בלומברג 6 דולר לבקבוק קולה | צילום: בלומברג 6 דולר לבקבוק קולה, צילום: בלומברג

לפי בדיקה שערך אתר דירוג המלונות אויסטר, בתי המלון מעלים כלפי מעלה את מחירי המוצרים שהם מוכרים במיני ברים שלהם בשיעור של עד 1300%.

המצב בישראל לא שונה. מחירו של בקבוק קולה במיני בר בחדר במלון קרלטון בתל אביב מגיע ל-20 שקל ובדיוויד אינטרקונטינטל יגבו מכם מחיר אף גבוה יותר של 6 דולרים לבקבוק. זאת לעומת מחיר של כ-8 שקלים בקיוסק רגיל, שלא לדבר על הרשתות הקמעוניות הגדולות, בהן המחיר ירד לכיוון של 5 שקלים לבקבוק.

"המיני בר הפך למעין סמל סטטוס, בעיקר עבור המלונות ברמה הגבוהה יותר", אומר וויל בגני מאתר אויסטר. לדבריו, "בתי המלון משתדלים לכלול במיני ברים שלהם גם מוצרים נדירים יותר, כאלה שיגרמו ללקוח הממוצע לא בדיוק לדעת את מחירם, ולפיכך - עד כמה שודדים אותם".

עם זאת, לדבריו "אנשים כבר הבינו עד כמה מדובר בתרמית, והם פשוט הולכים למרכול שמתחת למלון וקונים את אותם המוצרים במחיר הקמעונאי".

הצעת ייעול: אל תתעצלו ותרדו למטה לקיוסק, תשתמשו בכסף שחסכתם לבילויים.

פשוט תביאו מהבית פשוט תביאו מהבית פשוט תביאו מהבית

סרטי וידאו בבתי מלון

בנוסף למיני בר בעל המחיר המנופח, סרטי וידאו להשכרה בטלוויזיה של המלון הם דרך נוספת בה עושים בעלי המלונות רווח עצום על לקוחותיהם.

למעשה, לקוח עשוי למצוא את עצמו משלם 15-18 דולר על סרט בבית מלון, ללא כל קשר לעד כמה הסרט חדש. לעומת זאת, השכרת סרט זהה, אם לא טוב יותר, באחד מסניפי רשת בלוקבסטר תעלה כ-20 שקל.

הצעת ייעול: להביא מהבית סרטי DVD למלונות שכוללים במחיר החדר מקרן DVD, ולצאת הכי בזול שאפשר מכל הסיפור.

סופי שולמן ויסמין גיל השתתפו בהכנת הכתבה

תגיות

28 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

27.
אכן, יקר לחיות... יאללה נוחו אנשים
לא על כל דבר טיפשי צריך לעלות על בריקדות. הבעיה בארץ היא יוקר המחיה ברמה הכללית. וסורי, אם 90% מהמסעדות/בתיקפה/בארים נסגרים בשנה הראשונה לפעילותם, אני לא רואה היכן הרווחים הגדולים כאן.... כנל בעסקי הקולנוע, לא סתם מוציאים אותם מהקניונים.
בן , שם  |  11.02.10
25.
אני דווקא מבין את כולם (חוץ מחברות הסלולר)
כבעלים 2 עסקים, אני יכול לומר בודאות שהמתואר בכתבה מדויק באופן חלקי, והתגובות באמת אינן במקום. יש לי עסק לתמיכת מחשבים וחנות למוצרי חיות, במכירת מחשבים לצערי הרווחיות אינה גדולה אך בשרות למחשבים כן, כאשר לקוח שואל אותי למה אני לוקח לו 200 ש"ח + מע"מ לשעת עבודה במעבדה, התשובה שלי היא שהוא משלם 35 ש"ח לשעה לשכר שלי והשאר הוא משלם על הידע. אבל זה לא ממש נכון. לכל עסק יש עלויות תפעוליות כאלו ואחרות. לדוגמא במסעדה: אנשים לרוב מחשבים כמה ה"שניצל" עולה להם בבית לעומת במסעדה, אבל הם שוכחים לחשב עוד כמה דברים א. את "עוזרת" שמגישה להם את האוכל וע"פ החוק החדש חיבים לשלם לה פנסיה ועוד על מני דברים. ב. לזמן בישול שעולה כסף (תארו שהייתם צריכים לעבוד בזמן הזה כמה כסף הייתם משלמים על כל שעת בישול? ג. שכירות (מהו החלק של המטבח ופינת האוכל בבית שלכם) ואלו רק חלק מההוצאות, וכמובן אחריהם הבעלים רוצה להרוויח יפה (כי בשביל משכורת רגילה אף אחד לא ישקיע ויסכן מאות אלפי שקלים ,במקרה הטוב, בלפתוח עסק). את חברות הסלולר אני באמת לא מבין (ד.א. ממתי 3 סנט שווה אגורה, אולי 10? 12?) לגבות רווחיות כזאת על SMS זה כמו שהחלב יעלה 40 ש"ח לליטר. היום זהו מוצר בסיס בדיוק כמו חלב, ואנשים שולחים עשרות ואף מאות הודעות SMS ביום. בלא להבין את העלויות, זוהי ההכנסה הפאסבית הכי טובה שיש, אז הם יכולים להרוויח פחות מכל הודעה זה בסך הכל יאמר שאנשים ירגישו יותר חופשיים לשלוח הודעות (אני אחרי ההודעה השניה מרים טלפון ואם אי אפשר לדבר אז שיתקשר מאוחר יותר. על כל מנוי לבדוק כל חודש ולעשות ממוצע של כמה הודעות שלח, ואז להרשם לחבילה שתתאים בדיוק לצרכים שלו. (אני במקום חברות הסלולר הייתי מציע מסלול דינאמי המתאים את עצמו רטרואקטיבית לשימוש ועל כך גובה 100 ש"ח, חברה שתעשה זאת תזכה לפחות בעסקים שלי).
shaydav , בת ים  |  11.02.10
לכל התגובות