אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בית משפט כלכלי: שיטת הסלאמי צילום: יובל חן

בית משפט כלכלי: שיטת הסלאמי

במקום רפורמה מסודרת בערכאות השיפוט, נמשכת בניית מערכת המשפט כמעשה טלאים חסר היגיון

11.02.2010, 08:07 | משה גורלי

לא בכל יום משמיעים שופטים ביקורת פומבית נוקבת על הליך חקיקה. בוודאי לא כזו שמיועדת ישירות למניעיו של היוזם, במקרה זה יו"ר רשות ניירות ערך פרופ' זוהר גושן. "אני מודאגת מכך שמגזר לא מרוצה, שיש לו כוח וכסף, רוצה שופטים שיחשבו כמוהו וידונו בעניינו", אמרה שלשום נשיאת בית המשפט המחוזי בחיפה, בילהה גילאור, בדיון על הצעת החוק להקמת בית משפט כלכלי שהתקיים בכנס של לשכת רואי החשבון.

למי שלא מבין רמזים הוסיפה גילאור: "זוהר גושן, בראיון לסבר פלוצקר, טען שנאשמים מזוכים כי לבית המשפט אין הידע בתורת המימון המודרנית שדרוש להרשעה. זה נכון, אבל איזו מומחיות יש לשופטים שיושבים בתיקי פשע חמור או בתיקי רשלנות רפואית?". דברי גילאור חיברו את הוויכוח החדש על הצורך בבית משפט כלכלי לוויכוח עתיק יותר, בסוגיית ההתמחות של השופטים.

ממשיכים לעבות את השעטנז

לפני יותר מעשור הציעה ועדה בראשות השופט תיאודור אור רפורמה הגיונית ונכונה במבנה ערכאות השיפוט: חלוקת בתי משפט השלום למחלקות שבהן יתמחו השופטים בתחומים השונים, והפיכת בית המשפט המחוזי לערכאת הערעור המרכזית, שתוריד את העומס מבית המשפט העליון.

זוהר גושן, צילום: עמית שעל זוהר גושן | צילום: עמית שעל זוהר גושן, צילום: עמית שעל

אינטרסנטים בעמדות שונות, בהם השופטים, עצמם טרפדו את ההצעה, אבל המנוח החל מתעורר לתחייה בשיטת הסלאמי, וכך נולדו בית המשפט לענייני משפחה ובית המשפט המינהלי (הבג"ץ הקטן בבתי המשפט המחוזי). תוסיפו על זה את הערכאות שהיו קיימות עוד לפני ועדת אור, בית הדין לעבודה, בתי הדין לחוזים אחידים ולהגבלים עסקיים, בית המשפט לעניינים מקומיים, בתי המשפט לתביעות קטנות, ואפילו בית משפט לימאות הפועל במחוזי חיפה, ותקבלו הטלאה נטולת היגיון פנימי של טריבונלים, התמחויות וסדרי דין. עכשיו רוצים להוסיף על השעטנז הזה גם בית משפט כלכלי.

בהצעת החוק לבית משפט כלכלי, שעברה השבוע בקריאה ראשונה בכנסת, לא מדובר בשלב זה בבית משפט של ממש, אלא במחלקה מתמחה ובה שלושה שופטים בבית המשפט המחוזי בתל אביב. בראשות המחלקה מיועדת לעמוד סגנית הנשיאה ורדה אלשיך. אגב אלשיך, את ענייני פירוקים ומסים לא כללה הצעת החוק בסמכות המחלקה החדשה. לא ברור למה. אם יש נושא ששופטים באמת אינם מבינים בו ודורש התמחות נפרדת, זה נושא המס.

עד שהסתיימה התובענה נפטרו המתדיינים

אבי הרעיון, גושן, ראה לנגד עיניו את מדינת דלוור בארה"ב, שבה רשומות רוב החברות הגדולות בארה"ב בגלל בית משפט יעיל ומתמחה. צריך לתת לגושן קרדיט שזו מטרת ההצעה ולא ההפסד בשניים־שלושה תיקים כמו שרמזה השופטת גילאור. וזה היופי: כל ויכוח כאן מתגלגל לאינטרסים מוסדיים וגם פרסונליים. גם השופטים אינם חפים מהם. גילאור ביטאה אחד מהם: השופטים לא אוהבים להיתקע לנצח בתחום אחד. הם רוצים גיוון, ניידות. שופט טוב הוא שופט מאושר.

השופט בעז אוקון, לשעבר מנהל בתי המשפט ומנחה הדיון בכנס לשכת רואי החשבון, הזכיר לגילאור שחשוב יותר אושרם של המתדיינים, מקבלי השירות, מזה של נותני השירות. פרופ' ציפורה כהן שנכחה בקהל הזכירה פסק דין שניתן לאחרונה בתובענה ייצוגית בניירות ערך 15 שנה אחרי שהוגשה (עיזבון המנוח שמש נגד רייכרט). אז אולי השופטים מאושרים, אבל הצדדים, במקרה הזה לפחות, כבר אינם בין החיים.

תגובת רשות ניירות ערך: "ועדת גושן המליצה על בית משפט כלכלי עוד בינואר 2006, ללא קשר לזיכויים האחרונים".

תגיות