אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מפה לאוזן: חנויות הדיסקים הטובות באירופה צילום: בלומברג

מפה לאוזן: חנויות הדיסקים הטובות באירופה

המחירים בארץ לרוב זולים יותר, אבל המבחר לא מתקרב לזה שיש בבירות אירופה. "כלכליסט" מעשיר את התקליטייה וגם נהנה ממסורת של מוזיקה ושירות

15.02.2010, 12:49 | אמיר שוורץ

לפני כמה שנים היו שניבאו כי חנויות התקליטים ייעלמו מהעולם, והמעטות שיישארו יהפכו למעין מועדוני חברים למשוגעים לדבר, שייפגשו לשוחח על מוזיקה. התיאוריה התגשמה רק בחלקה. על פי מדד נילסן האמריקאי, מספר רוכשי הדיסקים פחת ב־50% בשנים 2000–2009.

מהנתון הזה ומהתבוננות בשטח לומדים שני דברים: שחנויות התקליטים הן כיום רק שחקן נוסף בהפצת המוזיקה לצרכן, ושעדיין יש מי שמוכנים לשלם על מוזיקה בפורמט הפיזי שהפציע בתחילת שנות השמונים.

בישראל - ולא רק בגלל שערי מטבעות - כמעט כל אלבום עולה פחות מבאירופה, אך המלאי במרבית החנויות מצומצם למדי. באינטרנט האפשרויות כמעט בלתי מוגבלות, ולרוב אף זולות יותר, אך היעדר היכולת ללטף בעיניים מדפים עמוסי דיסקים פוגמת לעתים בחוויית הקנייה. "כלכליסט" ביקר בשבע חנויות וחזר עם הפסקול המושלם במזוודה.

לונדון: hmv. לונדון היא עדיין הבירה הבלתי מעורערת של שוק המוזיקה. התקופה שבה היה צריך להקדיש זמן לשיטוט צרכנות מוזיקלי ברחוב אוקספורד אמנם חלפה, עם סגירתן של חלק מענקיות הקמעונות כמו Virgin וצמצום סניפים של אחרות, אבל סניף הדגל של רשת Hmv בבירת הממלכה הוא עדיין המכה של חובבי הפלסטיק המנגן.

 

hmv, לונדון. התמחות: מגה סטור, צילום: בלומברג hmv, לונדון. התמחות: מגה סטור | צילום: בלומברג hmv, לונדון. התמחות: מגה סטור, צילום: בלומברג

 

בביקור אחד, בן כמה שעות, תוכלו לאסוף כמעט כל אלבום, ללא הבדל ז'אנר, שנת הוצאה, מהדורה או מידת פופולריות. השפע מזכיר ספרייה אקדמית כמעט, אבל צוות המוכרים האדיב ישמח לסייע בנבכי המדפים. הטלטלה שעברה בריטניה בעקבות המיתון האחרון גרמה להורדת מחירים, וזו תתרום לא מעט לגובה מגדל הדיסקים שאיתו תגיעו לקופה. הרשת מתברכת גם במחלקות די.וי.די ובלו ריי מרשימות (חלק גדול מהכותרים מגיע גם עם כתוביות בעברית), ואקססוריז רבים כמו חולצות ופוסטרים, לצד ספרות רוק וג'אז ענפה. פרטים: 150 Oxford Street; hmv.com.

לונדון: Mdc Music & Movies. מוסד המוזיקה הקלאסית הבריטי הגאה הזה, שנוסד ב־1974, מחזיק כיום בשני סניפים בעיר. הראשון מוקדש לאופרה ונמצא ברחוב סט מרטין, הסמוך לתחנת הרכבת התחתית של כיכר לסטר. השני ממוקם במתחם הרויאל פסטיבל, מרחק הליכה קצרה מתחנת הרכבת התחתית של ווטרלו, ומציע מבחר אופרות, מגוון עשיר של מוזיקה קלאסית ומחלקת ג'אז מרשימה למדי. חובבי הקולנוע ימצאו לצד מאות הכותרים המוזיקליים (אופרות, קונצרטים והופעות) גם מבחר סרטים מהעולם. פרטים: 31 St Martin's Lane, Royal Festival Hall; mdcmusic.co.uk.

חנות דיסקים, צילום: MCT חנות דיסקים | צילום: MCT חנות דיסקים, צילום: MCT

ברלין: Kulturkaufhaus. מוסד ברילנאי מרשים, הממוקם בבית מידות לבן בן חמש קומות. כאן נמצאת אחת ממחלקות המוזיקה - בדגש על קלאסית - המרשימות ביבשת. אפשר להעביר כאן שעות בעמדות ההאזנה הנוחות או בכורסאות הפזורות ברחבי החנות. מי ששבע מהמוזיקה מוזמן לעבור לאגף הספרים, המרשים לא פחות, שבו גם בית קפה. אמנם מרבית הכותרים בגרמנית, אך ספרי העיצוב והמוזיקה הם באנגלית. פרטים: Friedrichstraße 90; kulturkaufhaus.de.

אמסטרדם: FAME. אחד מהיתרונות הגדולים של החנות הענקית הזו הוא מיקומה - בכיכר דאם, שסביבה שוקקים מרבית היכלי השופינג של העיר. היתרונות האחרים נמצאים במחירים. את הולנד החדשה, שבאופן כללי הפכה ליקרה מאוד לאחר זניחת הגילדן, תתקשו למצוא כאן. המחירים - השפויים ברובם - מוצאים את ביטוים במבחר האלבומים העצום המוצע במחיר שאינו עולה על 7 יורו לדיסק. אגב, הצוות במקום מסור במיוחד. בעבר רכשתי שם כמה אלבומים ושכחתי אותם בחנות. לאחר שחזרתי לארץ התקשרתי מבוהל לחנות, וההולנדי החביב מצדו השני של הקו הבטיח שהדיסקים יישלחו אליי ללא חיוב נוסף. תוך שבוע הם הגיעו. פרטים: Kalverstraat 2-4; fame.nl.

 

 , צילום: בלומברג צילום: בלומברג  , צילום: בלומברג

פריז: Ground Zero. חנות קטנה יחסית ומעוצבת, המהווה את התשובה הפריזאית לרשת האוזן השלישית הישראלית. הבוטיק המוזיקלי הזה מתמקד בעיקר ברוק, תוך חיבה לאגפיו האלטרנטיביים יחסית. המחירים נאים למדי. המהודרות המחודשות של אלבומיו הקלאסיים של ניל יאנג, למשל, כמו גם אלבומה החדש של להקת יו לה טנגו, עולים פה 9.90 יורו. בגראונד זירו שומרים אמונים גם לצליל החם של תקליטי הוויניל, ומחזיקים מלאי נאה מהזהב השחור. יש גם שירות משלוחים לישראל. פרטים: 23 Rue Sainte Marthe; en.groundzero.fr.

ברצלונה: Discos-Revolver. חובבי חנויות התקליטים מתחלקים לשניים: הראשונים, שמקדשים את חנויות הענק, ימצאו את מבוקשם במחלקת המוזיקה העצומה של הכלבו הספרדי אל קורט אינגלז שבכיכר קטאלוניה, בקצה שדרות הרמבלס. השניים, שמעדיפים את הדיסקים שלהם במשורה, יגיעו ל־Discos-Revolver בלב בירת קטאלוניה, המתמחה ברוק אינדי. היא אמנם לא נחשבת לחנות זולה במיוחד, אך מתגאה במלאי מכובד יחסית לגודלה ומחזיקה גם אגף לספרי רוק, שתמיד אפשר למצוא בו משהו. פרטים: Tallers 11-13; discos-revolver.com.

האופציה הרשתית: Second Spin

עבור מי שבכל זאת רוצה לרכוש דיסקים בלי לקום ממסך המחשב, החנות המקוונת האמריקאית סקונד ספין (secondspin.com) היא המקום. האתר העצום הזה מתמחה בדיסקים, די.וי.די, בלו ריי ומשחקי קונסולות - הכל מיד שנייה ובמחירים זולים עד מגוחכים; "Slowhand" של אריק קלפטון, למשל, עולה כרגע 7.99 דולר.

 

כדי להפוך את העניין לכדאי אף יותר, האנשים באתר הזה אימצו ביד רחבה את שיטת הקופונים האמריקאית. אלא שכאן, מי שגוזר את הקופון במעמד התשלום הוא הקונה. כדי לחסוך בעלויות המשלוח (שהופך כל הזמנה מהחנות האמריקאית של אמזון לכמעט לא כדאית), הדיסקים נשלחים ללא קופסאות הפלסטיק.

תגיות