אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שוק הנפט: פקטור איראן

שוק הנפט: פקטור איראן

כיצרנית נפט מרכזית, נראה כי דאגות בנושאי בטחון ואי ודאות של השוק משחקים לטובתה של איראן

19.02.2010, 08:01 | ג'ון דפטריוס, CNN
בתור עיתונאי כלכלי צעיר, התיאוריה הראשונה שעליך להבין היא היצע וביקוש. הליבה של מודל זה מבוססת על המחיר, שימוש במוצר וזמינותו. המחיר יתנדנד לפי הביקוש וההיצע.

עם זאת, בעולם זה של תוכניות תמריצים שוברות שיאים, צמיחה סולידית בצד אחד של העולם (מזרח) וצמיחה אנמית בצידו השני (מערב), בחינה של התיאוריה הזו במציאות היא קשה, ואפילו יותר כאשר מדובר בנפט.

כאן מתחיל לשחק פקטור איראן. בשקט בשקט רשם הנפט עלייה חדה בשבוע האחרון בזמן שאיראן העלתה את הסיכויים להעשרת אוראניום, וקדמה לכך תוכנית ביטחונית של צבא ארה"ב מהים ומהאוויר באזור המפרץ כאמצעי זהירות.

לפתע, היצע וביקוש אינם על סדר היום אלא דווקא היצע וביטחון. חפרו עמוק מעט יותר ותמצאו שההיצע עומד על 6% מעל הממוצע של חמש השנים האחרונות. שפע של נפט גולמי נמצא במחסנים וצף על פני דוברות בים.

השוק קיבל תמיכה גבית מההערכות לגבי התאוששות במחצית השנייה של השנה, וכן לגבי השאלה האם יהיו אלה רק עיראק, אפגניסטן ותימן שיש לדאוג לגביהן, או שמא גם איראן.

במהלך ריאיון עם עבדאללה סאלם אל בדרי, המזכיר הכללי של אופ"ק, שוחחנו לגבי הנושא של היצע וביטחון, ויהיה זה הוגן לקבוע שהוא חולק את דאגותינו לגבי שניהם. איראן מייצרת קרוב ל-4 מיליון חביות ביום. כאשר אני שואל אותו לגבי מחשבותיו על צעדים לבטח את האזור, הוא עונה ללא היסוס, "אני לא חושב שאנחנו זקוקים לבעיות באזור. עלינו להיות זהירים ביותר. דברים עלולים להתמוטט שם".

הוא היה זהיר כשאמר שהוא אינו מדבר כנציג הממשל או כשר, אבל המזכיר הכללי נגע בדאגות דומות שאנשי עסקים ונציגי ממשל חולקים ביניהם על ארוחת ערב או כוס תה, שהם חוששים מפני הידרדרות במצב.

נשיא ארה"ב ברק אובמה אומר שהדלת עדיין פתוחה לשיחות, אבל התוכנית לסנקציות כלכליות קשוחות יותר תבודד את איראן עוד יותר מהקהילה הבינלאומית.

דיפלומטיה זו בסכומי הימור גבוהים מתקיימת באקלים של צמיחה פושרת, המבוססת על התערבות שיא מצד הממשלות במדינות ה-OECD, במיוחד בארה"ב ובבריטניה.

מר אל בדרי, כמו רבים אחרים שמתבוננים מקרוב בהיצע וביקוש, מציע שקובעי מדיניות יפעלו בזהירות כאשר הם יפעלו להסיר את התמיכה הכלכלית.

"יש לבצע את האקזיט הזה בזהירות רבה בגלל שתהיה לו השפעה על הצמיחה ועל הביקוש. הרבעון הראשון והרבעון השני יהיו קשים ביותר, הביקוש ישתפר במחצית השנייה אם נהיה זהירים מספיק לבצע את האקזיט בזמן הנכון".

יצרני נפט, במיוחד אלה מהמפרץ בו העלויות זולות, מרוויחים מרצועת מחיר של 70-80 דולר לחבית, ואל בדרי מאמין כי היא תימשך לאורך שנת 2010. הביקוש לנפט גולמי מגיע לכ-29 מיליון חביות ביום, 3 מיליון מתחת לשיא ב-2008. הוא לא צופה שרמה כזו של ביקושים תחזור על עצמה בשנתיים-שלוש הקרובות.

סוכנות האנרגיה הבינלאומית החליטה להעלות את התחזיות שלה במעט לשנה הזו, בהתבסס על צמיחה גבוהה מהצפוי בשווקים המתעוררים. גם הם צופים שמדינות ה-OECD המתועשות "יתמודדו עם אי-ודאות ניכרת".

האיחוד האירופי מנסה להתגבר על המשבר שלו עם אזור דרום הים התיכון, בריטניה עם רמות חוב גבוהות וכנ"ל לגבי אמריקה.

תיאורית ההיצע והביקוש פועלת היטב בנקודת זמן זו, אבל חלקים זזים רבים עשויים לערער את התקינות ולהוריד את המחירים אל מתחת לרמה הנוחה עבור יצרנים מהמזרח התיכון.

כמו כן ישנם נושא הביטחון ו"פקטור איראן," אותם קשה עדיין להעריך. כיצרנית מרכזית בעלת כמות הרזרבות המוכחות השלישית בגודלה, נדמה שדאגות לגבי ביטחון ואי-ודאות של השוק משחקים לטובתה.

הכותב הוא מגיש התכנית Market Place Middle East, המשודרת מדי יום שישי ב-CNN

תגיות