אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי ל"כלכליסט" - שגרירויות זרות לגפני: קדם את רפורמת מיסוי האלכוהול צילום: אלכס קולומויסקי

בלעדי ל"כלכליסט" - שגרירויות זרות לגפני: קדם את רפורמת מיסוי האלכוהול

בצעד תקדימי שלחו נציגי ארה"ב והאיחוד האירופי מכתב חריף ליו"ר ועדת הכספים ובו הביעו דאגה מהעיכוב באישור הרפורמה, שתוזיל את משקאות האלכוהול המיובאים

16.02.2010, 07:00 | הדר קנה ותומר אביטל

בצעד תקדימי שלחו שגרירויות ארצות הברית, בריטניה, צרפת, אירלנד והאיחוד האירופי מכתב ליו"ר ועדת הכספים משה גפני, שבו הם מביעים דאגה מכך שרפורמת המיסוי באלכוהול לא אושרה עד כה. נציגי השגרירות כתבו כי שיטת המיסוי היחידה המקובלת עליהם היא שיטת המס הקצוב, שאמורה על פי הרפורמה להיכנס לתוקף בתחילת 2014. גורם ברשות המסים מסר ל"כלכליסט" כי נוסח המכתב היה חריף.

לפני כשבועיים אמורה היתה ועדת הכספים לאשר את הרפורמה, שיזמו רשות המסים ומשרד האוצר, וכוללת שינוי בשיטת המס על האלכוהול בשני שלבים: מתחילת 2010 ועד 2014 יוטל מס קצוב על משקאות האלכוהול בגובה של 15 שקל לליטר כוהל ועוד 50% מס קנייה. מ־2014 יוטל על משקאות האלכוהול מס בשיעור קבוע של 37 שקל לליטר כוהל. הרפורמה אמורה היתה להביא לייקור המשקאות הזולים המכילים אחוז אלכוהול גבוה, כמו וודקה, ולהוזיל בעשרות אחוזים משקאות מיובאים ויקרים יותר, כמו וויסקי. לפני 2010 שיטת המס היתה שיטה מעורבת שמבחינה בין משקאות זולים ליקרים, נוסף על אחוז הכוהל במשקה.

ברגע האחרון התנגדו חברי הוועדה לרפורמה. אחד הטיעונים המרכזיים לכך היה החשש מפני עלייה בצריכת הוויסקי בעקבות הוזלתו. בדיון התבקש נציג רשות המסים, בועז סופר, להציג בדיון הבא שלוש שיטות מיסוי חלופיות שבהן שיעור מס גבוה יותר על כלל המשקאות. ככל הנראה, בין החלופות שיובאו לאישור הוועדה יילקח בחשבון הממוצע הנהוג בעולם - מס קצוב של כ־70 שקל לליטר באירופה המערבית ו־46 שקל לליטר כוהל במזרח אירופה ובארה"ב.

לאחר שהסתמן העיכוב באישור הרפורמה, החליטו נציגי השגרירויות לנקוט בצעד החריג של פנייה לוועדה, המנוגד לנוהג הדיפלומטי שלא להתערב בעניינים פנימיים של מדינה. הרפורמה אמורה לעבור בכנסת עד סוף פברואר, שכן בינתיים היא נשענת על צו זמני.

בתגובה למכתב אמר יו"ר ועדת הכספים משה גפני ל"כלכליסט" כי דעתו לא השתנתה: "אני מכבד את מכתב השגרירים, אין ספק כי החשיבות בהתאמה למדינות אחרות בעולם רבה, אך הוועדה כבר אמרה את דעתה".

בשבוע הבא תדון שוב ועדת הכספים ברפורמה, אך גפני אמר כי ספק אם תאושר במהלכו.

תגיות

11 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

11.
יצא המרצע מן השק, לא מלחמה בשתיית אלכוהול ולא נעליים
בתירוץ של מלחמה בשתיית אלכוהול של בני נוער וכדומה רוצים להעלות את מחירי המשקאות הזולים תוצרת הארץ. מה ששוכחים להדגיש זה שמחירי המשקאות המיובאים ירדו. כולנו חשבנו שמדובר בתקלה כלשהיא, אבל לא, אינטרסים מסחריים של חברות אמריקאיות ואירופאיות עומדים מאחרי המהלך הציני הזה, שמטרתו לעודד שתיית משקאות אלכוהולים מיובאים. אם היו רוצים באמת להלחם בשתיית אלכוהול, צריך היה להסביר לציבור את הנזקים שאלכוהול גורם, ואם רוצים להעלות מחירים, מהלך שגוי מבחינתי, יש להעלות את המחירים של כל מוצרי האלכוהול, ללא יוצא מן הכלל.
ישראל, מדינת בובה  |  16.02.10
10.
מס על ויסקי בארץהקודש
אני חושב שצודקים כל השגרירים. האם חברי הכנסת חושבים שאני יכול לקום כל בוקר עם כאב ראש בגלל שתית עראק. אני רוצה לקום עם כאב ראש בגלל שתית יוחנן המהלך. ובכלל בארץ שישו הלך על המים למה שגם יוחנן המהלך לא ילך על ויסקי .ובמיוחד בחודש אדר שבו יש פורים אנח נו רוציםלהשתכר עד דלא ידע רק עפ FINLANDIA , REMI MARTEN וכיוצא בהללו. לגופו של ענים הרסנו את הנוער עם השתיה ולכן מס כמה שיותר גבוה יותר טוב ,. אני מציע להוריד דוקא את המס על הסכינים כי נהג שתוי יכול להרוג הרבה אנשים ואילו בסכין רק אחד.
משה שיכור , שיבס ריגל  |  16.02.10
לכל התגובות