אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לנדאו מקדם חוק עוקף רשות חשמל צילום: עטא עוויסאת

לנדאו מקדם חוק עוקף רשות חשמל

שר התשתיות יוזם מהלך שיחייב את חברת החשמל להעביר חלק מהכנסותיה לקרן שתממן פרויקטים לצמצום צריכת החשמל ב־20%

16.02.2010, 20:08 | רויטל חובל

משרד התשתיות מקדם הצעת חוק שתעקוף את רשות החשמל, ותחייב את חברת החשמל להעביר חלק מהכנסותיה לקרן להתייעלות אנרגטית. קרן זו תוקם כדי לממן פרויקטים לצמצום צריכת החשמל בשיעור של 20% בתוך עשר שנים. כך הודיע היום (ג') שר התשתיות עוזי לנדאו במסיבת עיתונאים שכינס לרגל פתיחת כנס אילת־אילות לאנרגיות מתחדשות.

הצעת החוק של לנדאו הופצה ביום ראשון למשרדי הממשלה, בתגובה להחלטת רשות החשמל להוזיל את תעריפי החשמל הביתי ב־10% - הוזלה שהתאפשרה בשל הגברת השימוש בגז טבעי, באופן שמפחית את עלות ייצור החשמל. לנדאו התנגד להורדת התעריפים בטענה שהחיסכון צריך לעבור למימון פעילות הקרן להתייעלות אנרגטית.

עדיף גגות משדות סולאריים

לנדאו הציג בכנס את מדיניות משרד התשתיות לעמידה ביעד שהציבה הממשלה - להגיע עד שנת 2020 למצב שבו 10% מהחשמל בישראל מיוצר באנרגיות מתחדשות.במסגרת מדיניות זו פרסם המשרד את מכסות המקסימום לייצור חשמל בכל אחד מסוגי האנרגיות המתחדשות.

המדיניות מציגה את העדפת המשרד לטכנולוגיה תרמו־סולארית ולטכנולוגיה פוטו־וולטאית שמוצבת על גגות - על פני טכנולוגיה פוטו־וולטאית המיוצרת בשדות סולאריים הפרוסים על פני הקרקע. שיטה זאת נחשבת בעיני המשרד ליעילה פחות וליקרה יותר מהאחרות. גם יצרני חשמל מאנרגיות רוח, ביוגז וביומסה יוכלו לפעול ללא מגבלת מכסת מקסימום, ואף לזכות להטבות מס מפליגות.

לעומת שיטות האנרגיה שיזכו להגדלה משמעותית של המכסה, מגבלת הייצור בשדות סולאריים בינוניים (עד 10 מגה־ואט) תוגדל בעוד 50 מגה־ואט בלבד, מעבר למכסה הקיימת שעומדת על 300 מגה־ואט. כפי שפורסם ב"כלכליסט", החברות הסולאריות הפעילות בתחום השדות הסולאריים דיווחו על עסקאות רבות, שאמנם טעונות עדיין אישורים, אך היקפן הפוטנציאלי כבר חורג מהמכסה העתידית.

בתגובה לכך אמר לנדאו שהוא אינו מעריך שכל העסקאות האלה יבשילו: "אנחנו מעדיפים לעודד אנרגיות רוח וביומסה, שהן זולות יותר לייצור ואינן מצריכות תשתית להובלה מהדרום למרכז הארץ". מדובר בבשורה רעה לחברות הסולאריות הפוטו־וולטאיות, שמכוונות את עיקר פעילותן לשדות סולאריים ולא להתקנת קולטנים על גגות.

קושי לגייס מימון לחוות רוח

אחד הגורמים שמעכבים את ענף האנרגיה המתחדשת הוא ההליך הסטטוטורי הסבוך שכרוך בקבלת אישור להקמת חוות רוח או תחנות כוח סולאריות. בעניין זה אמר לנדאו שוועדת השרים לקידום אנרגיות מתחדשות בראשות ראש הממשלה אמורה לערוך אינטגרציה בין המשרדים כדי לפעול להסרת חסמים.

לנדאו הוסיף שמשרד הביטחון צריך לתת את עמדתו בעניין הקמת חוות רוח ברמת הגולן, שבה יש תנאים טובים לייצור חשמל מאנרגיית רוח. בינתיים, חברות ישראליות מתקשות להשיג מימון בינלאומי לפרויקטים ברמת הגולן בשל הבעייתיות הפוליטית שבאזור.

עו"ד ציפי איסר איציק, הפורשת בימים אלה מתפקידה כמנכ"ל אדם טבע ודין, תקפה את לנדאו שביד אחת מקדם מדיניות לאנרגיות מתחדשות ובשנייה מקדם הקמת תחנת כוח פחמית מזהמת באשקלון.

ראש הממשלה בנימין נתניהו ציין בפתח הכנס שפיתוח מקורות אנרגיה מתחדשת יועיל בקידום הפחתת התלות של המשק הישראלי בנפט זר.

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
בדיקת היתכנות
למעשה נראה שיש כוונה לבלבל את היוצרות כיום המחיר למע' על גג ביתי על 1 קוט"ש הוא 2.04 עד מתי מחיר זה תופס . הנוסחה לחישוב מאוד לא ברורה האם ככל שיש יותר מצטרפים והתקנות המחיר ירד ? אם כן אזי חוסר הודאות לא מאפשר לאדם שפוי להתקין מע' . מה גם שיש שותף שאי אפשר לעמוד את חלקו וזה מס הכנסה נראה שהמדינה במקום לקבוע מסמרות עם עוגנים לגבי העלות מול התועלת בכוונה מערפלת את הנתונים מקווה שמישהו ממשרדו של השר או מרשות החשמל יענה תשובות מאוד פשוטות .
צפוני , צפון  |  16.02.10
1.
10% אנרגיות מתחדשות = פרס הפוליטיקאי האידיוט
ייצור חשמל באנרגיה מתחדשת (זולת סכרים הידרו-אלקטריים) עולה פי 5 מייצור חשמל משריפת פחם או נפט. כלומר אם "נצליח" במשימה עלות הייצור של החשמל תהיה גבוהה ב-40% במקרה הטוב והירידה בזיהום תהיה זניחה עד אפסית (כי יש צורך בתחנות פחם כגיבוי ואותן אי אפשר לכבות). כולנו נשלם יותר, ולנדאו יטפח לעצמו על השכם.
ד. וינדר  |  16.02.10