אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי ל"כלכליסט" - תעש: תוכנית החירום נחשפת

בלעדי ל"כלכליסט" - תעש: תוכנית החירום נחשפת

הנהלת תעש הציגה בפני רשות החברות הממשלתיות תוכנית התייעלות שצפויה להוביל לחיסכון של כ־150 מיליון שקל ב־2010. ברשות החברות עדיין מצפים לתוכנית ארוכת טווח שתיתן מענה לגירעון בהיקף של 220 מיליון שקל שצברה תעש

18.02.2010, 06:56 | נעמה סיקולר ומיקי פלד

תוכנית החירום של התעשייה הצבאית נחשפת: לפני כשבוע הציגה תעש את תוכנית החירום בפני רשות החברות הממשלתיות, ובמסגרתה תבוצע הקפאת שכר לכלל העובדים ויפוטרו 500 מבין 3,400 העובדים. אלא שהתוכנית המלאה שהציגה הנהלת החברה לדירקטוריון ואושרה על ידו כוללת שורה של קיצוצים נוספים, שמטרתם למזער את הגירעון התזרימי של החברה שעמד בשנת 2009 על כ־220 מיליון שקל ואשר על פי גורמים במשרד האוצר, עשוי אף להגיע ב־2010 ל-360 מיליון שקל.

עם זאת, לטענת מקורבים לחברה הגרעון צפוי להיות נמוך באופן משמעותי. התוכנית כוללת פיטורים של 500 עובדים מדור א' בחברה ועוד 40 עובדים מדור ב'. במסגרת הדיונים על הפרטת החברה, 950 עובדים של החברה היו אמורים לצאת לפרישה מוקדמת בעלות של מיליארד שקל למדינה. עם זאת, המשא ומתן על ההפרטה נקלע למבוי סתום, ולכן הודיעה החברה בינתיים על פיטורי 540 עובדים, כאשר תעש, ולא המדינה, היא שתישא במימון עלויות הפיטורים בהיקף של כחצי מיליארד שקל.

בנוסף, במסגרת תוכנית החירום של החברה יבוצעו קיצוצים בשכר 120 בעלי חוזים אישיים בחברה המוגדרים כבכירים. להערכת גורמים מקורבים להנהלת תעש, במסגרת תוכנית ההתייעלות יחסך סכום של כ־150 מיליון שקל.

היו"ר יוותר על השכר

סעיף משמעותי נוסף בתוכנית כולל קיצוץ שכר יועצים וקבלני משנה ב־15%, כאשר תעש צפויה לפתוח למשא ומתן חדש חוזים מול ספקים וקבלני משנה ולבדוק את ההתקשרויות מולם.

כמו כן הודיעה תעש על קיצוץ בתקציב הנסיעות לחו"ל, עצירת השקעות ברכוש קבוע, עצירת קידומי שכר, ביטול שעות נוספות (אלא אם התקבל אישור מראש), צמצום עלויות אנרגיה וביטול תגמולי הצלחה למפעלים מצליחים.

בנוסף, ל"כלכליסט" נודע כי במסגרת התוכנית הודיע יו"ר תעש אבנר רז, המכהן כיו"ר פעיל, כי יוותר באופן וולנטרי על שכרו. על פי דו"ח הממונה על השכר, שכרו של רז (תא"ל במילואים) עומד על 43,349 שקל ברוטו בחודש ועלות העסקתו עומדת על 63,002 שקל.

ההפרטה עלתה על שרטון

בחצי השנה האחרונה חודשו המגעים בין משרד הביטחון, משרד האוצר, תעש והעובדים על הפרטת החברה. חמישה צוותי עבודה החלו לדון ביישום ההפרטה על פי מודל של הנפקת 49% מהחברה ומכירת היתרה למשקיע פרטי.

לפני כחודש הוחלט ברשות החברות כי תעש איננה בשלה להנפקה בשלב זה, ועל כן החלה הרשות לבחון את אפשרות המכירה למשקיע פרטי ללא הנפקה. במקביל התקיימו שיחות עם העובדים על תנאי הפרישה שלהם. העובדים והחברה דרשו כי המדינה תישא בעלויות הפרישה של 950 עובדים בעלות של מיליארד שקל, ותבטיח תנאי פרישה דומים ל־1,000 עובדים נוספים בעלות דומה. ברשות החברות התנגדו, והמשא ומתן נקלע למבוי סתום.

לאחר החלטת רשות החברות כי התוואי המתאים יותר לתעש הוא מכירה למשקיע פרטי, החלו חברות כגון אלביט מערכות, רפאל ותעשייה אווירית לגשש ביחס לאפשרות הרכישה של תעש.

לאחר שבחודשים האחרונים הזרימה המדינה לתעש כ־60 מיליון שקל מדי חודש לתשלום משכורות העובדים, ולאחר שהמו"מ על ההפרטה נתקע, פנה מנהל רשות החברות הממשלתיות דורון כהן לתעש וביקש כי החברה תכין תוכנית חירום ובהמשך תוכנית התייעלות ארוכת טווח שתציג פתרון לגירעון התופח. יחד עם זאת, בהנהלת החברה עדיין לא ויתרו לחלוטין על האופציה העדיפה מבחינתם - הנפקה של החברה בבורסה בשני שלבים: הנפקה של עד 49% מהמניות בשלב הראשון והנפקה נוספת או מכירה למשקיע פרטי בשלב השני. בתעש גם מבקשים מרשות החברות לא להתעלם מהמשקולת הכבדה של ההתחייבויות הפנסיוניות.

הכרזה על סכסוך עבודה

במקביל, אישר הדירקטוריון את תוכנית החרום האמורה שצפויה להיות מיושמת כבר בימים הקרובים, לרבות סעיפי הפיטורים. על רקע זה אישרה בשבוע שעבר ההסתדרות סכסוך עבודה בתעש, לבקשת ועד העובדים של החברה. 3,400 עובדי החברה מפעילים לאחרונה לחצים גדלים והולכים על יו"ר ההסתדרות עופר עיני להתערבות בנעשה בחברה, אצל שר הביטחון אהוד ברק.

העובדים חוששים מההשלכות של תכניות ההבראה וההתייעלות עליהן החליט הדירקטוריון בכמה מישורים. העובדים חוששים מפגיעה מיידית בתנאי ההעסקה באמצעות פרישת עובדים, יציאה כפויה לחופשה, קיצור משמרות ושעות נוספות ופגיעות נוספות בתנאי ההעסקה. בטווח הארוך חוששים העובדים כי כאשר יבואו נציגיהם לשולחן הדיונים על ההסכם הקיבוצי שלאחר ההפרטה, הם יגיעו מעמדה נחותה, לאחר שכבר הסכימו לוותר על חלק ניכר מדרישותיהם בתוכנית ההבראה ולא לקראת ההסכם הקיבוצי.

תגיות

31 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

31.
ויתור על שכר
כל הכבוד לי"ור שויתר על המשכורת ,כמובן שיוותר עשה מספיק כסף עד עכשיו כל הכבוד לו עוד מעט יודיע שהוא לא נוסע בכביש 6 בכדי לחסוך זה לא ויתורים ,ויתורים זה לתת הוראה להתפטר מיוצים שמרווחים 300 שח לשעה ויתורים זה לא להגדיל את מצבת כ"א משנת 2005 שהיינו 2900 עובדים והיום אנו 3400 למה הבאתם עוד 500 איש כנראה שרובם מקורבים
אלי , ישראל  |  20.02.10
30.
תגובה ל - 2 וגם ל - 25
למגיב מס' - 2 אין לך מושג אפילו כמה אתה טועה כי תעש הוקמה למען בטחון המדינה כך שאתה שומע על טילי חץ ,פגזים חכמים,רקטות חכמות,תחמושת קלה וכבדה בקטרים שונים,טילים שונים ולווינים שבחלל שעוזרים רבות לבטחון המדינה . בכל הנושאים יש לתעש חלק חשוב ביותר כך שאי אפשר לקמט כל דבר בכסף. למגיב מס' - 25 לידיעתך רפאל לא הופרטה אלה עברה מיחידת סמך של משרד הבטחון לחברה ממשלתית . השינוי הנ"ל עלה למדינה 7.5 מיליארד שקלים כי היה להם שכל יותר מעובדי תעש וכל הגמלאים על חשבון המדינה ולא כמו במקרה של תעש ששילמה עד היום 880 מיליון שקלים . בכירי האוצר עשו ועושים הכל להכשיל את תעש בכדי לתת בגרושים לבעלי ההון כמו שהיה עם מפעל התעופה ומפעל הנשק הקל שנמכרו בעשירית מהמחיר האמיתי. תעש זה לא בנק אלה בטחון למדינת ישראל !!!
עובד תעש מרמ"ש , מרכז  |  18.02.10
29.
תעש = בטחון למדינת ישראל
איך תעש יכולה להרוויח כשהיא שילמה עד היום 880 מיליון שקלים עבור הפנסיונרים, מחזיקה קווים אסטרטגיים למדינת ישראל שעולים לתעש כל שנה כ - 50 מיליון שקלים,מדינת ישראל אמורה לרכוש כל שנה מוצרים ב - 700 מיליון שקלים על פי הסכם משנת - 2000 אך בפועל הרכישות הם בגובה של כ - 450 מיליון שקלים. אך אחרי כל זה תעש יכולה להרוויח ואולי שנזכור שתעש הוקמה למען בטחון המדינה ולא לרווחים כי הרווח הכי חשוב שחיילי צה"ל רבים נצלו בזכות מוצרים של תעש!!! לגבי תשלום 60 מיליון שקלים יש לזכור שהוא כולל גם את תשלומי פנסיה . תעש = בטחון למדינת ישראל בדיוק כמו השב"כ וגם המוסד כי אי אפשר לקמט בכסף את התרומה של עובדי תעש.
עובד תעש מרמה"ש , מרכז  |  18.02.10
28.
איו מחיר לביטחון
תזכורת " מלחמת יום ביפור" . במחסנים אזלה התחמושת .ראמ"ש גולדה התחננה לאמרקאים שישלחו תחמושת. אך כול עוד צה"ל היה במגננה לא אפשרו אספקת כי הם לא רצו ליהות בצד המפסדים. לביטחון אין מחיר . ולאף ראש ממשלה אין ביצים לסגור מפעלים כה חשובים .נכון צריך לעשות שם סדר ומהר.אך גם זה היה תהליך יקר.
פיליפ , צפון  |  18.02.10
27.
תע"ש
משנת 2000 מדברים על תהליך הפרטה והתייעלות. 10 שנים עברו מאז ושום דבר לא נעשה ההיפך הוא הנכון לפני כ- 4 שנים היתה קליטה מאסיבית של עובדים בתנאים מעולים, אז למה אתך מחכים. היגע הזמן לעשות סדר בבלגן, הכל רובץ על משלמי המיסים בעוד יש כאלה שאינם עובדים. קיימת אבטלה סמוה. הפתרון הוא להעסיק ללא קביעות כמו עובדי ההיטק ולא להיות נטל על המדינה. מי שטוב אין לו מה לפחד, להפסיק לתת גיבוי לאנשים שלא עובדים וחיים על חשבון המדינה.
18.02.10
לכל התגובות