אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
התעשיינים :"תעשיית התרופות הישראלית תשלם את מחיר הכניסה ל-OECD" צילום: אסף שילה / ישראל סאן

התעשיינים :"תעשיית התרופות הישראלית תשלם את מחיר הכניסה ל-OECD"

מוחים על ההסכם עם ארה"ב המיישב את נושא הקניין הרוחני של תרופות ומקדם הכניסה ל-OECD. "ייפגע ביכולת לייצר תרופות גנריות"

19.02.2010, 09:30 | ענת ציפקין

שר התמ"ת בנימין בן אליעזר הודיע אתמול (ה'), כי ישראל וארצות הברית הגיעו לסיכום המיישב את המחלוקת בין שתי המדינות בכל הקשור לנושאי הקניין הרוחני (IPR) בתחום התרופות, שיועבר בשלב מאוחר יותר לחקיקה בכנסת.

מהלך זה מקבל את ברכת הדרך מארגון פארמה ישראל, המייצג את חברות התרופות האתיות בישראל. לדברי גיא גורציק, מנכ"ל פארמה ישראל, מימוש ההסכם בחוק יאפשר להשוות את חוקי הקניין הרוחני בישראל לאילו הנהוגים במדינות ה-OECD, האיחוד האירופי וארצות הברית. "החלטת הממשלה תשפר את יכולתן של חברות התרופות האתיות למשוך השקעות הון וידע לישראל בתחומי מדעי החיים".

מתקרבים ל-OECD נתניהו אישר לבן אליעזר לקדם המו"מ לשינוי חוק התרופות השינוי בחוק צפוי להקשות על חברות גנריות, ובעיקר טבע, להכניס תרופות לשוק; סגן שר הבריאות מתנגד מיקי פלד, 3 תגובותלכתבה המלאה

מנגד, זוכה מהלך זה - התומך בהחמרת מגבלות הקניין הרוחני על חברות התרופות הישראליות - לביקורת חריפה מצד התאחדות התעשיינים. לדברי ניר קנטור, מנהל איגוד הכימיה, פרמצבטיקה ואיכות הסביבה בהתאחדות התעשיינים, הממשלה נכנעה ללחצי חברות התרופות האמריקאיות, והדבר עלול לפגוע בחברות התרופות הישראליות.

פגיעה בהכנסת המדינה

לדברי קנטור, "תעשיית התרופות הישראלית תיאלץ לשלם מחיר כניסה כבד על כניסתה הצפויה של ישראל לארגון ה-OECD", אמר קנטור השבוע והוסיף, כי שינוי חוקי הקניין הרוחני בתמורה לכרטיס הכניסה לארגון הOECD מקומם.

"המחיר אותו תשלם התעשייה יתבטא בעיקר בפגיעה ביכולתה ליצור תרופות גנריות בישראל למטרות יצוא לשווקי אירופה בה כבר קיימת תחרות גנרית, מה שיוביל להוצאת קווי ייצור מישראל, צמצום מקומות עבודה ופגיעה בהכנסות המדינה".

קנטור מוסיף, כי גם אזרחי מדינת ישראל עלולים לסבול מההחלטה, שבעקבותיה ייאלצו לשלם מחיר גבוה יותר על תרופות גנריות. "כניסת הגנריקה לשווקים הובילה בשנים האחרונות לירידה ממוצעת של כ-80% במחירי התרופות". אמר קנטור.

עוד צעד בדרך ל-OECD

הודעתו אתמול של בן אליעזר הינה אחד השלבים הסופיים בטיפול בסוגיה זו המעיבה על יחסי הסחר בין ישראל וארה"ב כבר כמה שנים. יישוב חילוקי הדעות בעניין זה סולל הלכה למעשה את דרכה של ישראל להצטרף לארגון ה-OECD , שכן בשנים האחרונות נמצאת ישראל ברשימת המדינות המצויות במעקב מחמיר על כך שאינן מגינות על זכויות קניין רוחני בתחום תרופות פטנט, מה שהיווה את אחד המכשולים העיקריים להצטרפותה לארגון זה.

ארגון ה-OECD הציב את הסדר הסוגיה עם ארה"ב כתנאי להצטרפותה של ישראל לארגון. למעשה, דורש משרד המסחר האמריקאי מישראל לערוך שינויים בחוק התרופות שעיקרן צמצום מרחב האפשרויות של יצרניות תרופות גנריות ישראליות (כדוגמת טבע) בכל הקשור לתהליך הכנסת תרופות גנריות לשוק. הסיכום, הנוגע בין היתר להגנת מידע בתיקי רישום של תרופות ומשך ההגנה על פטנטים צפוי להיות מועבר לחקיקה בכנסת, ועם הגשתו צפויה ישראל בשלב הראשון לעבור לרשימת מעקב (במקום רשימת מעקב מחמיר) בדו"חות השנתיים שמוציאה נציבות הסחר האמריקאית ( USTR ( ובהמשך אף לצאת מרשימת המעקב בדוח זה (Special 301 ) לחלוטין. בתוך כך התחייבה ארצות הברית לתמוך אקטיבית בהצטרפותה של ישראל לארגון ה- OECD.

עוד נמסר ממשרד התמ"ת, כי הסיכום שהושג מאזן בין האינטרסים של משרדים שונים, ובראשם ההכרה בחשיבותה של התעשייה הגנרית בישראל ורצונו של משרד הבריאות לשמר את זמינותן של תרופות זולות לאזרח הישראלי.

תגיות