אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
יוזמה: לבחון מחדש זכיית לייבוביץ' בקידוח מד אשדוד

יוזמה: לבחון מחדש זכיית לייבוביץ' בקידוח מד אשדוד

ועדת הכלכלה תתכנס ביום שלישי בעקבות דרישת ח"כ כרמל שאמה לקיים הליך התמחרות בין המתמודדות הסופיות במכרז אתר מד אשדוד — ישראמקו, מודיעין־לפידות, והזוכה לייבוביץ'־מנופים. המטרה: להגדיל את התמלוגים לקופת המדינה

21.02.2010, 06:56 | גולן חזני

החלטת מועצת הנפט לבחור באיש העסקים החרדי חיים לייבוביץ' ובמנופים פיננסים שבשליטת ג'קי בן זקן לקבלת רישיון הקידוח באתר מד אשדוד מעוררת התנגדויות מכיוון הכנסת. ח"כ כרמל שאמה (ליכוד) מוביל יוזמה לפתיחה מחודשת של הדיון בנוגע לזכייה ברישיון הקידוח, שבמרכזה הליך התמחרות בין הגופים שהגיעו לשלבים הסופיים בבחירה. ביום שלישי הקרוב צפויה ועדת הכלכלה של הכנסת לקיים דיון בנושא.

מי הוא הזוכה? קידוח לייבוביץ' 1 התחקות אחר מסלול חייו של חיים לייבוביץ' חושפת צעיר בן 39 בלבד שהספיק להיות בן בית בלשכת ראש הממשלה בנימין נתניהו, חבר קרוב של אביגדור ליברמן, בן טיפוחים של איל היהלומים דן גרטלר, הבוס של יעקב פרנקל ומשה ליאון ובעליהם של מכרות זהב וקידוחי נפט ברחבי העולם הדס שפר, 64 תגובותלכתבה המלאה

שאמה סבור כי יש לקבוע מודל חדש למתן היתרים ורישיונות קידוח. "הכללים היום מבוססים על חוק הנפט מ־1952 שבו קבעו מנגנון להקצאת הרישיונות", אמר שאמה. לדבריו, "כשתנאי הסף הם מתן תוכנית קידוח והוכחת איתנות פיננסית (בקידוח מד אשדוד נדרשו הקבוצות להציג נזילות של 50 מיליון דולר - מחצית מעלות הקידוח - ג"ח), לא ברור לי למה לא לבצע התמחרות במקרה של מד אשדוד אלא להשאיר את הנושא לשיקול דעת של פקידים".

ערב הבחירה: לייבוביץ' הסכים לאיחוד עם אי.די.בי

עוד נודע ל"כלכליסט" כי לשלבים הסופיים של הבחירה בזוכה ברשיון מד אשדוד הגיעו שלושה גופים: ישראמקו, מודיעין־לפידות ולייבוביץ'־מנופים. ישראמקו נשרה, ושתי האחרות נותרו במירוץ. לפני שמועצת הנפט בחרה בזוכה, היא הציעה לקבוצת לייבוביץ'־מנופים ולקבוצת מודיעין־לפידות (מודיעין כוללת את אי.די.בי ואת צחי סולטן) לאחד את הצעותיהן לקבוצה אחת. לייבוביץ' הסכים להצעת האיחוד, אבל מודיעין־לפידות סירבה לה, וכך הוכרע המאבק על הרישיון.

הקבוצה המקבלת את רישיון הקידוח מחויבת לתמלוגים של 12.5% למדינה. שאמה מתכוון לפנות למשרדי האוצר והתשתיות כדי לעצור את ההחלטה ולגשת להתמחרות, עוד לפני שיוגשו הבג"צים והערעורים על ידי הקבוצות המפסידות. הצעה נוספת שלו תהיה לחייב את הקבוצות הזוכות בתשלום מס רכישה מיד עם קבלת הרישיון.

ל"כלכליסט" נודע עוד כי חלק מהקבוצות שהפסידו במכרז מוכנות לגשת להליך התמחרות ואף התחייבו לשפר את אחוז התמלוגים למדינה מהכנסות הקידוח.

שאמה: "להשיג תמורה גדולה יותר למדינה"

"הערך של חבית עלה מאז שנות החמישים הרבה יותר מאשר המדד. בנוסף, עלויות הקידוח ירדו משמעותית מאז. ואילו המדינה מקבלת אותה תמורה, כך שהכל פעל לטובת שותפויות הנפט", אמר שאמה. בהתייחסו לבחירה בקבוצת לייבוביץ'־מנופים הוא הוסיף: "במקום ההצעה המטופשת לשתי הקבוצות לגשת יחד למכרז, היו צריכים לשאול מי מוכן לתת יותר למדינה. מדובר בהרבה כסף, שיכול לשמש לחינוך או לתקציבי רווחה. כל מה שאני רוצה זה להשיג תמורה יותר גדולה למדינה, וככל שבדקתי, החוק מאפשר ללכת על התמחרות".

רק סימפטום

סוגיית מד אשדוד איננה הבעיה, אלא רק סימפטום. הסערה שעוררה זכייתה של לייבוביץ־מנופים ברשיון הקידוח במקום היא רק תחילתו של הפולמוס הציבורי, וכנראה גם המשפטי, בנושא הטעון.

כשב־1952 חתמו ראש הממשלה דאז דוד בן גוריון ויו"ר הכנסת דאז יוסף שפרינצק על חוק הנפט, איש לא חלם שנהפוך למעצמת גז. תגליות הגז בקידוחי תמר ודלית, הציגו, לצד האופוריה על ההכנסה הלא צפויה, גם את הבעייתיות של הרגולציה בתחום הקידוחים. זו מגיעה לשיאה בעובדה שאת רישיונות הקידוח מחלקת מועצה חשאית למדי. עד היום לא התפרסם פרוטוקול הישיבה שבה הוחלט על חלוקת שבעה רשיונות חדשים על אדמת ישראל ולאורך השטח הימי שלה. 

ונחזור למד אשדוד. למרות שבעבר נמצא באתר נפט ברמה לא כלכלית, המומחים מעריכים כי כיום יש אפשרות להגיע להכנסות של מיליארדי שקלים מהאתר. הצעת ההתמחרות של שאמה נשמעת הגיונית, אבל עשויה להתקל בהתנגדות של השותפויות. האפשרות הזו איננה מופיעה בחוק הנפט, אבל החוק איננו אוסר עליה. במידה והוחלט על מתן רשיון, ניתן לבקש דיון שני בתוך 30 יום. האם יוגש ערעור? לא בטוח. לשותפויות הנפט אין אינטרס לפתוח את התהליך. זה מן הסתם יגע גם ברשיונות העבר, ויתניע מהלך להפחתת רווחיהן. התמחרות, בכל אופן, תתקיים רק אם יהיה מי שמוכן להתמודד בה.

לא ברור מהן עתודות הנפט שקיימות, אם בכלל, במד אשדוד. אבל ברור שכיום התמלוגים למדינה עומדים על 12.5%. ברגע שהמדינה יכולה לקבל יותר, קשה להאמין שמישהו יוכל לעמוד מול החלטה לקיים התמחרות כזו ולוותר על מאות מיליונים ואפילו מיליארדי שקלים שיזרמו לקופת המדינה.

 

  • הבהרה: בכתבה שפורסמה במוסף "כלכליסט" בתאריך 18.2.2010, הרינו להבהיר כי ניצב בדימוס חיים קליין לא חיבר בין השותפים חיים לייבוביץ' וג'קי בן זקן, זאת בניגוד למה שפורסם.

תגיות

13 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

12.
מחלקים רשיונות כמו מתנות למי שרוצים...
רפובליקת בננות זה איפה שמחלקים זכיונות לפי צבע העיניים ולפי דברים נסתרים ולא למרבה במחיר עבור המדינה! ח"כ שאמה צודק במאה אחוזים איזו סיבה ואיזה נימוק היה להכרעה למי למסור את הרשיון במד אשדוד לקבוצה אחת ולא לשנייה?!!? ולמה לא ערכו בינהן התמחרות????
אחד שיודע , לא באשדוד  |  21.02.10
10.
כנסת ישראל =מכופפי הבננות, לקרוא ולא להאמין-רפובליקת בננות
ממש הפקרות, לא יעלה על הדעת, במדינת ישראל שנת 2010 ההפקרות חוגגת, אין לא דין ולא דיין, יש מועצת נפט, החליטה מה שהחליטה אזי או שתכבדו את החלטותיה או שתקחו חזרה מכל הגופים שזכו אי פעם במדינה בזיכיונות, פשוט לקרוא ולא להאמין. איזה מסר אתם רוצים לשדר לעולם שמביא את חברות החיפושים, את הניסיון ואת הכסף, שברצונכם תתנו וברצונכם תקחו ?????????? מצער עד כדי כאב לדעת שאלה הם היושבים בכנסת ישראל והם עוד צריכים להוות דוגמא......
יוסי לוי , צורן  |  21.02.10
לכל התגובות